top icon
WRC

Rovanpera και Tanak σε παράλληλο onboard video από την Power Stage του Ράλλυ Κροατίας

Λίγες ημέρες πριν από την εκκίνηση του Ράλλυ Πορτογαλίας, παρακολουθούμε εντυπωσιακά, ταυτόχρονα onboard videos των Kalle Rovanpera και Ott Tanak από την Power Stage του Ράλλυ Κροατίας, όπου κρίθηκε η νίκη υπέρ του Φινλανδού.

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή του Ράλλυ Πορτογαλίας4ου γύρου της σεζόν και πρώτης χωμάτινης αγωνιστική συνάντησης της υβριδικής εποχής του WRC, που θα διεξαχθεί στις 19-22 Μαΐου..

Ομάδες και πληρώματα έχουν ολοκληρώσει τις δοκιμές εξέλιξης και ταξιδεύουν για την Πορτογαλία, όπου παράλληλα με τον αγώνα θα υπάρξουν και εκδηλώσεις εορτασμού των 50 ετών ιστορίας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ .

Αρχής γενομένης από τον πορτογαλικό αγώνα, το πρόγραμμα του θεσμού περιλαμβάνει 5 συνεχόμενα ραντεβού σε χώμα, με τα σκληρά Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας (2-5 Ιουνίου) και Σαφάρι (24-26 Ιουνίου) να ακολουθούνται από τα ταχύτατα Ράλλυ Εσθονίας (15-17 Ιουλίου) και Φινλανδίας (4-7 Αυγούστου).

Προτού όμως περάσουμε σε αυτόν τον μίνι… χωμάτινο μαραθώνιο, κάνουμε μια νοητή αναδρομή στην Power Stage του Ράλλυ Κροατίας, όπου οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1) κατέκτησαν τη νίκη μετά από εκπληκτική οδήγηση, με μικρή διαφορά από τους Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 N Rally1).

Το εντυπωσιακό “head to head onboard ” μεταξύ Rovanpera και Tanak

Υπενθυμίζουμε, πως το Ράλλυ Κροατίας είχε συναρπαστική εξέλιξη, με τις καιρικές συνθήκες να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Rovanpera-Halttunen Croatia

Οι Kalle Rovanpera και Jonne Halttunen είχαν το προβάδισμα στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα με το Toyota GR Yaris Rally1.

Όμως, μια εν μέρει απροσδόκητη βροχόπτωση στην προτελευταία ειδική διαδρομή άλλαξε τις ισορροπίες, με τους Ott Tanak και Martin Jarveoja, οι οποίοι είχαν κάνει την ενδεδειγμένη βάσει συνθηκών, επιλογή ελαστικών, να τίθενται επικεφαλής με το Hyundai i20 N Rally1.

Έτσι, τα δύο πληρώματα εισήλθαν στην καταληκτική Power Stage (Zagorska Sela – Kumrovec 2 μήκους 14,09 χλμ.) με διαφορά 1,4” υπέρ των Εσθονών.

Η εξέλιξη της ειδικής διαδρομής έδειχνε πως το πλήρωμα της Hyundai θα είχε πλεονέκτημα, αφού η θερμοκρασία είχε μεν αρχίσει να ανεβαίνει, ωστόσο υπήρχαν πολλά ακόμη βρεγμένα κομμάτια, όπου η σκιά δεν επέτρεπε την μεγάλη αύξηση στη θερμοκρασία οδοστρώματος, ενώ και τα χώματα από “μπούκες” καθιστούσαν το οδόστρωμα πιο γλιστερό.

Tanak-Jarveoja Rally Croatia

Κατά συνέπεια, ο συνδυασμός ελαστικών των Tanak-Jarveoja (2 βρόχινα και 2 σλικ μαλακής γόμας) έδειχνε καλύτερος από εκείνον που διέθεταν οι Rovanpera-Halttunen (2 βρόχινα και 2 σλικ σκληρής γόμας).

Όπως θα αντιληφθείτε από το onboard video, ο Kalle Rovanpera πίεσε πολύ τα ελαστικά του, οδηγώντας με πολλές πλαγιολισθήσεις και εκμεταλλευόμενος κάθε χιλιοστό του δρόμου.

Αυτό συνέβη ώστε να τα φέρει σε ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας, αφού ως πιο σκληρά ήταν λιγότερο αποδοτικά σε χαμηλές θερμοκρασίες καθώς θερμαίνονται πιο δύσκολα, αν και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια απόδοσης.

Από την άλλη, ο Ott Tanak προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στην ταχύτερη δυνατή οδήγηση με το μικρότερο δυνατό ρίσκο, αφού γνώριζε πως η τρίτη εγκατάλειψη σε ισάριθμους αγώνες (μετά από εκείνες σε Μόντε Κάρλο και Σουηδία) θα ήταν καταστροφική για τον ίδιο και την ομάδα του.

Croatia Rally Podium

Το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τους Rovanpera-Halttunen, οι οποίοι πέτυχαν τον ταχύτερο χρόνο με διαφορά 5,7” από τους Tanak-Jarveoja, φτάνοντας στη δεύτερη φετινή τους νίκη (διαφορά 4,3”) και αποκτώντας προβάδισμα 29 βαθμών στη βαθμολογία Οδηγών, από τους Thierry Neuville και Martijn Wydaeghe που ακολουθούν.

Αρκετά όμως με την εισαγωγή, αφού ήρθε η στιγμή ο… λόγος να περάσει στις πράξεις και συγκεκριμένα, στο video.

Για να δείτε το κοινό onboard video των Rovanpera-Halttunen και Tanak-Jarveoja, όπου φαίνονται χαρακτηριστικά και οι αυξομειώσεις στη μεταξύ τους διαφορά κατά τη διάρκεια της Power Stage, πατήστε εδώ

Photos: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ