Ταξιδεύοντας στα χρόνια του κορονοϊού

Με δεδομένο ότι τα επαγγελματικά ταξίδια δεν έχουν την εγγύηση και την ευλογία της Ιεράς Συνόδου, οπότε το ρίσκο τεράστιο, ταξιδεύουμε στα χρόνια του COVID-19 και μεταδίδουμε από το μέτωπο του... δικαιολογημένου φόβου, της αδικαιολόγητης τρομοκρατίας και της αναμενόμενης -ελληνικής- ημιμάθειας.

Το «παιδί μου, βάλε μια ζακέτα» έγινε «γιε μου, μην ξεχάσεις τη μάσκα σου», αλλά στην Ελληνίδα μάνα τα δικαιολογείς όλα, και έτσι οφείλεις να κάνεις. Οι δεσμοί της οικογένειας είναι που αντιστέκονται και προσπαθούν να μας σώσουν ως έθνος, αφού στα υπόλοιπα χωλαίνουμε και... νοσούμε αγιάτρευτα.

Με τους συναδέλφους και τις διοικήσεις των τηλεοπτικών, κυρίως, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα έχουμε, που στο βωμό της τηλεθέασης σκορπάνε τρόμο, άγχος και fake news. Αυτό πουλάει, αυτό πάντα θα πουλάει στους δέκτες μας. Όταν ο Έλληνας δε βλέπει τούρκικα, ριάλιτι και πρωινάδικα, το γυρνάει στο αίμα και στο «ημι-ρεπορτάζ», ελπίζοντας η δυστυχία και το πρόβλημα του διπλανού του να είναι μεγαλύτερο από τα δικά του, στα όρια του φετιχισμού. Προσοχή εδώ, για μην παρεξηγηθούμε: Εννοείται ότι το θέμα είναι σοβαρό. Το No 1 της εποχής μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά από αυτό έως το «Παναγία, βόηθα» ή έστω «μετανοείτε γιατί χανόμαστε» απέχει έτη φωτός ένα σωστό και τίμιο ρεπορτάζ.

Προσοχή στις πηγές μας, λοιπόν, και σε όλους αυτούς που μας λένε «έμαθα αυτό από έναν φίλο μου γιατρό», «άκουσα εκείνο από έναν γνωστό μου πρέσβη» ή «την περασμένη Κυριακή μετά τη λειτουργία μας είπαν...». Θα υπάρξουν πολλοί που θα το κάνουν από απλή αφέλεια, περισσότεροι για να το παίξουν γνώστες και φίλοι -φίλου- ειδικού, δημοσιογράφοι για να ακουστούν και πολιτικοί για να το καπηλευτούν και να καλύψουν και άλλα -κορυφαία θέματα- της καθημερινότητάς μας. Ειδικά σε χώρες με σοβαρά προβλήματα, σαν τη δική μας. Όχι, ούτε στην κανονικότητα έχουμε επιστρέψει ακόμη, ούτε εκτός επιτήρησης είμαστε. Έχουμε πολύ δρόμο για όλα αυτά... Από όλα έχει ο μπαξές, και, δυστυχώς για τον δύσμοιρο Έλληνα τηλεθεατή, ψηφοφόρο, απλό πολίτη, το χώμα ήταν πάντα εύφορο, αν και φρόντιζε να το καλλιεργεί συχνά και ο ίδιος.

Προσοχή στους κανόνες υγιεινής που πρέπει πάντα να τηρούμε. Πάντα και παντού, και όχι μόνο σε περίοδο ιού και πανδημίας. Μερικά πράγματα είναι και θέμα απλής λογικής και παιδείας. Προσοχή και πάνω απ’ όλα ψυχραιμία! Όχι απάθεια στο τεράστιο πρόβλημα, αλλά ηρεμία και λογική στην κρίση μας, γιατί θα περάσει και αυτό και θα μας βρει με αποδεκατισμένο «ανοσοποιητικό» στις άλλες, στις σοβαρές και χρόνιες ελληνικές παθήσεις μας._ Μ. Σαλ.

ΥΓ.: Η φωτογραφία είναι του Θάνου Ηλιόπουλου από το πρόσφατο οδοιπορικό μας στην Ιαπωνία με το Nissan Leaf e+. Σε μέρη που τη μάσκα έχουν διδαχθεί να τη φοράνε από μικρά παιδιά, όχι μόνο για να προστατευθούν οι ίδιοι, αλλά πρωτίστως για να μην κολλήσουν τον διπλανό τους. Απλά μαθήματα παιδείας, υγιεινής, σεβασμού στο σύνολο -και όχι αποκλειστικά στην πάρτη μας- και φυσικά... κοινής λογικής.

 

Κάτι ακόμη, που μάλλον θα βρείτε χρήσιμο: Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο κορωνοϊό SARS–CoV-2 από την επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;

Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;

Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή

Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;

Εάν έχει:

Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

και

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊο SARS-CoV-2

ή

Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε δικτυακό τόπο: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/02/2019-ncov-orismos-kroysmatos-2.pdf

Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;

Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.

Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό;

«Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2, αναφέρονται κατωτέρω:

Οδηγίες ατομικής υγιεινής

- Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού

- Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

- Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

- Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

- Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που υποψιάζομαι πως έχει COVID-19;

Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.

Μπορεί η μάσκα να με προστατεύσει αποτελεσματικά από το COVID-19;

Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.

Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, για αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου.

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου