top icon
Αγώνες

WRC: Δοκιμές στην Ελλάδα για την Toyota Gazoo Racing (+video)

Η προετοιμασία ενόψει του Ράλλυ Τουρκίας στα ελληνικά χώματα έχει γίνει συνήθεια για τις ομάδες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, με την Toyota να επισκέπτεται τη χώρα μας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Λίγες ημέρες πριν από την επανέναρξη του WRC με το Ράλλυ Εσθονίας στις 4-6 Σεπτεμβρίου, η Toyota Gazoo Racing βρέθηκε στη χώρα μας για να προετοιμαστεί ενόψει του αμέσως επόμενου αγώνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, που είναι το Ράλλυ Τουρκίας στις 18-20 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθώντας μια δοκιμασμένη συνταγή, η ομάδα της Toyota επέλεξε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τις ειδικές διαδρομές της Στερεάς Ελλάδας, η μορφολογία των οποίων μοιάζει αρκετά, με εκείνες του Ράλλυ Τουρκίας. Αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο, καθώς η φετινή αποτελεί την τρίτη συνεχή χρονιά που εργοστασιακές ομάδες επιλέγουν τη χώρα μας για δοκιμές, το επονομαζόμενο και PET (Pre Event Testing), πριν από τον τουρκικό αγώνα. H αρχή είχε γίνει το 2018, όταν στην Ελλάδα βρέθηκε με αυτόν τον σκοπό η M-Sport Ford, ενώ πέρυσι στις ειδικές διαδρομές της Στερεάς Ελλάδας βρέθηκαν τόσο η Toyota Gazoo Racing, όσο και η Citroen Racing.

Sebastien Ogier

Βρεθήκαμε στην Καλοσκοπή, όπου έκανε δοκιμές ο Sebastien Ogier

Για ακόμη μια φορά, τη διοργάνωση του εγχειρήματος έχει αναλάβει ο Λώρης Μελετόπουλος, κορυφαίος συνοδηγός των ελληνικών ράλλυ με το ψευδώνυμο “ΕΛ ΕΜ”, μαζί με την έμπειρη ομάδα του. Η αγαστή συνεργασία που υπήρξε πέρυσι, η θέληση της Toyota να εξελίξει το Yaris WRC σε σκληρό χώμα συγκεντρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι ειδικά φέτος, λόγω του κορονοϊού, οι δοκιμές εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Τουρκίας, δεν επιτρέπονται, συνέβαλλαν σε αυτή την ιδιαίτερα ευχάριστη… επίσκεψη.Sebastien Ogier EL EM

O Sebastien Ogier συνομιλεί με τον ΕΛ ΕΜ, στο περιθώριο του τεστ

Επίσης με βάση όσα προβλέπουν οι φετινοί κανονισμοί, στο πλαίσιο μείωσης του κόστους, κάθε οδηγός έχει δικαίωμα δοκιμών μονοήμερης διάρκειας, πριν από τον εκάστοτε αγώνα. Κατά συνέπεια, οι δοκιμές της Toyota είχαν συνολική διάρκεια τριών ημερών, με την αρχή να γίνεται την Τρίτη 25 Αυγούστου. Πρώτος οδηγός που βρέθηκε στη χώρα μας ήταν ο Sebastien Ogier, ο οποίος είχε και την μικρή περιπέτεια που όπως αποσαφήνισε ο συνεπιβάτης του στο ελικόπτερο, Scott Martin, πήρε μεγαλύτερη έκταση από το πραγματικό γεγονός. Ο Γάλλος 6 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής δοκίμασε το Toyota Yaris WRC στην Καλοσκοπή, προτού το πηδάλιο αναλάβει, την Τετάρτη 26 Αυγούστου, ο Elfyn Evans, στις Καρούτες. Ο επίλογος του τριημέρου γράφεται σήμερα, Πέμπτη 27 Αυγούστου, με τον Kalle Rovanpera στο Ρεγκίνι.

Toyota Yaris WRC

Μπορεί οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με τον κορονοϊό να μην επέτρεψαν στο γεγονός να πάρει την έκταση προηγούμενων ετών, όταν σε κάποιες περιπτώσεις ο αριθμός των θεατών θύμιζε κανονικό αγώνα, ωστόσο δε χάσαμε την ευκαιρία, να βρεθούμε στην Καλοσκοπή, για να παρακολουθήσουμε τις δοκιμές. Χωρίς αυτό να μας προκαλεί έκπληξη, η οργάνωση της ομάδας του Λώρη Μελετόπουλου βρισκόταν στα γνωστά υψηλά επίπεδα και τίποτα δεν είχε αφεθεί στην τύχη του, όπως ακριβώς αρμόζει σε διοργάνωση τέτοιου επιπέδου.

Sebastien Ogier-Benjamin Veillas

Συνοδηγός του Ogier στο τεστ, ήταν ο συμπατριώτης του Benjamin Veillas

Ο Sebastien Ogier οδήγησε το Toyota Yaris WRC σε διαδρομή μήκους 3,7 χιλιομέτρων, έχοντας για την περίσταση στο δεξί μπάκετ τον συμπατριώτη του Benjamin Veillas, συνοδηγό του Eric Camilli και μέλος του “Gravel Crew” του Ogier, στους ασφάλτινους αγώνες. Ο λόγος, ήταν πως ο Julien Ingrassia παρέμεινε στην Εσθονία, ώστε να προετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται για τον επερχόμενο αγώνα, ο οποίος θα προσμετρήσει για πρώτη φορά στο WRC. Προφανώς, όταν αναφερόμαστε στον 6 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ράλλυ, το επίπεδο της οδήγησης και το θέαμα που προσέφερε, δεν επιδέχονται κρίσης και βέβαια, κριτικής. Το υπέροχο ορεινό τοπίο της Φθιώτιδας και ο ήχος από τον κινητήρα του, βαμμένου στα “χρώματα του πολέμου” Yaris WRC, συνέθεσαν έναν μαγευτικό συνδυασμό, που όμοιός του δεν υπάρχει για τους φίλους των ράλλυ.

Toyota Yaris WRC

Μπορεί για όσους βρίσκονται στις “κερκίδες” η διαδικασία να είναι ψυχαγωγική, όμως δεν ισχύει το ίδιο για το πλήρωμα και τους μηχανικούς, στην προκειμένη περίπτωση, της Toyota. Έχοντας αντιμετωπίσει δυσκολίες στα δύο πρόσφατα Ράλλυ Τουρκίας, παρά το 1-2 το 2018 με νικητές τους Tanak-Jarveoja, η ομάδα του Tommi Makinen προσπαθεί να βρει τις ιδανικές ρυθμίσεις κυρίως όσον αφορά στις αναρτήσεις. Όπως έχει αποκαλύψει ο τεχνικός διευθυντής της Toyota Gazoo Racing WRT, Tom Fowler, η βασική δυσκολία έγκειται στην απόδοση του Yaris WRC όταν το αμάξωμα αποκτά μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, κάτι που επιβάλλεται στους σκληρούς χωμάτινους αγώνες όπως το Ράλλυ Τουρκίας ή παλαιότερα, το δικό μας Ακρόπολις.

Toyota Yaris WRC

Έτσι, οι οδηγοί με τους μηχανικούς τους, εστίασαν στην εύρεση των ιδανικών ρυθμίσεων για την ανάρτηση, που βέβαια σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο WRC όπου οι λεπτομέρειες παίζουν σημαντικό ρόλο, επηρεάζει την απόδοση και άλλων σημείων όπως κινητήρας, κιβώτιο ή διαφορικό. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει η απόδοση και φθορά των ελαστικών και κατά συνέπεια, η συλλογή δεδομένων και σε αυτόν τον τομέα, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Test area

Πώς κύλησαν οι δοκιμές για τον Sebastien Ogier και πού εστίασε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Ράλλυ Τουρκίας; Υπομονή, καθώς τις επόμενες ημέρες θα διαβάσετε στην ιστοσελίδα μας, αποκλειστική συνέντευξη του Γάλλου 6 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή, ο οποίος μας είπε πολλά και ενδιαφέροντα. Ακόμη, καθώς πέραν της συνέντευξης του Ogier, σύντομα θα διαβάσετε ακόμη δύο συνεντεύξεις, που για διαφορετικούς λόγους, έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Μέχρι τότε, μείνετε συντονισμένοι…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σύντομο video από τις δοκιμές του Sebastien Ogier με το Toyota Yaris WRC

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ