Αγώνες WRC

WRC: Ypres αντί Ιαπωνίας και επίσημα

Ο WRC Promoter και η FIA ανακοίνωσαν επισήμως την ένταξη του Ράλλυ Ypres Βελγίου στο φετινό πρόγραμμα, στη θέση του Ράλλυ Ιαπωνίας που ακυρώθηκε λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με τον COVID-19.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει πριν από δύο ημέρες, οι πιο πρόσφατες πληροφορίες ανέφεραν πως η διεξαγωγή του Ράλλυ Ιαπωνίας ήταν παραπάνω από αμφίβολη και πως τη θέση του αγώνα στην Άπω Ανατολή, πιθανότατα θα έπαιρνε το Ράλλυ Ypres Βελγίου. Πράγματι, η πληροφόρηση επιβεβαιώθηκε και ο ασφάλτινος βελγικός αγώνας εντάσσεται επισήμως στο αγωνιστικό ημερολόγιο, ως ο 8ος και τελευταίος γύρος της φετινής χρονιάς, στις 19-22 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διοργανωτές του WRC, η επιστροφή της Ιαπωνίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ έπειτα από 10 χρόνια ακυρώθηκε για φέτος, λόγω μιας πρόσφατης θέσπισης μέτρων απαγόρευσης εισόδου στη χώρα από την τοπική κυβέρνηση, στο πλαίσιο πρόληψης από την εξάπλωση του κορονοϊού. Αυτό, κατέστησε τη διεξαγωγή του αγώνα αδύνατη και την εύρεση ενός επιπλέον προορισμού, αναγκαία.

Με το Ράλλυ Ypres Βελγίου να έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα εδώ και αρκετούς μήνες, η λύση για τον Promoter και τη FIA ήταν προφανής. Έτσι, το Βέλγιο έγινε η 34η χώρα που θα διοργανώσει αγώνα του WRC, από το 1973 όταν και θεσπίστηκε ο θεσμός. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι το βελγικό ράλλυ είναι ο δεύτερος αγώνας που θα κάνει ντεμπούτο στο WRC φέτος, έπειτα από το Ράλλυ Εσθονίας, που θα σηματοδοτήσει την επανέναρξη του φετινού Πρωταθλήματος στις 4-6 Σεπτεμβρίου.

Ypres

Το Ράλλυ Ypres, που θα διεξαχθεί στις 19-22 Νοεμβρίου, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1965 και μέχρι σήμερα, αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο απαιτητικούς ασφάλτινους αγώνες στην Ευρώπη, όντας για πολλά χρόνια μέρος του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ. Η φετινή, παρθενική εκδοχή του στο WRC, θα περιλαμβάνει 3 αγωνιστικές ημέρες με περίπου 300 αγωνιστικά χιλιόμετρα. Επίκεντρο θα είναι η ιστορική πλατεία της Ypres, Grote Markt, ενώ η τελευταία ημέρα θα διεξαχθεί στην περιοχή του Spa, με την Power Stage να περιλαμβάνει και την περίφημη στροφή Eau Rouge/Raidillon της φημισμένης πίστα Spa-Francorchamps.

O Διευθυντής Αγώνων του WRC Promoter, Simon Larkin, δήλωσε: “Για πολλά χρόνια, το Ypres υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ. Η αναβάθμισή του στο WRC θα προσφέρει μια από τις σκληρές προκλήσεις της χρονιάς για τους αγωνιζόμενους και ένα ταιριαστό φινάλε στο 2020”.

Ο Διευθυντής Ράλλυ της FIA, Yves Matton, πρόσθεσε: “Είμαστε πολύ απογοητευμένοι που το Ράλλυ Ιαπωνίας δε θα διεξαχθεί φέτος λόγω του κορονοϊού, ειδικά αν σκεφτούμε τη σκληρή δουλειά από τις Ιαπωνικές αρχές, την Ομοσπονδία Αυτοκινήτου Ιαπωνίας και την οργανωτική επιτροπή. Τους ευχαριστώ για αυτό”.

“Το Βέλγιο έχει μεγάλη παράδοση και πάθος για τα ράλλυ, που γίνεται αντιληπτό από τον αριθμό των Βέλγων σε διάφορους ρόλους – οδηγοί, μηχανικοί, υπεύθυνοι ομάδων, δημοσιογράφοι- στο WRC. Η διαδρομή θα αναδείξει το DNA του αγώνα, καθώς διασχίζει τη χώρα ενώνοντας την Ypres με το Spa-Francorchamps, δύο εικονικούς προορισμούς του βελγικού μηχανοκίνητου αθλητισμού”.

Ο Jan Huyghe, μέλος του διοργανωτή του Ράλλυ Ypres, Club Superstage, ανέφερε: “Είναι τεράστια τιμή γιατί ως διοργανωτής θέλεις πάντοτε να φτάσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Το Ράλλυ Ypres έχει εξαιρετική φήμη στους τομείς της οργάνωσης και της ασφάλειας και η πόλη της Ypres έχει το ράλλυ στα γονίδιά της επί 56 χρόνια. Το Ράλλυ Ypres είναι πολύ σημαντικό για τη περιοχή και η πόλη μας παρέχει σημαντική υποστήριξη και εγκαταστάσεις για να διοργανώσουμε τον αγώνα μας σε ένα μοναδικό ιστορικό πλαίσιο”.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ράλλυ Ιαπωνίας, Koji Takahashi, δήλωσε πως η προσοχή των Ιαπώνων θα στραφεί στη διοργάνωση του αγώνα το 2021 με επίκεντρο το Aichi και την Gifu, αφού το Ράλλυ Ιαπωνίας βρίσκεται ήδη στο προσωρινό ημερολόγιο της επόμενης χρονιάς, που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 9 αγώνες.

Program 2020 WRC

WRC - Πρόγραμμα 2020

1. Ράλλυ Μόντε Κάρλο (23-26 Ιανουαρίου) - Νικητές: Neuville-Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)

2. Ράλλυ Σουηδίας  (13-16 Φεβρουαρίου) - Νικητές: Evans-Martin (Toyota Yaris WRC)

3. Ράλλυ Μεξικού (12-15 Μαρτίου) - Νικητές: Ogier-Ingrassia (Toyota Yaris WRC)

4. Ράλλυ Εσθονίας (4-6 Σεπτεμβρίου) - χώμα

5. Ράλλυ Τουρκίας (18-20 Σεπτεμβρίου) - χώμα

6. Ράλλυ Γερμανίας (15-18 Οκτωβρίου) - άσφαλτος

7. Ράλλυ Σαρδηνίας (29 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου) – χώμα

8. Ράλλυ Ypres Βελγίου (19-22 Νοεμβρίου) - άσφαλτος

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου