05 Ιαν 2018

WRC: Τι τρέχει με τη Skoda;

Μία δήλωση του επικεφαλής της Skoda Motorsport, Michal Hrabanek ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει μία σειρά από φήμες για ενδεχόμενη επιστροφή της τσέχικης εταιρίας στην κορυφαία κατηγορία του WRC.

Όλα ξεκίνησαν στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Skoda Motorsport πριν από μερικές εβδομάδες στις εγκαταστάσεις της στην Τσεχία. Εκεί, ο επικεφαλής του τμήματος Motorsport, Michal Hrabanek, “άναψε φωτιές” με δηλώσεις του σχετικά με το ενδεχόμενο παρουσίας της Skoda στην κορυφαία κατηγορία του WRC, αναφέροντας συγκεκριμένα: “Για να προετοιμαστεί μία ομάδα για ένα τέτοιου είδους εγχείρημα χρειάζονται περίπου δύο χρόνια προετοιμασίας. Αισθανόμαστε πολύ άνετα στην κατηγορία του WRC2 και ταιριάζει στη φιλοσοφία μας. Παρόλα αυτά, φυσικά και θα θέλαμε να αποδείξουμε τις δυνατότητες μας και στη μεγάλη κατηγορία.” Αυτές οι δηλώσεις του, σε συνδυασμό με τη χρήση νέων και μεγαλύτερων εγκαταστάσεων στο άμεσο μέλλον από το αγωνιστικό τμήμα της Skoda, ξεκίνησαν μία σειρά από φήμες σχετικά με την παρουσία της ομάδας τα επόμενα χρόνια με αυτοκίνητο προδιαγραφών WRC.

Πηγές από την Skoda Motorsport υποστήριξαν στα βρετανικά μέσα, πως ένα τέτοιο σενάριο δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή. Η τσέχικη ομάδα είναι ικανοποιημένη από τη σημερινή της παρουσία- εμπλοκή και δεν υπάρχουν σχέδια για μεταπήδηση στη μεγαλύτερη κατηγορία. Αν όμως τους ζητηθεί να το κάνουν, θα είναι έτοιμοι! Και ουσιαστικά ολοκλήρωσαν αναφέροντας ότι το Volkswagen Group θα σκεφτεί ενδεχόμενο εμπλοκής του στο θεσμό, μόνο στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Η αλήθεια είναι πως η Skoda θα μπορούσε να κάνει το άλμα στην μεγαλύτερη κατηγορία. Το VW Polo WRC '17, το οποίο εξελίχθηκε αλλά δεν είδαμε ποτέ στις ειδικές διαδρομές, είναι εφικτό να αποτελέσει τη βάση του αντίστοιχου Fabia, μειώνοντας ένα σημαντικό έξοδο όπως είναι η σχεδίαση ενός WRCar από λευκό χαρτί. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία σαφώς υφίστανται στην τσέχικη ομάδα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την σπουδαία παράδοση της Skoda στους αγώνες Ράλλυ. Όμως, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και μερικά ακόμα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία. Ο προϋπολογισμός που απαιτείται για πλήρη εμπλοκή στο WRC είναι πολύ μεγάλος και σε κάποιες περιπτώσεις απαγορευτικός. Και το ερώτημα είναι γιατί η Skoda να μπει σε αυτή τη διαδικασία από τη στιγμή που πρωταγωνιστεί στο WRC2, προωθώντας παράλληλα και το Fabia με τον τρόπο που επιθυμεί στην αγορά. Ειδικά από τη στιγμή που με το Fabia R5 η Skoda έχει επιβεβαιωμένα “χτίσει” μία κερδοφόρα επιχείρηση. Μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί περισσότερα από 150 αυτοκίνητα των συγκεκριμένων προδιαγραφών, που σε συνδυασμό με την πώληση ανταλλακτικών έχουν σαν αποτέλεσμα σημαντικό κέρδος για το τμήμα motorsport και την εταιρία.

Πάντως, όσο δύσκολο και αν μοιάζει σήμερα ένα σχετικό εγχείρημα, δεν θα προκαλούσε εντύπωση αν η Skoda παρουσίαζε Fabia WRC, αλλά με ενδεχόμενη και δεδομένη στήριξη από το VW Group._Π.Τ.

Περισσότερες φωτογραφίες:
Ετικέτες: