Αγώνες WRC

WRC: Οι “μνηστήρες” για ένταξη στο φετινό πρόγραμμα

Μετά την γνωστοποίηση της πληροφορίας ότι η FIA και ο WRC Promoter θα αναζητήσουν επιπλέον αγώνες προς ένταξη στο φετινό πρόγραμμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, το Ράλλυ Ypres στο Βέλγιο, καθώς και αγώνες σε Εσθονία και Λετονία, είναι μεταξύ των υποψηφίων.

Οι ακυρώσεις των Ράλλυ Πορτογαλίας, Σαφάρι, Φινλανδίας, Νέας Ζηλανδίας και εσχάτως, Ουαλίας, ως απότοκο των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19, επέφερε σημαντικές ανακατατάξεις στο πρόγραμμα του φετινού WRC. Έπειτα από αυτό και με δεδομένο ότι για να απονεμηθούν οι τίτλοι του πρωταθλήματος, θα πρέπει να διεξαχθούν τουλάχιστον 7 αγώνες, η FIA και ο Promoter του WRC έχουν στραφεί στην προσπάθεια ένταξης στο φετινό ημερολόγιο, επιπλέον αγώνων.

Από τη στιγμή που για το φετινό WRC έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3 αγώνες (Μόντε Κάρλο, Σουηδία, Μεξικό), για να ολοκληρωθεί η χρονιά θα πρέπει να διοργανωθούν ακόμη 4 ράλλυ. Πέραν των ακυρωθέντων αγώνων, η διεξαγωγή του Ράλλυ Αργεντινής -που προς το παρόν τελεί υπό αναβολή- θεωρείται απίθανη. Έτσι, για να φτάσουμε στον αριθμό των 7 αγώνων, θα έπρεπε να διοργανωθούν όλοι οι εναπομείναντες (Τουρκία, Γερμανία, Ιαπωνία) καθώς και το Ράλλυ Σαρδηνίας, που θεωρείται πιθανό να λάβει χώρα τον Οκτώβριο, με πιθανή ημερομηνία εκείνη για την οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί το Ράλλυ Ουαλίας (29 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου).

Με βάση τα νέα δεδομένα και καθώς βασικό κριτήριο για την επιλογή των επιπλέον αγώνων, είναι να βρίσκονται στην Ευρώπη και να έχουν προσμετρήσει σε διεθνείς θεσμού, όπως το ERC, οι πρώτοι “υποψήφιοι” έκαναν την εμφάνισή τους. Ο λόγος για τα Ράλλυ Εσθονίας, Λετονίας και Ypres Βελγίου, καθένα από τα οποία έχει τις δικές του πιθανότητες να ενταχθεί στο θεσμό. Ξεκινώντας ανάποδα, το Ράλλυ Ypres στο Βέλγιο έχει μακρά ιστορία στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ, ενώ έχει αποτελέσει και μέρος του Βρετανικού Πρωταθλήματος. Ο ασφάλτινος αγώνας θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο πολλές συμμετοχές. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την παρουσία του Thierry Neuville, που πρωταγωνιστεί στο WRC, τότε γίνεται αντιληπτό πως οι Βέλγοι βρίσκονται πολύ κοντά στο να αποκτήσουν στο φετινό θεσμό. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η πρόταση που θα εξετάσει η FIA και είναι πολύ πιθανό να υιοθετηθεί, αφορά σε διεξαγωγή του αγώνα στις 1-4 Οκτωβρίου, με δύο ημέρες ειδικών διαδρομών που χρησιμοποιούνται στο Ράλλυ Ypres, με την καταληκτική ημέρα να διεξάγεται γύρω από το Spa. Σημειώνεται, πως η Power Stage αναμένεται να περιλαμβάνει και κομμάτια από την διάσημη πίστα Spa-Francochamps, μεταξύ των οποίων η φημισμένη στροφή Eau Rouge.

Rally Liepaja

Ακόμη μια επίσημη υποψηφιότητα, είναι αυτή του Ράλλυ Λετονίας. Οι διοργανωτές του χωμάτινου αγώνα που έχει ως επίκεντρο την πόλη Liepaja και τα τελευταία χρόνια αποτελεί μέρος του ERC, αποκάλυψαν πως έχουν ήδη κάνει μια πρώτη συζήτηση με τους διοργανωτές του WRC. Σημειώστε, πως το Ράλλυ Λετονίας προγραμματίζεται για τις 14-16 Αυγούστου, ώστε να αποτελέσει τον 2ο γύρο του φετινού ERC, μετά το Ράλλυ Di Roma Capitale. Καθώς Promoter του εν λόγω θεσμού είναι το Eurosport, αρκετοί σκέφτηκαν πως ίσως να υπάρξει θέμα “σύγκρουσης συμφερόντων” σε περίπτωση που ο αγώνας ενταχθεί και στο WRC. Κάτι που η Eurosport Events έσπευσε να διαψεύσει, με τον επικεφαλής Francois Ribeiro να δηλώνει την υποστήριξή του στην ιδέα κοινής διοργάνωσης σε επίπεδο WRC και ERC, εφόσον φυσικά η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα καταλήξει πως μπορεί να προχωρήσει το εν λόγω εγχείρημα.

Rally Estonia

Μια ακόμη χώρα που βρίσκεται στην εξίσωση είναι η Εσθονία, όπου στις 7-8 Αυγούστου -ημερομηνία που είχε προγραμματιστεί το Ράλλυ Φινλανδίας- θα πραγματοποιηθεί το Ράλλυ DirtFish, με επιβεβαιωμένη συμμετοχή των Ott Tanak και Thierry Neuville με Hyundai i20 Coupe WRC. Οι Εσθονοί θα επιχειρήσουν τη διοργάνωση άλλου ράλλυ, σε διαφορετικές ειδικές διαδρομές, το Σεπτέμβριο. Ο Διευθυντής του Ράλλυ Εσθονίας, Urmo Aava, δήλωσε σχετικά: “Ο WRC Promoter έκανε μια προσφορά στο Ράλλυ Εσθονίας, ώστε να διοργανωθεί επίσημος αγώνας του Παγκόσμιο Πρωταθλήματος Ράλλυ στην Εσθονία το 2020. Έχουμε προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα σε διαφορετικούς οργανισμούς και περιμένουμε απαντήσεις. Μόλις ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση με τη FIA και τον Promoter”.

Στα παραπάνω, προσθέστε πληροφορίες από το εξωτερικό ότι στην εξίσωση βρίσκεται το Ράλλυ di Roma Capitale (24-26 Ιουλίου), που θα αποτελέσει τον εναρκτήριο γύρο του ERC. Επιπλέον, φήμες από το εξωτερικό υπήρξαν και για το Ράλλυ Κύπρου, κάτι που πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί από την κυπριακή πλευρά, ενώ επανειλημμένες προσπάθειες για ένταξη στο θεσμό έχει κάνει και η Κροατία, με ασφάλτινο αγώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το εξωτερικό, από τους αγώνες που βρίσκονται ήδη στο πρόγραμμα, θεωρείται πολύ πιθανή η διεξαγωγή των ράλλυ Σαρδηνίας και Γερμανίας, ενώ απίθανη θεωρείται εκείνη του Ράλλυ Ιαπωνίας και συγκεχυμένες, είναι εκείνες που αφορούν στο Ράλλυ Τουρκίας.

Πάντως, όλα θα ξεκαθαρίσουν σύντομα, αφού οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται στο επερχόμενο Παγκόσμιο Συμβούλιο της FIA, που θα γίνει την Παρασκευή 19 Ιουνίου.

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Τουρκίας;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου