Αγώνες WRC

WRC: O "δικός μας" Νίκος Κατίκης κέρδισε το βραβείο "Prograde Digital Photo of the Year"

Σημαντική διάκριση για τον Έλληνα φωτογράφο και συνεργάτη του περιοδικού μας, Νίκο Κατίκη, ο οποίος κατέκτησε το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας της σεζόν στο WRC, έπειτα από σχετική ψηφοφορία στην ιστοσελίδα του θεσμού.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του 2020, το WRC διενεργεί μια σειρά από ψηφοφορίες, μεταξύ των οποίων και εκείνη για την καλύτερη φωτογραφία της χρονιάς, όπου νικητής αναδείχθηκε ο δικός μας, Νίκος Κατίκης.

Ο συμπατριώτης μας φωτογράφος, που ταξιδεύει στους αγώνες του WRC μέσω της προσωπικής εταιρείας Rallypixels, κέρδισε το 22,9% των ψήφων, ξεπερνώντας τους Thomas Fenetre (16,9%) και Bastien Baudin (12,2%). Φυσικά, φωτογραφίες του από τους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, κοσμούν και τις σελίδες του περιοδικού μας.

Η εικόνα για την οποία βραβεύτηκε, τραβήχτηκε στην τελευταία ειδική διαδρομή του Ράλλυ Μεξικού και απεικονίζει τους Teemu Suninen-Jarmo Lehtinen σε μια πολύ θεαματική στιγμή καθώς βρέθηκαν εκτός αγωνιστικής γραμμής με το Ford Fiesta WRC, ενώ τους ακολουθεί το ελικόπτερο. Σήμα-κατατεθέν της τοποθεσίας όπου βρισκόταν ο Νίκος Κατίκης, είναι η σημαία του Μεξικού και ένας ντόπιος θεατής, ο οποίος βρισκόταν πάνω στο άλογό του.

Nikos Katikis

Ο Νίκος δήλωσε στους 4Τ: "Θεωρώ το βραβείο αυτό απλά ως μια ηθική επιβράβευση όλων των κόπων και θυσιών που έχω κάνει, ώστε να μπορώ να ακολουθώ το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλλυ ως επαγγελματίας φωτογράφος. Όταν πριν από 20 χρόνια, σαν φοιτητής ακόμη τότε, έβλεπα φωτογραφίες του WRC στα περιοδικά της εποχής και θαύμαζα τους δημιουργούς τους, δεν μπορούσα να φανταστώ, αρχικά, ότι κάποτε θα είμαι μέρος αυτής της κοινότητας και στη συνέχεια ότι κάποια από τις φωτογραφίες μου θα αναδειχθεί κάποτε ως η κορυφαία φωτογραφία της χρονιάς! Από τότε, το χόμπι έγινε επάγγελμα, και ήρθε η σημερινή μέρα της βράβευσης μιας εκ των φωτογραφιών μου".

Σχετικά με την φωτογραφία, ανέφερε: "Νομίζω πως αυτή η φωτογραφία είναι περισσότερο αποτέλεσμα του "στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, παρά καθαρή επιδεξιότητα. Προσπάθησα να βάλω όλους τους πρωταγωνιστές στο ίδιο πλάνο, προφανώς το αυτοκίνητο, το άλογο και τη σημαία. Το ελικόπτερο ήταν κάτι επιπλέον που έκανε την εικόνα που ενδιαφέρουσα, όπως και ο τρόπος που ο οδηγός "χάνει την αγωνιστική γραμμή", δίνοντας μεγαλύτερη αίσθηση δράσης στην εικόνα".

Από εκεί και έπειτα,  βραβείο για την επίδοση της χρονιάς κέρδισε ο Ott Tanak, για τη δεύτερη θέση στο Ράλλυ Σουηδίας μετά από τη σφοδρή έξοδο στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο. Εκείνο για τον πιο εντυπωσιακό χρόνο σε ειδική διαδρομή (Anonimo Timing Feat), κατέκτησε ο  Oliver Solberg που ήταν 7ος σε επίπεδο γενικής στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας. Τέλος, το βραβείο ομαδικής προσπάθειας (Asahi Kasei Team Spirit), πήγε στο Ράλλυ Εσθονίας.

Όσο για την καλύτερη εικόνα της χρονιάς, το βραβείο κατέληξε σε ελληνικά χέρια. Νίκο, θερμά συγχαρητήρια!

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου