top icon
Αγώνες

WRC – Ράλλυ Τουρκίας: Preview (videos/μεταδόσεις)

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ συνεχίζεται με το γκάζι στο πάτωμα, αφού λίγες ημέρες μετά το Ράλλυ Εσθονίας, οι πρωταγωνιστές του θεσμού ταξιδεύουν στη γειτονική μας Τουρκία – Διαβάστε τα νέα των ομάδων, το πρόγραμμα τηλεοπτικών μεταδόσεων και ψηφίστε ποιος οδηγός θεωρείτε ότι θα κατακτήσει τη νίκη.

Αν και η παρουσία του στο φετινό αγωνιστικό ημερολόγιο πέρασε από χίλια κύματα, το Ράλλυ Τουρκίας θα αποτελέσει εντέλει τον 5ο φετινό γύρο του WRC, στις 18-20 Σεπτεμβρίου. Καθώς οι εξελίξεις με την πανδημία οδήγησαν στη δημιουργία ενός πρωταθλήματος με μόλις 7 αγώνες, γίνεται αντιληπτό ότι η έκβαση του τουρκικού αγώνα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνολική εξέλιξη των Πρωταθλημάτων Οδηγών και Κατασκευαστών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ομάδες έχουν κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είχε και ελληνικό άρωμα, αφού αρχικά η Toyota και στη συνέχεια η Hyundai, βρέθηκαν στη χώρα μας για το καθιερωμένο Pre Event Testing (PET).

Rally Turkey

Ράλλυ Τουρκίας: Κρίσιμη καμπή

Μετά την επιστροφή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ το 2018, το Ράλλυ Τουρκίας διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στις σκληρές χωμάτινες ειδικές διαδρομές που βρίσκονται πέριξ της Μαρμαρίδας, παραλιακό τουριστικό θέρετρο το οποίο θα είναι ξανά επίκεντρο του αγώνα. Όπως συνέβη και με το Ράλλυ Εσθονίας, το Ράλλυ Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί υπό αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο και δίχως παρουσία θεατών. Ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, θα διαδραματίσουν οι υψηλές θερμοκρασίες, που φλερτάρουν με τους 30 βαθμούς Κελσίου, αποτελώντας πρόκληση για κινητήρες, φρένα και συστήματα μετάδοσης, όπως και η η φύση των χωμάτινων ειδικών διαδρομών.

Highlights του περσινού αγώνα

Ο αγώνας

Το Ράλλυ Τουρκίας, αποτελεί μια από τις λίγες πια περιπτώσεις αγώνων στο WRC, που η ταχύτητα παίζει μεν ρόλο, αλλά δεν κυριαρχεί. Ομάδες και οδηγοί καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ ταχύτητας και αξιοπιστίας και αυτό, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας τα προηγούμενα χρόνια, αφού η αποφυγή προβλημάτων ήταν αυτή που έκρινε τους νικητές. Ίσως όχι συμπτωματικά, και στις δύο περιπτώσεις οι ομάδες που επικράτησαν σημείωσαν το 1-2, με τους Ott Tanak και Jari Matti Latvala να θριαμβεύουν -χωρίς να είναι οι ταχύτεροι- για λογαριασμό της Toyota το 2018 και τους Sebastien Ogier, Esapekka Lappi, να πετυχαίνουν το τελευταίο 1-2 της Citroen στο WRC, πέρυσι.

Rally Turkey

Όσον αφορά στο πρόγραμμα, τα χιλιόμετρα του Ράλλυ Τουρκίας έχουν μειωθεί, εξαιτίας και των περιορισμών που έχουν προκύψει λόγω COVID. Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία μετά το πρωινό shakedown, τα πληρώματα θα αγωνιστούν σε δύο απογευματινές ειδικές διαδρομές μήκους 25,22 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Η μεγαλύτερη ημέρα του αγώνα θα είναι το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, με 3 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές μήκους 107,38 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Ωστόσο, περιθώρια για χαλάρωση δε θα υπάρξουν, αφού η Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου αποτελείται από 2 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές, μήκους 88,86 αγωνιστικών χιλιομέτρων, γεγονός που την καθιστά στη μεγαλύτερη τελευταία ημέρα αγώνα του WRC, εδώ και αρκετό καιρό.

Video για τις ειδικές διαδρομές του αγώνα

Οι πρωταγωνιστές

Το Ράλλυ Τουρκίας έχει συγκεντρώσει μόλις 26 συμμετοχές, εκ των οποίων οι 10 αφορούν πληρώματα με αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC και οι 16, αυτοκίνητα R5. Προφανώς, στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα πληρώματα των εργοστασιακών ομάδων, που αναμένεται να δώσουν και τη μάχη για τη νίκη.

Toyota Yaris WRC

Toyota Gazoo Racing WRT

Έπειτα από ένα δύσκολο Ράλλυ Εσθονίας, η Toyota ταξιδεύει στην Τουρκία με στόχο να διατηρήσει τα πρωτεία στις βαθμολογίες Οδηγών και Κατασκευαστών. Αν και είναι γνωστό πως το Ράλλυ Τουρκίας δεν αποτελεί τον πιο δυνατό αγώνα για το Yaris WRC, οι άνθρωποι της ομάδας του Tommi Makinen είναι αισιόδοξοι, μετά και τις πρόσφατες δοκιμές στη χώρα μας, όπου εστίασαν στη λειτουργία της ανάρτησης.

Για ακόμη μια φορά οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia, που επικράτησαν πέρυσι με Citroen C3 WRC και ταξιδεύουν στην Τουρκία ως πρωτοπόροι στη βαθμολογία, θα εκκινήσουν πρώτοι στο δρόμο, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας. Το γαλλικό πλήρωμα έχει την εμπειρία να διαχειριστεί την κατάσταση και να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα εφόσον η απόδοση του Toyota Yaris WRC στο συγκεκριμένο τερέν, είναι βελτιωμένη. Το δεύτερο Yaris WRC θα μοιραστούν οι Elfyn Evans-Scott Martin, που θέλουν να συνεχίσουν το σερί καλών εμφανίσεων στο πρωτάθλημα, μένοντας κοντά στην κορυφή του πρωταθλήματος. Το τρίτο αυτοκίνητο της Toyota θα μοιραστούν, για ακόμη μια φορά, οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen, με το νεαρό Φινλανδό, που ήταν ο ταχύτερος οδηγός της ομάδας του στην Εσθονία, να στοχεύει κυρίως σε διεύρυνση των αγωνιστικών του εμπειριών.

Hyundai Motorsport

Hyundai Shell Mobis WRT

Μετά τον θρίαμβο στην Εσθονία, η Hyundai ταξιδεύει στην Τουρκία με ανεβασμένο ηθικό. Αν και το Hyundai i20 Coupe WRC βολεύεται σε τέτοιου είδους επιφάνειες, όντας ανταγωνιστικό, η ομάδα του Andrea Adamo δεν έχει καταφέρει να κερδίσει στην Τουρκία, παράδοση την οποία θέλει να σπάσει φέτος.

Οι Ott Tanak-Martin Jarveoja, θέλουν να διατηρηθούν σε υψηλές πτήσεις μετά τη νίκη της Εσθονίας και γνωρίζουν τι χρειάζεται για τη διάκριση στην Τουρκία, όπου αναδείχθηκαν νικητές του 2018. Από εκεί και έπειτα, οι Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul θα επιστρέψουν μετά την ατυχή εμφάνιση της Εσθονίας, έχοντας αρκετά καλή σειρά εκκίνησης, αφού θα ξεκινούν 5οι στο δρόμο την πρώτη ημέρα, που ωστόσο δεν έχει πολλά αγωνιστικά χιλιόμετρα. Την τριάδα εργοστασιακών πληρωμάτων θα συμπληρώσουν οι Sebastien Loeb-Daniel Elena, που επιστρέφουν στην ενεργό δράση για πρώτη φορά μετά το Ράλλυ Μόντε Κάρλο. Ο πολυνίκης του Ράλλυ Τουρκίας -στην προηγούμενη πάντως “θητεία” του στο WRC-, μπορεί να αποτελέσει να αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα στην κατάταξη, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια του αγώνα. Σημειώστε, πως αν και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, πιθανώς το Ράλλυ Τουρκίας να αποτελέσει το κύκνειο άσμα του Loeb, αφού στην Ιταλία θα συμμετάσχει ο Dani Sordo και στο Ράλλυ Ypres, περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο Craig Breen. Εκτός από τα εργοστασιακά πληρώματα, ενδιαφέρον θα έχει και η δεύτερη συμμετοχή των Pierre Louis Loubet-Vincent Landais, με ένα ημιεργοστασιακό Hyundai i20 Coupe WRC που προετοιμάζει η γαλλική ομάδα 2C Competition.

M-Sport Ford

M-Sport Ford WRT

Η επανέναρξη του WRC στην Εσθονία δεν ήταν καλή για την ομάδα του Malcolm Wilson, η οποία φιλοδοξεί να πετύχει καλύτερες επιδόσεις στην Τουρκία. Η έλλειψη δοκιμών εξέλιξης κατά τη διακοπή και οι ταχύτατες ειδικές διαδρομές της Εσθονίας έπαιξαν ρόλο, όμως τα δεδομένα στην Τουρκία θα είναι διαφορετικά. Το Ford Fiesta WRC συνιστά παραδοσιακά ένα καλό πακέτο σε τέτοιους αγώνες, ενώ η ισχύς του κινητήρα παίζει μικρότερο ρόλο από όσο στην Εσθονία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Teemu Suninen-Jarmo Lehtinen και Esapekka Lappi-Janne Ferm μπορεί να ξεκινούν ως αουτσάιντερ, ωστόσο έχουν αρκετές πιθανότητες να μπουν “σφήνα” στα πληρώματα των άλλων εργοστασιακών ομάδων. Θα τα καταφέρουν; Ευχή όλων μας είναι αυτό να συμβεί, αφού η παρουσία περισσότερων ανταγωνιστικών πληρωμάτων και ομάδων, μόνο θετική είναι για το σπορ. Εκτός τα δύο φινλανδικά πληρώματα, στην Τουρκία θα ταξιδέψουν και οι Gus Greensmith-Elliott Edmondson, με τον νεαρό Βρετανό να είναι “ζεστός” μετά το Ράλλυ Εσθονίας και να φιλοδοξεί, να βελτιώσει τις επιδόσεις του πλησιάζοντας τα πληρώματα κορυφής.

WRC3

WRC 2-WRC 3

Μόλις 3 πληρώματα από 2 ομάδες, θα συμμετάσχουν στο Ράλλυ Τουρκίας, στο πλαίσιο του WRC 2, για ομάδες με αυτοκίνητα προδιαγραφών R5. Ως λογικό φαβορί προβάλλουν οι Pontus Tidemand-Patrik Barth (Skoda Fabia Rally2 evo), αφού έχουν σαφώς μεγαλύτερη διαπιστωμένη ταχύτητα και εμπειρία από τους teammates τους στην Toksport, Eyvind Brynildsen-Ilka Minor (Skoda Fabia Rally2 evo) και τους Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul (Ford Fiesta R5 MkII).

Στο πλαίσιο του WRC3, για ιδιώτες με αυτοκίνητα προδιαγραφών R5, θα συμμετάσχουν 12 πληρώματα. Οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές της κατηγορίας δε θα βρεθούν στην Τουρκία, οπότε ρόλο φαβορί αναλαμβάνουν οι Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepaniak (Skoda Fabia Rally2 evo). Ακόμη, με ενδιαφέρον αναμένονται οι επιδόσεις των Νοτιοαμερικανών Marco Bulacia-Marcelo Den Ohannesian (Citroen C3 R5), Alberto Heller-Jose Diaz (Ford Fiesta Rally2) και των Jan Solans-Mauro Barreiro (Ford Fiesta Rally2), με τον Ισπανό Παγκόσμιο Πρωταθλητή Νέων να συμμετάσχει σε δεύτερο συνεχόμενο αγώνα μετά το Ράλλυ Εσθονίας.

Ποιος πιστεύετε ότι θα αναδειχθεί νικητής στο Ράλλυ Εσθονίας; Ψηφίστε εδώ

Video Teaser του φετινού αγώνα

Info – Ράλλυ Εσθονίας 2020

WRC, 5ος γύρος

18-20 Σεπτεμβρίου

Ε.Δ.: 12

Μήκος: 221,46 αγωνιστικά χιλιόμετρα

Οδόστρωμα: Χώμα

Συμμετοχές: 26

Πολυνίκης: Sebastien Loeb – 3 νίκες

Αποτελέσματα 2019

  1. Ogier-Ingrassia (Citroen C3 WRC)

  2. Lappi-Ferm (Citroen C3 WRC)

  3. Mikkelsen-Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC)

Βαθμολογίες (μετά από 4 αγώνες)

Οδηγοί: 1. Ogier 79, 2. Evans 70, 3. Tanak 66, 4. Rovanpera 55, 5. Neuville 42, 6. Suninen 34

Κατασκευαστές: 1. Toyota 137 , 2. Hyundai 132, M-Sport Ford 83

Video preview του φετινού αγώνα

Οι περισσότερες ειδικές διαδρομές θα μεταδοθούν ζωντανά στη χώρα μας από την Cosmote Sport 9HD (η ώρα στην Τουρκία είναι ίδια με της Ελλάδας)

Αναλυτικό πρόγραμμα μεταδόσεων

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου

SS1 Icmeler, 17:00

SS2 Gokce, 18:20

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου

SS3 Yesilbelde 1, 08:50

SS4 Datca 1, 10:00

SS5 Kislan 1, 11:05

SS6 Yesilbelde 2, 14:50

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου

SS9 Cetibeli 1, 07:30

SS10 Marmaris 1, 09:00

SS11 Cetibeli 2, 11:10

SS12 Marmaris 2-Wolf Power Stage, 13:00

Ακόμη, όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ολόκληρο τον αγώνα, μπορούν να κάνουν εγγραφή στο WRC All Live, που βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του θεσμού (www.wrc.com).

Πρόγραμμα, ωράριο, συμμετοχές, ζωντανή ενημέρωση και χρόνους κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC

Συνημμένα μπορείτε να βρείτε τις συμμετοχές του αγώνα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ