top icon
Blog

Νέος 2λιτρος βενζινοκινητήρας από την Jaguar

Η βρετανική οικογένεια Ingenium μεγαλώνει με την προσθήκη ενός νέου βενζινοκινητήρα. Με τούρμπο, φυσικά.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο ολοκαίνουργιος βενζινοκινητήρας της Jaguar-Land Rover, ο οποίος έρχεται να πλαισιώσει τον αντίστοιχο ντίζελ, θα κατασκευάζεται στο Wolverampton της Μ. Βρετανίας εξασφαλίζοντας 25% μεγαλύτερη ισχύ αλλά και χαμηλότερη κατά 15% κατανάλωση σε σχέση με τα μηχανικά σύνολα που αντικαθιστά. Από τεχνολογική σκοπιά ξεχωρίζει το ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα λειτουργίας των βαλβίδων, η ενσωματωμένη στο μπλοκ πολλαπλή και ο υπερσυμπιεστής twin scroll στις «μεγάλες» παραλλαγές του.

Στη βασική του εκδοχή, ο νέος Ingenium βενζινοκινητήρας θα αποδίδει 200 ίππους, ενώ στις αμέσως μεγαλύτερες, 250 και 300. Αξίζει να σημειώσουμε πως σε κάθε μια εκδοχή της εν λόγω οικογένειας μηχανικών συνόλων, είτε ντίζελ είτε βενζίνης, κάθε κύλινδρος έχει χωρητικότητα 500 κ.εκ.

Θυμίζουμε πως η βρετανική εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει πως σύντομα θα παρουσιάσει τους νέους εν σειρά 6κύλινδρους πετρελαιοκινητήρες της, οι οποίοι θα έχουν χωρητικότητα 3,0 λίτρα. Στο εγγύς μέλλον, ακλουθώντας τα… Βαυαρικά… μονοπάτια, η JLR αναμένεται να παρουσιάσει και έναν 3κύλινδρο 1.500αρη.

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε πως η εταιρεία έχει στα σκαριά και ένα εντελώς νέο 8τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη, που φέρει την ονομασία Transcent, με χαμηλότερο κατά 20 κιλά βάρος και τελική σχέση μετάδοση διπλάσια εκείνης του ανταγωνισμού (βλ. 20:1), που θα μπορεί να συνεργάζεται αρμονικά με υβριδικά συστήματα κίνησης, καθώς και με τετρακίνηση, καθιστώντας για την περίσταση περιττή τη χρήση-υιοθέτηση του παραδοσιακού κιβωτίου μεταφοράς.._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ