top icon
Blog

Τετάρτη βράδυ, στη ΦΙΛΠΑ!

Στο περιβόητο κτίριο της οδού Κυβέλης στο Γέρακα και μόλις σταθμεύσεις μόνο θετικά μπορείς να ζηλέψεις, ήδη από το πάρκινγκ, ενώ, συνεχίζοντας, μένεις με το χαμόγελο.

Είναι ο χώρος. Είναι και οι άνθρωποι. Νοικοκυρεμένα τα πάντα όλα. Ό,τι ακριβώς δεν έχει το σπόρτινγκ κομμάτι του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, αφού με το τέλος της ΕΛΠΑ και το θάνατο-αυτοκτονία του ΡΑ έμεινε ορφανό. Σε επικοινωνία και, κυρίως, σε ό,τι συνδέεται με τις μνήμες μας, με την ιστορία του. Αυτόματες οι συγκρίσεις, όπου η νοικοκυρεμένη, η λογική διαδρομή, κέρδισε τα μεγαλεία και τις υπερβολές. Σε τροχιά ανάπτυξης η ΦΙΛΠΑ, που φρόντιζε τα του οίκου της με σύνεση, σε πλήρη κατάρρευση και υπό εκκαθάριση η αρχαιοτέρα. Η ΕΛΠΑ. Απίστευτο κι όμως αληθινό, όντας απόλυτα ελληνικό. Οι διοικούντες τη ΦΙΛΠΑ αμφισβητήθηκαν, και ειδικά ο τιμονιέρης, για 12 χρόνια καπετάνιος, Δημήτρης Βερναρδάκης, αμφισβητήθηκε (ΣΧ: και από εμένα βεβαίως), ενώ οι συνάδελφοί του στα του δικού μας οίκου, κοιμούνται ήσυχοι και κυκλοφορούν “ελεύθεροι” και με στυλ. Το ύφος άλλωστε ταιριάζει με τα μπλέιζερ και ας είναι πλέον φθαρμένα και απαξιωμένα. Η ιστορία θα το κρίνει, αλλά κάπου εδώ ίσως δικαιώνεται και μια ατάκα του παλιού καλού φίλου Νικόλα Πικόπουλου: “Όσους αποτυχημένους σε εμάς, εδώ, σας τους στέλνουμε στην ΕΛΠΑ, στρώνετε χαλί και τους δίνετε και καρέκλα”. Κάπως έτσι Πίκο, κακά τα ψέματα. 

Παρασυρθήκαμε όμως σε αυτήν τη σκληρή σύγκριση, την άνευ σημασίας πλέον και αδικούμε την επίσκεψή μας χθες εκεί.

Με αφορμή τις εκλογές και λόγο τη συνάντησή μας με το νέο Πρόεδρο, τον κ. Παναγιώτη Φωτεινόπουλο. Ο Τάκης, ο κλασικός (σε όλα όμως), ο συνοδηγός του Γιώργη τότε στο ΙΡΑ με το Audi, ο πρώην “γενικός”, ο άνθρωπος που απλά, σεμνά και με συνοπτικές διαδικασίες κέρδισε πεντακάθαρα το Ράλλυ των εκλογών. Έχοντας δίπλα του την ομάδα του, που τη στήριξε με συνέπεια και ποιοτικό πάθος, και απέναντί του μια dream-team πολλών καρατίων. Με εμπειρία και γνώσεις που ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Όπως, όμως, έλεγε ο πατέρας του Αστερίξ, ο “έκαστος στο είδος του” και όταν η παλιά φρουρά κολλούσε ένσημα, οι νεότεροι με το φρέσκο πλάνο κοσμούσαν τα πλήκτρα…

Το αντιλαμβάνεσαι όλο αυτό, συνδεδεμένο με το αποτέλεσμα των εκλογών, από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς στο σπίτι του κλασικού αυτοκινήτου, όπου συστεγάζονται η Ομοσπονδία και το Σωματείο.

Εκεί που η υπηρεσία λειτουργεί σε καθημερινή βάση και κάθε Τετάρτη τα μέλη και οι φίλοι τους μοιράζονται τα πάντα όλα σε σχέση με το κλασικό, με το Ι.Ο. αν προτιμάτε. Ένα ωραίο, φιλόξενο και ενδιαφέρον σύνολο και αν σε αφήσουν, επιλέγεις πηγαδάκι. Αλλού συζητούν για το Χειμερινό, αλλού για τον Δελαπόρτα και το Μόντε και τα όργανα του Σπύρου, κάποιοι ελάχιστοι για τις εκλογές και όλοι για το πώς θα μετακινούν τα αυτοκίνητά τους σε σχέση με την αναμενόμενη υπουργική απόφαση. Ξέρουν τι περίπου θα προκύψει, τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες και είναι σαφές πως δε μασάνε. Έχουν λύσεις, μέσα από το πλάνο τους που είναι συνδεδεμένο με το συναίσθημα που χαρακτηρίζει το “σπίτι” στο Γέρακα (δεν είναι γραφεία – πολύ φτηνός ο χαρακτηρισμός) και τα γκαράζ-μπουτίκ, όπως άλλωστε και το δικό μας, το 3cg.gr στη Νέα Ιωνία. “Πηγές”, όπου η λατρεία για το κλασικό, διαχειρίζεται με μαεστρία μέσα από την ποιότητα των ανθρώπων. Τυχεροί είναι η συντριπτική πλειονότητα! 

Όλη αυτή η τεράστια οικογένεια εμπιστεύτηκε 12 χρόνια τον Δημήτρη Βερναρδάκη και ο ίδιος αιφνιδίασε ευχάριστα φίλους και γνωστούς με την απόφασή του να μην “πολιτευτεί” στις τελευταίες εκλογές, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την υποψηφιότητα του βασικού του συνεργάτη και μια ομάδα στελεχών με συχνή, συνεπή παρουσία στα καθημερινά του χώρου. Έχει τα θέματά του το καταστατικό λειτουργίας, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι οι εκλογές γίνονται κάθε δύο χρόνια, οπότε ουσιαστικά όλοι κρίνονται από την ημέρα της εκλογής τους.

Υπόδειγμα οικοδεσπότη χθες ο καπετάνιος. Παλιός καλός φίλος του Κ.Κ., μπορεί να μη μας έκρυψε στην αγκαλιά του, αλλά η θερμή του χειραψία με το καλησπέρα, έδωσε το πράσινο φως για πολύ γρήγορη και ουσιαστική συνομιλία. Βροντερή φωνή, καθαρή ματιά και είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς μαζί του, έχει τη δική του σημαντική ιστορία. Από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ο τρίτος, ο εκτός τειχών κρίνει για το τι θα μπορούσε να κάνει ακόμα περισσότερο και όχι για τις πράξεις ή τις ενέργειές του – αντικείμενο κρίσης ειδικών, που τοποθετούνται στα πεπραγμένα.

Εξηγήσεις-διευκρινίσεις, σχόλια ουσίας για την ΚΥΑ και πάμε στον πρώτο όροφο για τη συνάντησή μας με τον κ. Φωτεινόπουλο, τον φίλο Τάκη. Ενδιαφέρουσα συζήτηση για το αύριο μέσα από το σήμερα, με αφετηρία το χθες και διαβάστε 4Τροχοί-Μάρτιος ώστε να γνωρίστε έναν άνθρωπο που ήδη αποτελεί εξαίρεση. Είναι ο μόνος Πρόεδρος που δε θα προσφωνείται με τον τίτλο του, αλλά με το όνομά του και μάλιστα στη διάσταση που τον αποκαλούν οι φίλοι του: “Τάκης” σκέτο, λοιπόν, και μείνετε συντονισμένοι.._Σ. Χατζηπαναγιώτου

ΥΓ: Ευχαριστούμε τον Γ.Γ. της ΦΙΛΠΑ κ. Μάνο Παλαβίδη για την υποδειγματική διάθεση υλικού χθες, σε μια δύσκολη ημέρα για τις αθλητικές του προτιμήσεις.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ