top icon
Blog

Όλα για το budget cap: Πώς προσαρμόζονται οι ομάδες στα νέα δεδομένα

 

Η Williams πουλά μετοχές, ειδεμή ολόκληρη την ομάδα, την ώρα που η McLaren αναγκάζεται να απολύσει προσωπικό, ενώ η Renault διατρανώνει την θέλησή της να μείνει στην F1. Κι όλα αυτά, για το καλό του σπορ.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει γίνει πια η αιτία για δραστικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της Formula 1, όχι μόνο στο φετινό πρόγραμμα. Μπορεί η εισαγωγή του budget cap από το 2021 να θεωρείτο δεδομένη -και συμφωνημένη- για τον περιορισμό των εξόδων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των μικρότερων ομάδων, η απραξία που έχει φέρει ο Covid-19 οδηγεί αναπόφευκτα σε αλλαγές ακόμα και σε αυτόν τον τομέα.

Την περασμένη Τετάρτη (27/5), το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού επικύρωσε μία σειρά αλλαγών στους αγωνιστικούς και τεχνικούς κανονισμούς της Formula 1, αλλά η πιο σημαντική εξέλιξη -σε πρώτο χρόνο- ήρθε στα οικονομικά. Ήταν δαιδαλώδες το ζήτημα της περαιτέρω μείωσης του cap από τα 175 εκ. δολάρια στα 145 εκ. δολάρια, με τις μεγάλες ομάδες να αντιστέκονται σε αυτήν την αλλαγή, θεωρώντας πως δεν θα μπορούσαν να ποροσαρμοστούν σε αυτό το όριο χωρίς να προβούν σε μαζικές απολύσεις και τεράστιες περικοπές. 

Τελικά, η ομοφωνία επετεύχθη, και αμέσως ξεκίνησε ένα ντόμινο εξελίξεων από τις πιο μεγάλες ομάδες του midfield.

Πρώτα ήρθε η ανακοίνωση της McLaren, που ανέφερε ότι θα προχωρούσε σε απόλυση 1200 υπαλλήλων της σε όλο το εύρος του Group. Εβδομήντα εξ αυτών θα αφορούσαν και την ομάδα της Formula 1, ως αποτέλεσμα της εγκαθίδρυσης του cap. Ενδεικτικά, προϋπολογισμός της ομάδας για το 2019 ανερχόταν στα 250 εκ. δολάρια (σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του RaceFans.net). Με τη μείωση αυτού κατά 105 εκ. δολάρια, υπάρχουν επιπτώσεις και στον αριθμό του προσωπικού που μπορεί η εκάστοτε ομάδα να συντηρήσει. 

Επομένως, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν απολύσεις ως μέρος της αναδιοργάνωσης στην οποία θα προβεί η εκάστοτε ομάδα για να λειτουργήσει εντός του νέου ορίου, καθώς όλες το ξεπερνούν. Το ζήτημα είναι πώς θα επιλέξει το κάθε outfit να διαχειριστεί αυτήν την νέα πραγματικότητα.

Ένα διαφορετικό παράδειγμα από εκείνο της McLaren είναι αυτό της Williams. Η ιστορική ομάδα του Grove περηφανεύεται για το πόσο ανεξάρτητη έχει καταφέρει να διατηρηθεί, αλλά ακόμα κι αυτή πρέπει να αλλάξει την τακτική της 43 χρόνια μετά την ίδρυσή της. Η οικογένεια Williams διατηρεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ομάδας (στην αρχή διατηρούσε το 70%, με τα χρόνια έφτασε πιο κοντά στο 51%), έχοντας στα χέρια της τις τύχες της. 

Η πώληση μετοχών της Williams Advanced Engineering τον χειμώνα, όμως, προμήνυε την συνολική τακτική των Βρετανών, που πρώτα διέκοψαν τη συνεργασία με τη χορηγό επωνυμίας ROKiT (οι Αμερικανοί χρωστούν 10 εκ. λίρες από την περυσινή χρονιά), και έπειτα προχώρησαν στην κίνηση να θέσουν προς πώληση μέρος της ομάδας – ή αν η πρόταση είναι αρκετά δελεαστική, ολόκληρη την ομάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι δεδομένη η εξαγορά της από κάποιον επενδυτή.

Πιθανότερος αγοραστής μοιάζει τώρα ο Michael Latifi, ο Ιρανο-Καναδός επιχειρηματίας και επενδυτής, που ήδη έχει λόγο στα της ομάδας, έχοντας και τον γιο του, Nicholas, στην θέση του οδηγού δίπλα στο George Russell. Αν δεν βρεθεί καλύτερη προσφορά, που να διασφαλίζει και τη δική του οικονομική εξόφληση (σ.σ. η Williams έχει υποχρεώσεις απέναντι στον ίδιο μετά την αναχρηματοδότηση χρέους που έκανε στην ίδια η Latrus, εταιρεία του Latifi), θα μπει εκείνος στα ηνία της, εξαγοράζοντάς την. Το πιθανότερο είναι, μάλιστα, να διατηρήσει και το όνομα της Williams, καθαρά για εμπορικούς και ιστορικούς λόγους.

Αυτή η εξέλιξη μόνο θετική είναι για την ομάδα των 16 πρωταθλημάτων και των 114 νικών. Όσο κι αν έχει παρακμάσει το άλλοτε κραταιό Grove, η αλήθεια είναι ότι παραμένει ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία της Formula 1, και η διασφάλιση της παρουσίας της στο grid, ακόμα κι αν είναι χωρίς την οικογένεια Williams σε θέση οδηγού, αποτελεί ευχάριστα νέα και για την ίδια, και για το σπορ.

Και το timing αυτής της απόφασης είναι εξαιρετικά ακριβές: η θέσπιση του budget cap δρα διαφορετικά σε σχέση με τη McLaren, αφού η Williams βρίσκεται σε δυσμενή θέση και βλέπει αυτήν την αλλαγή ως την ιδανική ευκαιρία να βρει επενδυτές, να εξασφαλίσει το απαιτούμενο κεφάλαιο, χωρίς να χρειάζεται να κάνει καμία αλλαγή στις υποδομές ή το προσωπικό της, αφού ήδη λειτουργούσε κοντά στο όριο που θα τεθεί από το 2021 (το budget της για το 2019 ήταν στα 150 εκ. δολάρια). Υπάρχει ελπίδα στο ορίζοντα για το Grove, αυτό είναι βέβαιο.

Το τρίτο παράδειγμα προσαρμογής στα νέα δεδομένα είναι εκείνο της Renault. Μόλις την Παρασκευή, το Groupe ανακοίνωσε ένα εκτενές πλάνο ανασύνταξης, σύμφωνα με το οποίο βασικοί στόχοι του είναι η εξοικονόμηση κεφαλαίων ύψους άνω των 2 δις ευρώ, η μείωση του προσωπικού παγκοσμίως κατά 15.000 περίπου εργαζομένους, η επανεξέταση των δραστηριοτήτων σε 6 εργοστάσια και το ψαλίδισμα του όγκου παραγωγής κατά 20%.

Παρόλά αυτά, η προσωρινή CEO της εταιρείας, CEO της γαλλικής εταρείας, Clotilde Delbos, δήλωσε:

«Έχουμε ήδη δηλώσει δημόσια, και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι προτιθέμεθα να μείνουμε στη Formula 1.

«Οι αλλαγές στους κανονισμούς, η εισαγωγή του ορίου στους προϋπολογισμούς, είναι καλές για εμάς από επενδυτικής άποψης, γιατί επενδύαμε λιγότερα σε σχέση με κάποιους από τους ανταγωνιστές μας.

«Οπότε, θα μείνουμε στη Formula 1.»

Αυτό αποδεικνύει την πίστη της μητέρας εταιρείας στο project της Renault F1, η οποία προφανώς ενισχύεται χάρη στη θέσπιση του budget cap. Αν και εργοστασιακή ομάδα, οι Γάλλοι ξοδεύουν περίπου τα μισά σε σχέση με τις Mercedes-Ferrari (250 εκ. δολάρια έναντι 400+ εκ. δολαρίων), οπότε δέχονται με μεγάλη χαρά οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό το επίπεδο, γνωρίζοντας πως α) θα πρέπει να κάνουν μεγάλες περικοπές οπότε δικαιολογείται και η μείωση του κεφαλαίου στην F1, β) θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν ακόμα και στη μετά-κορωνοϊού εποχή, που ήδη έχει πλήξει οικονομικά την αυτοκινητοβιομηχανία.

Είναι σαφές ότι μέσα στους επόμενους μήνες, κι οι υπόλοιπες ομάδες θα προβούν σε αλλαγές στη δομή τους για να προσαρμοστούν στην νέα κατάσταση, και το δυσκολότερο έργο θα το έχουν εκείνοι που ξόδευαν τα περισσότερα μέχρι τώρα. Γνωρίζουμε ήδη πως η Mercedes έχει καταστρώσει ένα πλάνο με βάση το budget cap των 175 εκ. δολαρίων, αλλά τώρα θα πρέπει να το αλλάξει για να βρίσκεται μέσα στο νέο όριο. Η Ferrari, μέσω του Mattia Binotto, έχει δείξει την πρόθεσή της να εμπλακεί σε άλλες κατηγορίες, όπως είναι οι αγώνες αντοχής ή το IndyCar, για να διοχετεύσει εκεί τυχόν προσωπικό που θα πρέπει να αποβάλλει από τη Scuderia.

Ενδιαφέρουσες στιγμές περιμένουν το σπορ που με αυτές τις ιστορικής σημασίας αλλαγές προσπαθεί να κάνει τους αγώνες πιο θεαματικούς, πιο ανταγωνιστικούς, πιο απρόβλεπτους._Δ.Μ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ