Αγώνες WRC

WRC: Διαχείριση θεατών και υγειονομικοί κανονισμοί του Ράλλυ Εσθονίας

To Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ επανεκκινεί αυτές τις ημέρες από την Εσθονία, με τους διοργανωτές του αγώνα να έχουν προχωρήσει σε αναλυτικό σχεδιασμό, τόσο αναφορικά με τους υγειονομικούς κανόνες, όσο και με τη διαχείριση των 16.000 θεατών που θα βρεθούν στις ειδικές διαδρομές.

Η πανδημία του COVID-19 έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα σε κάθε τομέα της ζωής μας, οπότε αυτό αναπόφευκτα επηρεάζει και τους αγώνες ράλλυ. Το Ράλλυ Εσθονίας, που σηματοδοτεί την επανέναρξη του φετινού WRC έπειτα από σχεδόν 6 μήνες, προχωρά υπό αυστηρούς κανονισμούς οι οποίοι είναι προϊόν συνεργασίας της Οργανωτικής Επιτροπής, των αντίστοιχων κρατικών υπηρεσιών και βέβαια, της FIA και του WRC Promoter.

Αρχικά, να αναφέρουμε πως οι διαδικασίες που αφορούν στο βάθρο των νικητών, καθώς και στις Συνεντεύξεις Τύπου, θα διαφοροποιηθούν. Από εκεί και έπειτα, έχουν αναπτυχθεί πρωτόκολλα και διαδικασίες, με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση του αγώνα, αλλά και όσων εμπλέκονται με αυτόν, με βάση τους περιορισμούς που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Έχοντας ως πρότυπο το αντίστοιχο πρωτόκολλο της Formula 1, η FIA παρουσίασε το Appendix S (https://www.fia.com/regulation/category/123), το οποίο έχει προφανώς προσαρμοστεί στις ανάγκες ενός αγώνα ράλλυ.

Rally Estonia

Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβάνονται φυσικά η χρήση μάσκας, η απαραίτητη υγιεινή στα χέρια, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, πριν την εμπλοκή με τον αγώνα, με όλα τα πληρώματα να περνούν από τεστ, στο Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας, που είναι επίκεντρο του ράλλυ. Ακόμη, θα δημιουργηθούν επιμέρους ομάδα ατόμων και υποομάδων τους, με στόχο τον πιο εύκολο έλεγχο κάθε εμπλεκόμενου με τον αγώνα.

Εμβαθύνοντας περαιτέρω στα μέτρα, καταρχάς το Ράλλυ Εσθονίας θα διεξαχθεί με την παρουσία 16.000 θεατών, οι οποίοι θα βρίσκονται διασκορπισμένοι, σε συγκεκριμένα και ελεγχόμενα σημεία των ειδικών διαδρομών, οπότε σε συνεργασία με τα 4.000 άτομα που εμπλέκονται με την οργάνωση ή τις ομάδες, στον αγώνα της Βαλτικής χώρας, υπάρχει πρόβλεψη για διαχείριση περίπου 20.000 ανθρώπων.

Rally Estonia

Όπως ανακοίνωσε η Οργανωτική Επιτροπή του Ράλλυ Εσθονίας, από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν εκτενή μέτρα για τον έλεγχο κάθε κίνησης. Στο χώρο των ειδικών διαδρομών θα υπάρχει συγκεκριμένη περίμετρος, εντός της οποίας θα μπορούν να κινούνται μόνο τα άτομα που έχουν σχετική άδεια (θεατές με rally pass και στελέχη της Οργάνωσης). Σημειώνεται, πως τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα, η περίμετρος αυτή θα υπόκειται σε αυστηρή φύλαξη, από αστυνομικούς και συνοριοφύλακες. Σε αυτά τα σημεία, θα μπορούν να περάσουν οι κάτοχοι rally pass και μόνο, οι οποίοι θα παρκάρουν σε ορισμένους χώρους και θα μεταβαίνουν σε αυστηρά καθορισμένα σημεία των ειδικών διαδρομών, για παρακολούθηση του ράλλυ. Η είσοδος στην περίμετρο θα γίνεται έως 2,5 ώρες πριν την έναρξη της εκάστοτε ειδικής διαδρομής. Από τη στιγμή που θα εισέλθουν στην περιοχή, οι κάτοχοι των εισιτηρίων θα πρέπει να έχουν πάντοτε μαζί τους κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Urmo Aava

Ο Διευθυντής του Ράλλυ Εσθονίας, Urmo Aava, δήλωσε: “Από τη στιγμή που δε θέλουμε το Ράλλυ Εσθονίας να γίνει νέα πηγή μόλυνσης από κορονοϊό, πρέπει να συμφιλιωθούμε με τους αυστηρούς περιορισμούς και να δείξουμε κατανόηση. Βλέπουμε ότι ο κορονοϊός παρουσιάζει ξανά ταχύτατη διασπορά και πολλές χώρες, “κλείνουν” ξανά. Σε αυτή την κατάσταση, οι διοργανωτές του ράλλυ και το Εσθονικό κράτος συνολικά, μπορούν να δείξουν σε όλον τον κόσμο πώς διοργανώνεται με υπευθυνότητα ένας αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ στη νέα πραγματικότητα, με την εμπλοκή όλων των πλευρών. Από τη στιγμή που τον Σεπτέμβριο γράφουμε ιστορία για τα εσθονικά ράλλυ και στόχος μας είναι να φέρουμε για πάντα το WRC στην Εσθονία, οι διοργανωτές έχουν ένα βασικό αίτημα: παρακαλούμε να διαβάσετε τους κανόνες και να υπακούσετε σε αυτούς. Εδώ, διακυβεύεται η ασφάλεια του καθενός και η συνέχιστη του κοινού μας μεγάλου ονείρου”.

Yves Matton

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Ράλλυ της FIA, Yves Matton, πρόσθεσε: “Η FIA, ο WRC Promoter, οι διοργανωτές και οι τοπικές υγειονομικές αρχές συνεργάζονται για να δημιουργήσει μέτρα μείωσης του ρίσκου εξάπλωσης του ιού σε έναν αγώνα του WRC, ώστε το πρωτάθλημα να συνεχιστεί στο ασφαλέστερο δυνατό περιβάλλον. Δεν είναι εύκολο να εντάξουμε κάθε λειτουργία σε πρωτόκολλα του COVID-19, όμως είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε στην Εσθονία με ένα δυνατό πλάνο και ανυπομονώ να δω τα πρώτα αυτοκίνητα σε δράση”.

“Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα, την υποστήριξη που έδειξε η Εσθονική κυβέρνηση στους διοργανωτές, ώστε να αναπτυχθούν διαδικασίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα η δημιουργία μιας κεντρικής ψηφιακής πλατφόρμας για διαχείριση δηλώσεων και τεστ, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι με το ράλλυ να εισέλθουν σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενοι περιβάλλον”.

Σημειώστε, πως για να ενθαρρυνθούν οι Εσθονοί θεατές να μην βρεθούν στους χώρους του αγώνα, η Οργανωτική Επιτροπή έχει εξασφαλίσει δωρεάν μετάδοση όλων των ειδικών διαδρομών, διαδικτυακά, στα πρότυπα του WRC All Live, το οποίο όμως διατίθεται επί πληρωμή.

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου