top icon
Αγορά

Πως λειτουργούν τα φρένα και πότε είναι ώρα να τα αλλάξετε

Ένα αυτοκίνητο είναι άχρηστο χωρίς τα φρένα του. Όχι μόνο άχρηστο, αλλά και επικίνδυνο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοούμε τη λειτουργία του μηχανισμού των φρένων και να είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας η σωστή του συντήρηση, η προμήθεια ανταλλακτικών και η ομαλή λειτουργία τους.

Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας μέρος του αυτοκινήτου, το οποίο συνεχώς εξελίσσεται και βελτιώνεται με τα χρόνια, ώστε το φρενάρισμα να έχει τη μέγιστη απόδοση, ενώ παράλληλα η αντοχή του γίνεται όλο και πιο αξιόλογη.

Πώς δουλεύουν τα φρένα στο αυτοκίνητο;

Τα φρένα των αυτοκινήτων είναι ένα εξελισσόμενο μέρος, το οποίο έχει περάσει από αρκετά στάδια και έχει καταλήξει στον εξής σχηματισμό, που θεωρείται ότι επιτυγχάνει το ιδανικό φρενάρισμα και την πιο ομαλή πέδηση για έκτακτες ανάγκες ή ομαλή οδήγηση. Τα κύρια εξαρτήματα που το αποτελούν είναι τα εξής.

Δισκόπλακες

Οι δισκόπλακες είναι το πιο μοντέρνο σύστημα πέδησης, Πρόκειται για δύο πλάκες από κράματα και διάφορα μέταλλα που τοποθετούνται στις ρόδες και μέσω της τριβής επιβραδύνουν το όχημα. Πάνω σε αυτές τοποθετούνται τα τακάκια.

Τακάκια φρένων

Τα τακάκια αποτελούν μέρος του δισκόφρενου και είναι το πρώτο και το πιο συχνό ανταλλακτικό που καλείστε να αλλάζετε κατά τη συντήρηση των φρένων σας. Είναι η επιφάνεια τριβής για να επιβραδύνει το όχημα, μέσω της επαφής τους με τη δαγκάνα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το όχημα να χαμηλώνει ταχύτητα, με την σημαντική φθορά που επιφέρεται κάθε φορά στα τακάκια να οδηγεί στη συχνή αντικατάστασή τους.

Δαγκάνα φρένων

Η δαγκάνα είναι το εργαλείο των φρένων που κλείνει και έρχεται σε τριβή με τα τακάκια, ώστε να μειώσει ταχύτητα το αυτοκίνητο. Υπάρχουν αρκετά είδη δαγκάνας, η οποία λειτουργεί με υδραυλική πίεση που προκύπτει από το πάτημα του πεταλιού του φρένου από τον οδηγό. Όλα τα είδη της πάντως, χρήζουν συχνής εποπτείας και αλλαγής, όπως τα τακάκια.

Φρένα τυμπάνου

Το τύμπανο φρένου είναι ένας εναλλακτικός και παλαιότερος τρόπος πέδησης σε σχέση με τα δισκόφρενα, ενώ αποκαλούνται και τάμπουρα. Επιβραδύνει το αυτοκίνητο μέσω της τριβής, χάρη σε δαγκάνες που διαθέτει στην κυλινδρική του επιφάνεια, ενώ και αυτό φθείρεται σε μεγάλο βαθμό και συνίσταται η συχνή αλλαγή του.

Φρένα

Πηγή εικόνας: antallaktikaonline.gr

Πότε είναι η ώρα για αλλαγή φρένων;

Υπάρχουν ενδείξεις που σας οδηγούν σε αλλαγές στο σύστημα των φρένων σας πριν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Αυτές συνήθως προκύπτουν από το πετάλι του οδηγού, το οποίο είναι διαφορετικό για τον οδηγό, ο οποίος και οφείλει να αντιληφθεί την αλλαγή. Το πετάλι ίσως να είναι πολύ σκληρό, ή αντίθετα πολύ μαλακό, τόσο ώστε θα πρέπει να το πατάτε πολύ έντονα ή μέχρι το πάτωμα του αυτοκινήτου για να επιβραδύνετε. Υπάρχουν περιπτώσεις που θα αντιληφθείτε το τιμόνι σας να τρέμει την ώρα που πατάτε το φρένο, ενώ συχνά ο χαρακτηριστικός τσιριχτός ήχος του φρεναρίσματος είναι σημάδι ότι τα τακάκια σας χρειάζονται αλλαγή.

Πώς αλλάζω τα φρένα στο αυτοκίνητο;

Τα φρένα είναι η ασφάλειά μας κατά την οδήγηση, συνεπώς δεν προτείνεται να προχωρήσουμε σε αλλαγές μόνοι μας. Ένα εξειδικευμένο συνεργείο θα εκτελέσει σωστά τις προβλεπόμενες εργασίες, είτε πρόκειται για μια απλή αλλαγή στα τακάκια, είτε κάποια πιο απαιτητική εργασία σε ότι αφορά το σύστημα πέδησης του οχήματός μας. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να διαπιστώσουμε το πρόβλημα νωρίς, ώστε να μην οδηγήσει σε επιπλοκές και περαιτέρω φθορά στο ζήτημα των φρένων, ενώ η επισκευή είναι δουλειά του μηχανικού, ο οποίος και θα επιβεβαιώσει το πρόβλημα με τον δικό του έλεγχο.

Ξένη δημοσίευση

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ