«Γκολφάροντας»

Οδηγώντας το Golf 8ης γενιάς, ταξιδεύεις 45 χρόνια πίσω και σκέφτεσαι ότι πρόκειται για την «911» των αυτοκινήτων παραγωγής.

Της μεσαίας κατηγορίας, που δεν είναι πλέον μικρή-μεσαία, αφού κάθε φορά τα μοντέλα της είναι και μεγαλύτερα. Το segment C η σημαία, και κρίμα για τον λάτρη της αυτοκίνησης, αυτόν που θέλει να οδηγεί, που την έχουν στριμώξει τα Β και C-SUV. Εκτίθενται μάλιστα οι δημιουργοί, φορτώνοντας ίππους σε πλατφόρμες Golf με αμάξωμα SUV, όπως π.χ. το καλό Τ-Roc. Ορθόδοξο με τον 1.5, κυρίαρχο και στα χαρτιά μιας κατηγορίας-φωτιά, αξιοπρεπές και ως 1.000άρι, αλλά μέχρις εκεί. Θα πείτε, γιατί τότε SQ2; Τυπική απάντηση δεν προκύπτει, ενώ το 2020 προσβάλλεις σχολιάζοντας «γιατί έτσι». Έχουν αυτό το «κλικ» παραπάνω τα Audi και, όταν θα έρθει το Α3 σήμερα που έχουν αλλάξει τα δεδομένα στη VW και έχουν ήδη από την εποχή Κονιστή ξεπεραστεί οι αγκυλώσεις, θα σχολιάσουμε-τοποθετηθούμε στο ερώτημα «Α3 ή Golf», υπεράνω τιμής.

Μέχρι τότε... αν η 45χρονη σύντροφος απολαμβάνει τα infotainment σε οθόνες που μόνο στη Mercedes θα βρεις, εμείς θα σχολιάσουμε συμβατικά, και είναι σαφές. Στο Βόλφσμπουργκ έφτιαξαν τη δική τους Mercedes με τον τρόπο της Porsche. Τόσο καλό αυτό το 1.5 με τους υβριδικούς 150 και το 7άρι auto. Όντας και limo και GTi, με πάτημα-αρχοντιά που σου φτιάχνει τη διάθεση σε κάθε διάσταση, όπως φτάνει στα χέρια σου από το καλύτερο τιμόνι του γκρουπ. Έτσι μόνο η Α200 το κάνει, αλλά εδώ, στην περίπτωση της Mercedes, έχουμε να κάνουμε με το δόγμα Α-Class, με γκάμα που αποτελεί πονοκέφαλο για κάθε άλλο δημιουργό.

Golf

Συγκριτική δοκιμή...

Σε έκφραση σκληρού man-to-man; Αυτό το Golf σε χρώμα χρυσόμυγας εναντίον μιας λευκής cool A200 με φουλ εξοπλισμό. Σύγκριση ως παρτίδα σκάκι ανάμεσα σε κορυφαίους που μετακινούν εγκεφαλικά τα πιόνια πριν τα αγγίξουν, ειδικά σήμερα, που απαγορεύονται τα χάδια. Απλώς, στο βάθος της κατασκευής αντικατοπτρίζεται και το μέγεθος του δημιουργού. Είναι αυτός, η ομάδα που φτιάχνει και ο εμπορικός με την ομάδα του που δίνουν την απαραίτητη υπεραξία στη μάχη των πωλήσεων. Σε σχέση με τον «μικρό» 1.5 με τους 130, ή με το μικρότερο με τον 1.0, δεν τίθεται θέμα. Δε σνομπάρουν και πάνε κόντρα σε όλα, έχοντας και τιμοκατάλογο «κλάσης GLA», για τους γνώστες.

Το Golf, λοιπόν, κερδίζει-χάνει στα σημεία κυρίως σε σχέση με Corolla και Focus, ενώ συνολικά θα ενοχληθεί μόνο από κάτι δημιουργικά «αλλόκοτο», όπως π.χ. το Χ-Ceed της Κia, που τα βλέπει όλα και αξίζει, αλλά και από το το νέο «308», όταν προκύψει... Βλέπετε, είναι και αυτοί οι ντίζελ της PSA, μπουνιά στον Γερμανό, που απαντά υβριδικά. Οι Γάλλοι και ηλεκτρικά, όπως άλλωστε και το GTE, που θα συνδυάζεται με το GTi, απλώς απόρθητη έδρα της VW, όπως θα έπρεπε να είναι -για παράδειγμα- το ΟΑΚΑ με ΠΑΟ μπάσκετ.

Δεν ξεχνώ...

Σημαδιακά τα 50 του χρόνια, όσα τα δικά μας, όσα και της Kosmocar, και είναι στο χαρτί, στον ειδικό Τύπο, που ψάξε και θα βρεις την ιστορία του κολοσσού. Μια έντιμη προσπάθεια με ιστορία και προοπτική διά χειρός Μανδύλα, οικογένειας με όσκαρ στην αξιοποίηση στελεχών.

Το αυτοκίνητο;

Θυμόμαστε και δεν ξεχνάμε: τα πρώτα GTi-σχολή. Δημιούργησαν κατηγορία, όπως γενικότερα το 3θυρο αμάξωμα. Την παρεξήγησή μας τότε το 1980 με την Kosmocar, που στοίχισε εκατομμύρια στον Κ.Κ. και στην κ. Καββαθά. (Σ.Χ.: Μαθημένοι πάντως στην αντιμετώπιση μάγων με σπουδές στην προσβολή.) Εμείς, στον κόσμο 4Τ, στην οδό Καββαθά, με δοκιμή μαύρου Golf 1050 των 45 ίππων. Από τον εισαγωγέα Κώστα Απέργη, τότε στη Μιχαλακοπούλου. Αργότερα, ειρήνη ημίν χάρη στον Θωμά Μανδύλα, που του έλεγες ένα και καταλάβαινε δέκα, οπότε και οι κινητήρες του Golf αναβαθμίστηκαν με το κιτ της ΑΒΤ. Δημιουργός το power team της Kosmocar, με την Karenta να έχει την ευθύνη της λιανικής πώλησης. Εταιρεία του Ομίλου που λάμπει υπηρετώντας τον καταναλωτή με την ορθολογική έννοια της διαδικασίας. Με την ευκαιρία, εντύπωση μας κάνει που δεν έχει βρεθεί ακόμη ο σοφός που θα σκοτώσει τη βιτρίνα και θα διαχειρίζεται ηλεκτρονικά τις πωλήσεις σε στυλ Tesla, ακόμα και όταν πρόκειται για το νέο Golf, όπως π.χ. του κ. Μιχάλη, στο δεύτερο όροφο του σπιτιού μας.

Golf

Σε παράλληλη, ειδική διαδρομή τότε η μάχη του τροπέτου, με Μπουλέκους και Γκουρτσούλη, και απολαύσαμε GTi Golf II με 8 και 16 βαλβίδες. Εκπληκτικά, είτε στο δρόμο είτε στους αγώνες στο χέρι Αποστόλου, Μοσχούτη κ.ά. Τα χρόνια περνούσαν, η αγορά άλλαζε, τα Golf σε πλήρη εξέλιξη με φιλοσοφία «911» και στα χέρια μας χάρη στην Kosmocar, που λειτουργεί με αρχές πολυεθνικής, με ήθος Μανδύλα και την έμπνευση στελεχών.

Μέχρι πρόσφατα ήταν στη VW, και έδωσαν υπεραξία οι Σίρτης-Μπατιστάτος με 50% σεβασμό στον ειδικό Τύπο. Με στυλ-τρόπο και ήθος, όπως μέχρι χθες ο Πρέζας στη Mercedes, όπου έφτιαξε dream team και όπως είναι ο Χριστοφορίδης στη Hyundai-Κia, ο Πιπερίδης στην Peugeot κ.ά., αλλά δεν είναι της στιγμής.

Το έχουμε πει και θα το λέμε με εμπιστοσύνη στη ράτσα των δημιουργών που σκοτώνουν τις ανασφάλειες καταθέτοντας ψυχή με δημιουργικό άγχος. Οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά και κατεργάζονται το μέταλλο, που επί του προκειμένου αποδεικνύεται ατσάλι δεμένο με χρυσάφι. Το «δικό μας» χρυσό Golf, το V. Το ανθρακί GT της συντρόφου, το ίδιου χρώματος 5θυρο GTi, το «συλλεκτικό» της αδελφής ΝΒ που ζει ακόμη, και το δικό μου. Το κόκκινο με τους 230 PS, χάρη σε Αγγελή-«Μπάτι» με άρωμα Βίκυς Καραδήμου.

Το VW Golf αναστατώνει και τις αναμνήσεις μας, προδίδοντας την ποιότητα ανθρώπων μέσα από τη δική του διαδρομή με ένα στυλ που δείχνει συνηθισμένο, αλλά αποδεικνύεται πως δεν ξεπερνιέται, ενώ δεν προσφέρεται και για αντιγραφή, αφού όποιος τολμηρός δοκιμάζει, αστοχεί. Τίποτα τυχαίο. Είπαμε, ρυθμοί GTi μέσα από την ακαταμάχητη φιλοσοφία δημιουργίας της «911», που σε σχέση με τη διαχρονική της αξία έχει αντίπαλο.

Καλοτάξιδο, λοιπόν, και το 8άρι, και μόνο τυχαίο δεν είναι πως στο κόκπιτ της διαχείρισής του κάθεται ένας μετρ των άστρων, που καλείται να συντονίσει μια εξαιρετική ομάδα με τις αρχές, βάζοντας τη σφραγίδα «Νικόλας Πρέζας»._ Σ. Χ.

Golf

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Περισσότερα Άρθρα του Συντάκτη

Κατηγορία άρθρου