top icon
Διεθνείς αγώνες

Daniil Kvyat: Ένας Ρώσος στην Αμερική

Ο Daniil Kvyat κάνει ντεμπούτο στους Αμερικανικούς αγώνες NASCAR με αξιοπρεπή εμφάνιση στο σιρκουί της Ινδιανάπολης.

Σε αντίθεση με την FIA, η οποία εθυγραμμίστηκε με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στους χώρους του αθλητισμού και απαγόρεψε τη συμμετοχή σε Ρώσους αγωνιζόμενους, η αμερικανική ομοσπονδία NASCAR επέτρεψε στον Ρώσο πρώην οδηγό Formula 1 Daniil Kvyat να αγωνιστεί κανονικά στην Ινδιανάπολη, και μάλιστα απ’ ευθείας στη μεγάλη κατηγορία, NASCAR Cup.

«Ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους», δήλωσε ο πρώην οδηγός των Red Bull και Alpha Tauri, «και πιστεύω ότι δίνουμε παράδειγμα».

kvyat 3

Ο Kvyat, που είναι πατέρας του παιδιού της Kelly Piquet, συντρόφου του Max Verstappen, είχε να γράψει έστω και ένα αγωνιστικό χιλιόμετρο από το Grand Prix του Άμπου Ντάμπι το 2020. Η ομάδα με την οποία συμμετέχει στο NASCAR είναι πολύ νέα και το αυτοκίνητο ετοιμάστηκε την τελευταία στιγμή, οπότε πρόλαβε να κάνει μόλις 15 λεπτά δοκιμών, πριν τις κατατακτήριες, όπου κατετάγη 36ος σε 38 συμμετέχοντες.

Ο αγώνας διεξήχθη στο σιρκουί της Ινδιανάπολης που χρησιμοποιούσε η Formula 1 ως το 2007, αξιοποιώντας μέρος της οβάλ πίστας σε συνδυασμό με τις στροφές της εσωτερικής διαμόρφωσης.

Το βαρύ και ογκώδες αυτοκίνητο NASCAR, που βασίζεται στη μηχανική πρόσφυση μάλλον παρά στην αεροδυναμική, είναι το άκρως αντίθετο της Formula 1, ωστόσο ο Kvyat έδειξε να προσαρμόζεται γρήγορα, οδήγησε καθαρά και μαχητικά και, πριν εγκαταλείψει με πρόβλημα στην ανάρτηση, κέρδισε θέσεις αλλά και τον σεβασμό των ανθρώπων του NASCAR.

kvyat 2

Το μήνυμα στα ΜΚΔ του πολύπειρου Mark Martin, μέλους του Hall of Fame του NASCAR, είναι χαρακτηριστικό:  «Οφείλω να συγχαρώ τον Daniil Kvyat. Οδήγησε θαυμάσια σήμερα, αν μάλιστα υπολογίσουμε ότι ήταν η 1η του φορά σε αυτοκίνητα που μοιάζουν με τανκ, σε σχέση με τα μονοθέσια που οδηγούσε ως τώρα».
mark martin on kvyat

Η εκτίμηση όμως φαίνεται πως είναι αμοιβαία, αφού και ο Kvyat σχολίασε πολύ θετικά τον κόσμο του NASCAR, όπου το κλίμα είναι πολύ φιλικό σε σχέση με της Formula 1.

Έχει μέλλον ο 28χρονος Kvyat στους αγώνες NASCAR; Ο ίδιος λέει ότι θα τρέξει σίγουρα στο Watkins Glen, στις 21 Αυγούστου, επίσης πρώην σιρκουί Formula 1, και βλέπουμε. Η ιστορία του θυμίζει σε κάποιο βαθμό τον Tom Cruise στην ταινία Days of Thunder, όπου ένας οδηγός που εκδιώχθηκε από τα μονοθέσια βρήκε καταφύγιο στο NASCAR.

Στο παρελθόν, τρεις μεγάλοι της Formula 1 δοκίμασαν στο NASCAR, Kimi Raikonnen, Jacques Villeneuve και Juan Pablo Montoya, μόνο ο 3ος όμως πέτυχε αρκετά ώστε να στεριώσει για χρόνια εκεί.

Εδώ μπορείτε να δείτε 15 χορταστικά λεπτά με τα κυριότερα στιγμιότυπα του χθεσινού αγώνα

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ