22 Ιουν 2018

WRC: Πιο κοντά το Ράλλυ Σαφάρι!

Το Ράλλυ Σαφάρι βρίσκεται κοντά στην επιστροφή του στο WRC, αφού χθες υπογράφτηκε συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κένυας και στον promoter του θεσμού, με τον αφρικανικό γύρο να συγκαταλέγεται επίσημα στους υποψήφιους για ένταξη αγώνες.

Ένας από τους πλέον κλασικούς αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, το Ράλλυ Σαφάρι, βρίσκεται πολύ κοντά στην επιστροφή του στο πρόγραμμα του θεσμού. Οι πρώτες συζητήσεις είχαν ξεκινήσει το Φεβρουάριο, αλλά η ημέρα-ορόσημο για τον αφρικανικό αγώνα ήταν η χθεσινή. Η κυβέρνηση της Κένυας και η Μedia House (εταιρεία που έχει τα δικαιώματα προβολής του WRC) υπέγραψαν συμφωνία, με αποτέλεσμα το Ράλλυ Σαφάρι να αποτελεί πλέον επίσημα έναν από τους αγώνες που είναι υποψήφιοι για ένταξη στο πρόγραμμα του WRC. Μάλιστα, στη συνάντηση έδωσε το «παρών» ο ίδιος ο Jean Todt, ο οποίος και δήλωσε ότι: «Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προωθήσουμε το μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά και την οδική ασφάλεια στους αφρικανικούς δρόμους.» Το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί είναι πως τη νέα χρονιά ο αγώνας θα εξεταστεί από τους παρατηρητές της FIA, έτσι ώστε το 2020 να επιστρέψει στο πρόγραμμα του WRC, έπειτα από δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια. Η τελευταία φορά που ο θίασος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ έδωσε το «παρών» στην Κένυα ήταν το 2002, με τον Colin McRae να επικρατεί στο τιμόνι του Ford Focus RS WRC '02.

Αυτήν τη στιγμή, οι μοναδικοί που επίσημα έχουν λάβει το χρίσμα των «υποψηφίων αγώνων» από τη FIA και τον promoter είναι τρεις. Το Σαφάρι, αλλά και τα Ράλλυ Χιλής και Ιαπωνίας. 'Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, η τάση της FIA είναι να αλλάξει η μορφή του προγράμματος, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους αγώνες εκτός ευρωπαϊκής ηπείρου. Στόχος είναι οι αγώνες να γίνουν στο μακροπρόθεσμο μέλλον δεκαέξι, αλλά να είναι μοιρασμένοι ανάμεσα σε Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό είναι κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνους τους κατασκευαστές, οι οποίοι όμως απαιτούν μείωση του κόστους. Ιδέες για αυτό υπάρχουν, όπως ο περιορισμός των διαθέσιμων ημερών δοκιμών. Χαρακτηριστικά, στέλεχος ομάδας ανέφερε ότι, αν αυτές μειωθούν από πενήντα που είναι σήμερα στις τριάντα, αυτομάτως θα έχει εξοικονομηθεί το κόστος δύο υπερατλαντικών αγώνων.

Εύλογα οι περισσότεροι θα κάνουν συνειρμούς σχετικά με το Ακρόπολις και τις πιθανότητες που συγκεντρώνει για επιστροφή του στο θεσμό. Με την Τουρκία ωστόσο να έχει υπογράψει τριετή συμφωνία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν, αλλά και την τάση για περισσότερους αγώνες εκτός Ευρώπης, το όνειρο μοιάζει να ξεθωριάζει ολοένα και περισσότερο. Ακόμα και αν βρεθούν τα υπερβολικά ποσά που απαιτούνται για τη διοργάνωση ενός αγώνα επιπέδου WRC. Ένα παραθυράκι φωτός αφήνει το γεγονός ότι ο promoter και οι κατασκευαστές δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από τους αγώνες σε Σαρδηνία και Κορσική, με τους Ιταλούς και τους Γάλλους να καλούνται να επιστρέψουν άμεσα στην ενδοχώρα. Πάντως, το μοναδικό σίγουρο είναι ότι οι αλλαγές θα είναι πολλές τα επόμενα χρόνια._ Π. Τ.

Περισσότερες φωτογραφίες:
Ετικέτες: