top icon
Blog

Ο καιρός γαρ εγγύς

Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις, ο στόλος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους αναμένεται να έχει τριπλασιαστεί μέχρι το 2021.

O αριθμός των ηλεκτρικών μοντέλων στην ευρωπαϊκή αγορά θα υπερδιπλασιαστεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με νέα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού Transport & Environment, που προωθεί τη μείωση των ρύπων στις μεταφορές. Φαίνεται λοιπόν πως έπειτα από αρκετά χρόνια ταπεινής, έως και δειλής ανάπτυξης, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων της ΕΕ θα φτάσουν να προσφέρουν 214 ηλεκτρικά μοντέλα το 2021 – από τα 60 διαθέσιμα στο τέλος του 2018. Ωστόσο, ναι μεν οι περισσότεροι κατασκευαστές είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν την ηλεκτροκίνηση, όμως πλέον η καυτή πατάτα περνάει στα χέρια των κυβερνήσεων, που θα αναγκαστούν να εξασφαλίσουν ότι οι οδηγοί θα έχουν τα σωστά φορολογικά κίνητρα και την κατάλληλη υποδομή χρέωσης για να μεταβούν σταδιακά από το ντίζελ και τη βενζίνη σε καθαρότερες προτάσεις μετακίνησης.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα φέρουν στην αγορά 92 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και 118 plug-in υβριδικά μέχρι το 2021, αλλά -πέραν των σχετικών λανσαρισμάτων- θα πρέπει να τα δουν να πωλούνται, αν θέλουν να εκπληρωθεί ο στόχος της ΕΕ για μη υπέρβαση των 95 γρ. CO2 /χλμ. από το σύνολο των στόλων τους. Από εκεί και έπειτα, αν όλα κυλήσουν βάσει σχεδιασμού, μέχρι το 2025 το 22% των παραγόμενων αυτοκινήτων θα έχει στο αμάξωμά του… τουλάχιστον μία πρίζα. Εν τω μεταξύ, τα σχέδια παραγωγής για άλλα εναλλακτικά συστήματα μετάδοσης είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Κάτι που σημαίνει ότι, αν και μέχρι το 2025 αναμένεται να παραχθούν 4 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα, μια άλλη «καθαρή» λύση, αυτή των οχημάτων με κυψέλες καυσίμου, φαίνεται να περιλαμβάνει μόλις 9.000 μονάδες μέχρι το τέλος του ίδιου έτους. Ταυτόχρονα, η παραγωγή αυτοκινήτων φυσικού αερίου προβλέπεται να μειωθεί, με το σύνολό τους έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας να μην υπερβαίνει το 1% των οχημάτων που παράγονται στην Ευρώπη.

Όσον αφορά το ισοζύγιο, οι προβλέψεις δείχνουν πως τα ηλεκτρικά θα υποσκελίσουν κατά ένα σημαντικό ποσοστό τα ντίζελ -πάντα μιλώντας για την ευρωπαϊκή αγορά-, ενώ τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής τους αναμενόμενα θα βρίσκονται στη δυτική Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία). Ωστόσο, άξιο αναφοράς είναι το ότι η Σλοβακία αναμένεται να αναλάβει τη μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε αναλογία με τον πληθυσμό της μέχρι το 2025, όταν επίσης, σε σημαντικά κέντρα παραγωγής θα αναδειχθούν και η Τσεχία με την Ουγγαρία. Ζήτημα είναι αν εμείς εκείνα τα χρόνια θα έχουμε κάποιον που να έχει δει από κοντά το εργοστάσιο της Nissan στο Βόλο – ως την τελευταία σοβαρή μας εμπλοκή με την παραγωγή αυτοκινήτων…

Πίσω στα δεδομένα, ήδη έχει επιβεβαιωθεί η λειτουργία προσεχώς δεκαέξι μεγάλων εργοστασίων μπαταριών ιόντων λιθίου μέχρι το 2023, με τη δυναμική τους να αρκεί για τις απαιτούμενες 130 GWh που θα χρειαστεί ο εκτιμώμενος στόλος ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι τη συγκεκριμένη χρονιά. Μεταξύ άλλων θετικών, κρατάμε και την πρόβλεψη για 120.000 νέες θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα μόνο για την παραγωγή μπαταριών, αλλά και δεν αγνοούμε ότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά το αποτύπωμα άνθρακα εξαιτίας της παραγωγής αυτών των μπαταριών στο περιβάλλον…_ Ε. Ξ.

Electric cars' sales progress

Από περίπου 60 ηλεκτρικά, plug-in hybrid και μοντέλα κυψελών καυσίμου που ήταν διαθέσιμα στο τέλος του 2018, σε ένα σύνολο 176 μοντέλων το 2020, 214 το 2021 και 333 το 2025!

Η άλλη όψη…

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), οι μέσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018 αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά, φτάνοντας τα 120,4 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο. Έπειτα από μια σταθερή μείωση του CO2 από το 2010 έως το 2016 κατά σχεδόν 22 γρ./χλμ., οι μέσες εκπομπές από τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα αυξήθηκαν το 2017 κατά 0,4 γρ./χλμ. και κατά 2,0 γρ./χλμ. Το 2018.

Η βασικότερη αιτία αυτής της αύξησης εντοπίζεται στη διεύρυνση του στόλου των SUV, και δη των χαμηλού κυβισμού βενζινοκίνητων, που μπορεί μεν να έχουν σχετικά χαμηλές εκπομπές ρύπων, αλλά είναι προσιτά οικονομικά και κατ’ επέκταση ολοένα και πολλαπλασιάζονται στους δρόμους.

Περίπου 4,5 εκατομμύρια ταξινομήσεις καταγράφηκαν στην ΕΕ και στην Ισλανδία τη χρονιά που πέρασε, με σχεδόν ένα στα τρία μοντέλα να είναι SUV(!), επομένως -συνήθως- βαρύτερο από ένα «απλό» επιβατικό, με μεγαλύτερη μετωπική επιφάνεια και σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό με μεγαλύτερης χωρητικότητας κινητήρα. Όλα τους χαρακτηριστικά που αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου. Στην πλειονότητά τους ήταν βενζινοκίνητα, με μέσες εκπομπές 133 γρ./χλμ., τιμή κατά 13 γραμμάρια υψηλότερη του μέσου όρου των «απλών» μοντέλων.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ