top icon
Blog

Τάνις-τεστ, σκέψεις…

Οδηγώντας ένα γεμάτο διήμερο μια ντουζίνα αυτοκίνητα, είναι σαφές πως η ευχαρίστηση που εξελίσσεται σε σπαζοκεφαλιά καταλήγει σε ζάλη, με το συναίσθημα να συνδυάζεται με την ουσία…

Υπάρχουν σήμερα αυτοκίνητα που αγγίζουν τις αισθήσεις σου; Να εξηγηθούμε… Παιδάκι στη Σαρωνίδα ένιωθα όμορφα με ό,τι κι αν οδηγούσα. Ακόμα και με ένα άχρωμο Avenger, οπότε έτσι και σήμερα, κάτι θα βρεις ακόμα και σε ένα super mini με έναν 1.000αρη. Δεν είναι το πάτημά του, αλλά ο κινητήρας του. Δεν είναι οι επιδόσεις, αλλά η φιλοσοφία της κατασκευής που συνδυάζεται με εγγυημένη ποιότητα. Όπως π.χ. στο νεοφερμένο SUV της ΚΙΑ. Το Stonic που λάμπει με τον 1.000αρη τους, δεν είναι ψηλωμένο Rio, όπως δεν είναι και τα Arona και C3 Aircross τα αντίστοιχα ψηλωμένα των αδελφών «επιβατικών» τους. Άλλα αυτοκίνητα. Κατασκευές που προδίδουν το πού μπορούν να φτάσουν οι δημιουργοί τους, ακολουθώντας πιστά και με συνέπεια το δρόμο των εξαιρετικών Τ-Roc και Karoq στη διαδικασία εξολόθρευσης των χάτσμπακ. Ό,τι δεν κατάφερε η Toyota με το πρωτοπόρο Rav σε σχέση με τις συμβατικές προτάσεις, το πέτυχε η Nissan με το Qashqai. Best seller στην «κριτήρια» κατηγορία, με όλες τις κατασκευές στο παιχνίδι. Τη μιμήθηκαν με συνέπεια, αλλά δεν αρκεί αυτό για να την εκθρονίσεις. Άλλωστε, στη Λ. Καβάλας ή Αθηνών αν προτιμάτε, την ξέρουν καλά τη δουλειά, σε σημείο που να τους θεωρείς καθηγητές σε ένα δύσκολο παιχνίδι όπου η εντιμότητα και οι καθαρές εξηγήσεις συνδυάζονται με πολύωρη εργασία, οπότε δεν υπάρχει και χρόνος για σεμινάρια σε άλλα «σωματεία» με θέμα «εμπορική πολιτική και επικοινωνία».

Να μείνουμε όμως στα προϊόντα, απομονώνοντας συμπεριφορές και προσωπικές σχέσεις, με δεδομένο ότι προκύπτουν και παρεξηγήσεις χωρίς κακή πρόθεση. Με την ευκαιρία της αξιολόγησης των αυτοκινήτων ώστε να προκύψει το COTY 2018, τίποτα δεν μπορεί να μετριάσει το τσουνάμι των SUV σε όλες τις κατηγορίες, με την Opel και τη Volvo μάλιστα να συμμετέχουν με δύο φρέσκες προτάσεις. Το Crossland Χ έχει δύσκολο δρόμο στα B-SUV, ενώ το Grandland Χ, με πινελιές από το 3008, δείχνει καλύτερα τοποθετημένο στη μάχη με το Qashqai, όπου θα βρει και το Skoda, αλλά και το νέο Μίτσου αν εισαχθεί στη χώρα μας. Για τα Volvo, με δεδομένο ότι το XC60 ανταγωνίζεται στα ίσια τα κορυφαία γερμανικά μοντέλα με ατού του την ευαισθησία των Σουηδών στην ασφάλεια, κάνουμε υπομονή με τη σιγουριά πως θα εκπλαγούμε από το XC40. Ανάμεσα στα παραπάνω κ.ά. που απέχουν από το έδαφος, θα βρεις και συμβατικές προτάσεις, όπου ξεχωρίζει η ναυαρχίδα, το φορτωμένο με τεχνολογία 2025, Audi Α8, αλλά και η Hyundai και η Honda που ήρθαν στο Τάνις με τα i30 και Civic, με σκοπό να διεκδικήσουν και όχι απλά για να συμμετάσχουν. Άλλωστε, οι Κορεάτες διεκδικούν τίτλο στο WRC και οι Ιάπωνες διαθέτουν το Type R, το κορυφαίο καυτό χάτσμπακ με κίνηση σε δύο τροχούς. Ένα σύγχρονο EVO για αρσενικούς. Μια πολεμική μηχανή που θυμίζει τι και μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτός ο Ιάπωνας κατασκευαστής – σπάνιος και στην παραγωγή συναισθημάτων…

Άσκηση όπου το Όσκαρ το απονέμεις διαχρονικά στην Alfa Romeo. Σήμερα, μάλιστα, που το συναίσθημα συναντάει την ουσία, συνδεδεμένη με συνολική ποιότητα και αυτονόητα υψηλές επιδόσεις, ακολουθεί στάση προσοχής και λαχτάρα για την οδήγηση μιας από τις 3 διαθέσιμες Stelvio. Διαλέγεις με το χρώμα και ψηφίζεις το μπλε της καρδιάς σου, γνωρίζοντας ότι θα αποζημιωθείς είτε με τη Veloce, είτε με τη «δική μας» ντιζελ Q4 με τους 210 ίππους και φυσικά το αυτόματο 8αρι. Δεν ονειρεύεσαι την QV που θα προκύψει, αλλά ζεις τη στιγμή. Όπως νέος δεν έδινες σημασία αν ο κινητήρας της Giulia ή της Junior ήταν 1.3 η 1.6. Μεγάλωσες, αλλά κάθεσαι τέλεια και είναι το τιμόνι της για σεμινάριο -ακόμα και στο Μόναχο- που μειώνει τα χρόνια σου, διατηρεί φρέσκο το μυαλό σου και σε οδηγεί στην Τέλεια Διαδρομή. Το δικό σου αυτοκίνητο, αυτό που μιλάει στην καρδιά σου και ας απέχει από το έδαφος χωρίς «να το δείχνει» στο δρόμο. Μαζί σου οι άνθρωποι που εμπιστεύεσαι για 25 χρόνια και το σύνολο σε πάει αλλού και σε μεταφέρει στην Τοσκάνη. Είσαι στην άχρωμη Δανία και όμως στο τιμόνι της αποκτάει χρώμα η περιοχή και νόημα η βόλτα στο Σκάγκεν και αλλού. Στο τιμόνι της η διάθεση αλλάζει, σκοτώνεις γκρίζες σκέψεις και δεν κρύβεσαι, λάμπεις και απολαμβάνεις. Ειλικρινά πιστεύετε πως επί του προκειμένου χωράνε αναλύσεις τιμών και προδιαγραφών; Το συναίσθημα, λοιπόν, δεν μπαίνει σε συγκρίσεις και είναι όλο αυτό τα μέγιστα υποκειμενικό που μας επιτρέπει να αναπνέουμε και να εργαζόμαστε δημιουργικά, σε ένα περιβάλλον που κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο σκληρό και άγριο, χωρίς περιορισμούς και κανονισμούς.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς από το μουντό Τάνις της Δανίας και είναι αυτή η ιταλική κατασκευή που φώτισε τη μέρα μας, ξεπερνώντας και το κόκκινο Honda Civic Type R -WRC._ Σ.Χ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ