Αγώνες WRC

WRC: 1,31 δις ευρώ τα συνολικά έσοδα του Ράλλυ Πορτογαλίας από το 2007

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Algarve, έδειξε πως το Ράλλυ Πορτογαλίας του 2019, δημιούργησε αντίκτυπο 141,2 εκατομμυρίων ευρώ στην τοπική οικονομία, με τα συνολικά έσοδα από το 2007, όταν και επέστρεψε ο αγώνας στο WRC, να ξεπερνούν τα 1,3 δις ευρώ!

Το Ράλλυ Πορτογαλίας, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ και φυσικά, παραμένει στο πρόγραμμα του θεσμού και για το 2020 (21-24 Μαΐου).

Έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Εδαφικών και Τουριστικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Algarve, αποκαλύπτει ενδιαφέροντα αριθμητικά δεδομένα σχετικά με την οικονομική επίδραση του αγώνα που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου-2 Ιουνίου με επίκεντρο την περιοχή του Πόρτο.

Το Ράλλυ Πορτογαλίας 2019 λοιπόν, προσέλκυσε περίπου 1 εκατομμύριο θεατές, προσφέροντας στην οικονομία της χώρας 141,2 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που συνιστά ρεκόρ, καθώς ξεπερνά κατά 2,9 εκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο, που είχε σημειωθεί το 2018.  Ακόμη, από τη μελέτη προκύπτει πως τα 73,42 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από άμεσα έσοδα και τα 67,7 εκατομμύρια ευρώ, από έμμεσα.

Στα άμεσα έσοδα των 73,42 εκατομμυρίων ευρώ εντάσσονται οι δαπάνες των επισκεπτών (ομάδες, θεατές) κατά τις ημέρες του αγώνα. Από αυτά, το 29,5% αντιστοιχεί στα ακαθάριστα φορολογικά έσοδα του κράτους από δαπάνες σε διατροφή, ποτά, καταλύματα κλπ., τα οποία ξεπέρασαν τα 21,6 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά στα έμμεσα έσοδα των 67,7 εκατομμυρίων ευρώ, αυτά προέρχονται από τη νομισματική αξία που αντιστοιχεί στην παγκόσμια προβολή του αγώνα, μέσω της τηλεοπτικής του μετάδοσης σε πολλές χώρες. Κυριότερες τηλεοπτικές αγορές για το Ράλλυ Πορτογαλίας ήταν, σύμφωνα με την έρευνα, οι Γαλλία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιαπωνία, Πολωνία, Σουηδία, Γερμανία, Τσεχία και Βουλγαρία.

Rally Portugal

Από τους περίπου 1 εκατομμύριο θεατές που βρέθηκαν στον αγώνα, το 58,9% ήταν Πορτογάλοι και το 41,1%, αλλοδαποί επισκέπτες. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία δήλωσε ότι θέλει να επιστρέψει στην περιοχή στα επόμενα 3 χρόνια.

Ολοκληρώνοντας την "στατιστική περιήγηση", η μελέτη αναφέρει πως από το 2007, όταν και επέστρεψε στο WRC, το Ράλλυ Πορτογαλίας έχει προσφέρει στην οικονομία της χώρας 1,31 δις ευρώ, ποσό που καθιστά στην κορυφαία, από πλευράς εσόδων, αθλητική και τουριστική εκδήλωση της Ιβηρικής χώρας.

Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, τα οφέλη που προκύπτουν από τους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ για τις χώρες που τους φιλοξενούν, είναι πολλαπλά. Τα έσοδα από ένα γεγονός παγκόσμιου βεληνεκούς είναι, όπως φαίνεται και στο παρόν άρθρο, μεγάλα, ενώ ο τουρισμός μιας χώρας, ειδικά αν αυτή βρίσκεται στη Μεσόγειο, αυξάνεται.  Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τα οφέλη από την ανάπτυξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού, σε επιμέρους τομείς όπως η οδική ασφάλεια, τότε γίνεται αντιληπτό ότι οι αγώνες του WRC είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συγκέντρωση ανθρώπων που αγαπούν τους αγώνες και την αδρεναλίνη.

Εμείς απλά να συμπληρώσουμε, πως αντίστοιχα κέρδη θα μπορούσε να προσφέρει στη χώρα μας, το Ράλλυ Ακρόπολις...

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του φετινού Ράλλυ Μόντε Κάρλο;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου