top icon
Blog

Επί της ουσίας και εκτός χρόνου, αλλά εντός αρχών

Μας κοινοποιήθηκε προς ενημέρωση και δημοσίευση αν την κρίνουμε ενδιαφέρουσα και χωρίς ίχνος πίεσης, η επιστολή του πρώην μέλους του ΔΣ του ΣΟΑΑ, κ. Παναγιώτη Τάκη Κουτσίκου, προς τους τότε συναδέλφους του μέλη του ΔΣ.

Επιστολή με ουσία και προβληματισμούς που μοιράζονται πολλοί σκεπτόμενοι με ευαισθησίες αθλητές, αλλά ουδείς τολμάει να εκφράσει, σε ένα περιβάλλον που η αδιαφορία και το βόλεμα όλων μας εξελίχθηκε σε τρόπο ζωής. Οδηγός αυτής της φτηνής λογικής που δεν αρμόζει σε ένα σκληρό άθλημα με συναισθήματα, η αδιαφορία των Σωματείων προς τα πεπραγμένα του ΔΣ της ΟΜΑΕ που συντονίζει (;) τους ελληνικούς αγώνες, υπεράνω οποιασδήποτε κριτικής.

Όπως δηλαδή δεν το κάνει κανείς μας στην εργασία του. Φτηνό να γραφτεί «μαγαζί μιας παρέας η Ομοσπονδία», γιατί μία καλή παρέα λειτουργώντας σοβαρά, με γνώση και συνέπεια, θα μπορούσε να κάνει θαύματα και να κριθεί θετικά εισπράττοντας και τα εύσημα που δικαιούται.

Επιστολής κ. Τάκη Κουτσίκου συνέχεια και με δεδομένο ότι πρόκειται για αντίδραση ενός εραστή των αγώνων που δεν διεκδικεί ρόλο αλλά αναζητάει αφύπνιση κρίναμε ότι πρέπει να δημοσιευτεί. Αναφέρθηκε μάλιστα η απόφασή μας σε ενημέρωσή του μέσω SMS ώστε να είναι γνώστης της εξέλιξης μέσα από τον τυπικό μας ρόλο.

Η θύελλα των αντιδράσεων εκφράστηκε καταρχήν από τον Πρόεδρο του ΣΟΑΑ μέσω τηλεφωνικής μας επικοινωνίας. Πολιτισμένα και κόσμια με αγωνία και άγχος για τον Σύνδεσμο και πικρία και απογοήτευση προς κάθε κατεύθυνση. Επικοινωνία που δεν ξέφυγε όντας στην οδό της δεοντολογίας για αναπάντητη επιστολή μέλους στους συναδέλφους του.

Σεβόμενος πως σε πρώτη φάση τα «εν οίκω μη εν δήμω», κατά παράβαση των αρχών μας και χωρίς να μας ζητηθεί, αποσύραμε το κείμενο από το site μας και από τα social media. Αναμένοντας εξελίξεις, κρίναμε πως η επιλογή μας για τη δημοσίευση δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση της αφύπνισης και εσωτερικής κριτικής αλλά δημιουργεί προϋποθέσεις εμπόλεμης κατάστασης που δεν εκφράζουν τον ΣΟΑΑ. Τον Σύνδεσμο όπως τον γνωρίζαμε εμείς και υπηρετήσαμε, όποτε εκλεχτήκαμε στο ΔΣ του.

Τα χρόνια πέρασαν, τα πρόσωπα άλλαξαν, οι καταστάσεις εξελίχθηκαν δυστυχώς όχι πάντα θετικά και στο σύγχρονο και έντιμο δρόμο. Κακά τα ψέματα. Χρησιμοποιήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν ο ΣΟΑΑ ώστε τα στελέχη της ΕΛΟΑΜ να φτάσουν σήμερα στις πλαστικές καρέκλες του ΔΣ της ΟΜΑΕ.

Σήμερα, με αφορμή την επιστολή ΠΚ, το ΔΣ του ΣΟΑΑ συνεδρίασε εκτάκτως. Στη διαβούλευση προέκυψε όπως πάντα πως «οι άλλοι φταίνε», ο Τάκης παύθηκε (!) και ανακοινώθηκε πως θα αντικατασταθεί…

Δυστυχώς και άστοχα, κρίθηκε αντιδεοντολογική η συμπεριφορά ενός μέλους του ΔΣ, δεν συζητήθηκε ότι δεν υφίστανται διαδικασίες στη λειτουργία ενός θεσμού που δεν είναι κλειστό κλαμπ φίλων και το χειρότερο, ουδείς ασχολήθηκε με την ουσία μιας σημαντικής, άψογα γραμμένης επιστολής.

Αξίζει και όπως κρίναμε και καταρχήν, πρέπει να διαβαστεί. Αν θέλουμε να θεωρούμαστε έντιμοι και ότι λειτουργούμε με αρχές στα πλαίσια της δεοντολογίας σε σχέση με τον επαγγελματικό μας ρόλο, αλλά και την ευαισθησία μας, συνδεδεμένη με τους ελληνικούς αγώνες γενικώς και με τον ΣΟΑΑ ειδικώς.

Δεδομένη η συγγνώμη σε όσους ταλαιπωρήσαμε η αδικήσαμε επί του προκειμένου, όπως τον Αρθρογράφο, αλλά και όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΟΑΑ, αλλά και την κοινή γνώμη που παρακολουθεί το χώρο μας με σαστισμένη αδιαφορία.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Στρατισίνο

Επίτιμος Πρόεδρος ΣΟΑΑ

Παραθέτουμε την επιστολή του κ. Παναγιώτη -Τάκη Κουτσίκου.

Από: Τάκη Κουτσίκο

Προς: ΣΟΑΑ​​​​​​                                 Αθήνα, 02.04.18

Κύριοι,

Με την παρούσα θα ήθελα να σας τονίσω ότι για μεγάλο διάστημα στήριξα τον ΣΟΑΑ με σκοπό αυτός να συγκεντρώσει και να ενώσει το σύνολο των αγωνιζομένων, καθώς και να εκφράσει τις θέσεις τους στην ΟΜΑΕ η οποία τα τελευταία χρόνια διοικεί αυταρχικά, κωφεύει και αποφασίζει με κριτήρια άσχετα με τα συμφέροντα αυτών τους οποίους θα έπρεπε να υπηρετεί.

Επανειλημμένα έχω εκφράσει τη διαφωνία μου σχετικά με τον τρόπο εκπροσώπησης του ΣΟΑΑ στην ΟΜΑΕ. Χρησιμοποιούν τον ψήφο του εκπρόσωπου του ΣΟΑΑ ως άλλοθι για να αποφασίζουν πράγματα που οι αγωνιζόμενοι και το ΔΣ του ΣΟΑΑ αγνοούν και τελικά είναι αντίθετα με τις απόψεις των αγωνιζομένων. Για παράδειγμα, όταν σε γενική συνέλευση ζήτησαν περίπου 50 αγωνιζόμενοι να μεταφερθεί η άποψη ότι οι αγώνες του 2018 είναι αριθμητικά πολλοί, η ίδια η ΕΠΑ μας ενημέρωσε ότι και ο ΣΟΑΑ έχει ήδη υπερψηφίσει το πρόγραμμα των πολλών αγώνων. Ταυτόχρονα υπερψηφίζει θέματα τα οποία δεν περιέχονται σε καμία agenda, δεν έχει ενημερωθεί το ΔΣ και σαφώς δεν υπάρχουν και πρακτικά. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας, ως μέλος του ΔΣ του ΣΟΑΑ δεν με εκπροσωπεί και δεν με κάνει να αισθάνομαι υπερήφανος απέναντι στους συναθλητές μου. 

Παρόλα αυτά ήμουν ο πρώτος που έκανε την προσπάθεια να αλλάξει αυτή την κακή πορεία του ΣΟΑΑ και με την πρώτη ευκαιρία εντάχθηκα και εγώ σε μια Επιτροπή που ορίστηκε από μεγαλύτερο αριθμό αγωνιζομένων από αυτούς που μας ψηφισαν, με σκοπό να μεταφέρουμε στην ΟΜΑΕ κάποια πρώτα θέματα που μας αφορούσαν. Δυστυχώς πριν καν η Επιτροπή συνεδριάσει, κάποια μέλη διαχώρισαν τη θέση τους και όχι μόνο αποχώρησαν, αλλα φρόντισαν με κάθε τρόπο να μειώσουν την προσπάθεια και να την «φρενάρουν».

Παρόλα αυτά αυτή η τετραμελής Επιτροπή πήρε κατάφερε να αποκτήσει ενιαίο τρόπο σκέψης και έκφρασης καταφέρνοντας σε πολύ μικρό διάστημα τα παρακάτω:

• Εξασφάλιση της υπάρχουσας αξιόπιστης χρονομέτρησης, τη στιγμή που η ΟΜΑΕ ήταν έτοιμη να την καταργήσει

• Συνέχιση του προνομίου μεταφοράς των αγωνιστικών αυτοκινήτων με αυτοκινητάμαξα που επίσης η ΟΜΑΕ ήταν έτοιμη να καταργήσει

• Δημιουργία νέων κατηγοριών στους αγώνες Ταχύτητας (ιδίων με τις Αναβάσεις) με στόχο την επανεκκίνηση των ανύπαρκτων Πρωταθλημάτων Ταχύτητας

• Εφαρμογή εντύπου αξιολόγησης των διοργανωτών από τους συμμετέχοντες αγωνιζόμενους με στόχο την βελτίωση των αγώνων σε θέματα ασφάλειας, προβολής, οργάνωσης και φιλοξενίας.

• Επέμβαση στον τρόπο βαθμολόγησης αγωνιζομένων στο Ράλλυ Ακρόπολις

• Τέθηκαν οι βάσεις για το πρόγραμμα των αγώνων της επόμενης χρονιάς, που αυτή τη φορά οι αγωνιζόμενοι δεν θα επιτρέψουν το μεγάλο πλήθος αγώνων.

Σε όλες αυτές τις επιτυχίες της Επιτροπής, για τις οποίες υπάρχουν και σχετικές επιστολές, ο ΣΟΑΑ κράτησε ουδέτερη, ως αρνητική στάση αρνούμενος να ενημερώσει τους αγωνιζόμενους και πολλές φορές «φρενάροντας» θέματα όπως καθυστερήσεις στις αποστολές mails, διευκρινίσεις σχετικά με τους καταλύτες, τις χορηγίες και άλλα.

Το αποκορύφωμα ήταν η άρνηση να στείλει επιστολή σχετικά με την απρεπή στάση του προέδρου της ΟΜΑΕ απέναντι στην Επιτροπή και στον ΣΟΑΑ. Σε αυτή την επιστολή ήταν ξεκάθαρη η αντίθεση της Επιτροπής σχετικά με ψευδείς δηλώσεις του Προέδρου της ΟΜΑΕ, καθώς και η απαίτηση για δημόσια συγνώμη από αυτόν (πρόεδρος ΟΜΑΕ) που έχει εκλεγεί για να τους υπηρετεί. Αυτό δεν κατέστη δυνατό ούτε και κατόπιν επίμονων επιστολών και mail που ζητούσαμε συνάντηση με τον πρόεδρο και το ΔΣ του ΣΟΑΑ. 

Αντ’ αυτού, ο πρόεδρος του ΣΟΑΑ υπό το βάρος των ακυρώσεων των πρώτων αγώνων της χρονιάς, αλλά και των πολλών φωνών διαμαρτυρίας των αγωνιζομένων αποφάσισε να καλέσει 22 πρώην και εν ενεργεία αγωνιζομένους και να ρωτήσει τη γνώμη τους σχετικά με το πώς πρέπει να διαχειριστούν οι οδηγοί τη σχέση τους με την ΟΜΑΕ. Σε αυτή τη συνάντηση, οι παρευρισκόμενοι αγωνιζόμενοι επιδεικνύοντας μεγάλη σοβαρότητα, συμφώνησαν ομόφωνα ότι η ΟΜΑΕ δεν στέκεται δίπλα τους και ότι πρέπει να κληθεί το σύνολο των ενεργών αγωνιζομένων για να αποφασίσει για το μέλλον του χώρου. Ο ίδιος ο Πρόεδρος αποφάσισε να εκπροσωπήσει μόνος του τους 22, ακολουθώντας τα θέματα που του υποδείχτηκαν, και στη συνέχεια, αφού θα τα συζητούσε με τον Πρόεδρο της ΟΜΑΕ, θα συγκαλούσε συνάντηση με τον μέγιστο αριθμό αγωνιζομένων για περαιτέρω αποφάσεις. Δυστυχώς τα πράγματα διαστρεβλώθηκαν πριν καν γίνει η συνάντηση, όταν ο ΣΟΑΑ  με ΔΤ ανέφερε ότι δόθηκε στον Πρόεδρό του λευκή επιταγή (πράγμα ψευδές). Το χειρότερο είναι ότι καμία από τις δύο συναντήσεις δεν έγινε και σαφώς αυτή η ομάδα των 22 εμπείρων βρέθηκε προδομένη.

Ο Πρόεδρος του ΣΟΑΑ ήδη από την απονομή των Πρωταθλημάτων «έδωσε χείρα βοηθείας» στην ΟΜΑΕ και σε δεύτερο χρόνο οργάνωσε κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΟΜΑΕ στην ΕΡΑ SPORT. Εκεί πληροφορηθήκαμε ότι η μεταξύ τους συνάντηση έγινε χωρίς ποτέ να μάθουμε τι συζητήθηκε. Σε αυτή τη συνέντευξη ο Πρόεδρος του ΣΟΑΑ δεν υπερασπίστηκε ούτε για τα προσχήματα τους οδηγούς, όταν ο Πρόεδρος της ΟΜΑΕ αναφέρθηκε σε συμμορία, ούτε ακόμα και όταν ο τελευταίος του καθόρισε και τη σύσταση πιθανών επιτροπών που θα οριστούν μελλοντικά και προσπάθησε να «αποκλείσει» συγκεκριμένους αγωνιζόμενους. Αλλά τον άφησε να εκφράζεται με ψευδή στοιχεία για τα περισσότερα από τα θέματα που συζητήθηκαν.

Κύριοι, για να έχω θέση στο ΔΣ του ΣΟΑΑ θα πρέπει:

• Να αλλάξει ριζικά η κατεύθυνση που σήμερα ακολουθεί από απαθής και συγκαταβατική, σε ουσιαστική και αποτελεσματική

• Οι απαιτήσεις των αγωνιζομένων να ακολουθούνται κατά γράμμα

• Να σταματήσουν οι ατομικές και προσωπικές προσπάθειες

• Να ζητηθεί η άποψη του συνόλου των συμμετεχόντων σχετικά με το αν τελικά οι διοικούντες είναι ικανοί τους διοικούν,

• Να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τις δράσεις και τις θέσεις του ΣΟΑΑ και των επιτροπών του

• Να ζητηθεί η ενεργή συμμετοχή στο ΣΟΑΑ αγωνιζομένων που μπορούν να προσφέρουν και όχι να είναι αρεστοί στην ΟΜΑΕ

Σε αναμονή ων άμεσων απαντήσεων σας για τα παραπάνω.

Τάκης Κουτσίκος

Μέλος ΔΣ ΣΟΑΑ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ