Αγώνες WRC

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Colin McRae (+video)

Ήταν 5 Αυγούστου 1968, όταν στο Lanark της Σκωτίας γεννήθηκε ο Colin McRae, που έμελλε να συνδέσει το όνομά του περισσότερο από κάθε άλλον, με τους αγώνες ράλλυ των τελευταίων δεκαετιών.

Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ινδάλματα, κατά πολλούς το μεγαλύτερο, που γνώρισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ. Ο λόγος για τον Colin McRae, γιο του πρώην πρωταθλητή ράλλυ στη Μ. Βρετανία, Jimmy, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια. 

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ 1995 και προσωρινός ρέκορντμαν νικών στο WRC, έχοντας ανέβει 25 φορές στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, υπήρξε για τα ράλλυ πολλά περισσότερα από ακόμη έναν επιτυχημένο και θεαματικό οδηγό. Υπήρξε ο άνθρωπος που διεύρυνε τα όρια πιο πολύ από κάθε άλλον, τόσο εντός όσο και εκτός ειδικών διαδρομών. Με τρόπο οδήγησης που ξεσήκωνε άπαντες στο πέρασμά του, ο Colin McRae έγινε σύντομα από τους αγαπημένους των θεατών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη υπήρξε η σχέση του και με τη χώρα μας, καθώς ο πολυνίκης του Ράλλυ Ακρόπολις με 5 νίκες (1996, 1998, 2000, 2001, 2002) λατρεύτηκε όσο κανείς, όπως έδειξε και η πρόσφατη ψηφοφορία στην ιστοσελίδα μας, από την οποία αναδείχθηκε ως ο αγαπημένος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ στη χώρα μας.

Colin McRae

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Ράλλυ: #11 Colin McRae (+videos)

Εκτός από τον συναρπαστικό για τους θεατές, αλλά αγχωτικό για τους team managers, τρόπο οδήγησής του, ο Colin McRae άλλαξε το επίπεδο των ράλλυ και εκτός ειδικών διαδρομών. Χάρη στο λανσάρισμα του ομώνυμου video game, Colin McRae Rally, έφτασε σε παγκόσμιο επίπεδο αναγνωρισιμότητας που δεν είχε υπάρξει, για οδηγό ράλλυ. Παράλληλα, η μεταγραφή του από τη Subaru στη Ford, στα τέλη του 1998, υπήρξε η ακριβότερη στην ιστορία του σπορ, με την αμοιβή του Σκοτσέζου να αγγίζει για πρώτη φορά, τα νούμερα κορυφαίων πιλότων της F1.

Colin McRae

Ο Colin McRae έμεινε στην ιστορία για την ασυμβίβαστη οδήγηση, τα απίστευτα περάσματα και σε πολλές περιπτώσεις, τις τρομακτικές του εξόδους. Άλλες, οδηγούσαν σε καταστροφή και εγκατάλειψη, ενώ υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες συνέχισε, παρά τις μεγάλες ζημιές στο εκάστοτε αυτοκίνητο. Διόλου τυχαία, υπήρξε η προσωποποίηση των φράσεων "if in doubt, flat out" και "never give up", που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν και από άλλους οδηγούς ράλλυ.

Colin McRae

Αν και τα στατιστικά δε μπορούν να αποδώσουν επαρκώς το μέγεθος της επιρροής και της σημασίας του Colin McRae για τον κόσμο των ράλλυ, ο Σκοτσέζος -που είχε ως τελευταία χρονιά πλήρους εμπλοκής το 2003 με τη Citroen- έλαβε μέρος σε 146 αγώνες του WRC, κατακτώντας 25 νίκες και ανεβαίνοντας 42 φορές στο βάθρο των νικητών. Φυσικά, κορυφαία του στιγμή υπήρξε η κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Οδηγών το 1995, με Subaru Impreza και συνοδηγό τον Derek Ringer.

Colin McRae

Έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή σε ηλικία 39 ετών στις 15 Σεπτεμβρίου 2007, έχοντας ατύχημα με το ιδιωτικό του ελικόπτερο. Μαζί με τον Colin McRae, τη ζωή τους στο ατύχημα έχασαν ο 5χρονος γιος του, Johnny, ο φίλος του McRae, Graeme Duncan και ο 6χρονος φίλος του μικρού Johnny McRae, Ben Porcelli.

Δείτε ένα όμορφο αφιέρωμα στον Colin McRae

 

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Τουρκίας;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου