top icon
Επικαιρότητα

Οδικά έργα στη Λέσβο

Τα οδικά έργα αφορούν στην κατασκευή και αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης της Καλλονής με το Σίγρι σε μήκος 46,7 χλμ, εκ των οποίων τα 25,7 χλμ. αφορούν σε νέα χάραξη και τα 21 χλμ. σε αναβάθμιση του υφιστάμενου τμήματος.

Τα τελευταία τρία χρόνια υλοποιούνται στο νησί της Λέσβου έργα ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ. Το λιμάνι στο Σίγρι είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2014 και τα τελευταία τρία χρόνια επιταχύνθηκαν οι εργασίες, ώστε να παραδοθεί, παρά τα γνωστά προβλήματα των δύο προηγούμενων ετών. Το λιμάνι συνδέεται πλέον με την Καλλονή με σύγχρονο οδικό άξονα, ο οποίος θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.

Κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του νέα ευρήματα από το περίφημο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Συγκεκριμένα, αναδύεται ένα υποτροπικό δάσος στην περιοχή του Ακρόχειρα, κοντά στο Σίγρι. Τα εντυπωσιακά ευρήματα ήρθαν στο φως κατά τα τέλη 2020 – αρχές 2021, ενώ από το καλοκαίρι του 2018 έχει αποκαλυφθεί ένας μεγάλος αριθμός απολιθωμένων κορμών από την Άντισσα έως το Σίγρι. Από τα νέα ευρήματα ξεχωρίζει το σπανιότατο εύρημα ενός απολιθωμένου δένδρου διατηρημένου σχεδόν ακέραιου με τα κλαδιά και τις ρίζες του, που όμοιό του δεν είχε ανακαλυφθεί έως σήμερα. Τα ευρήματα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο δημοσιευμάτων, τόσο στον εθνικό, όσο και στον διεθνή τύπο.

Κάποιοι από τους απολιθωμένους κορμούς θα διατηρηθούν κατά μήκος του νέου δρόμου κα θα αναδειχθούν επί τόπου ως εκθέματα, ενώ ορισμένα κομμάτια έχουν μεταφερθεί με ιδιαίτερα προσεκτικές διαδικασίες, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι, όπου έχει διαμορφωθεί ειδική έκθεση για τα ευρήματα αυτά.

Το οδικό έργο αφορά στην κατασκευή και αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης της Καλλονής με το Σίγρι σε συνολικό μήκος 46,7 χλμ, εκ των οποίων τα 25,7 χλμ. αφορούν σε νέα χάραξη και τα 21 χλμ αναβάθμιση του υφιστάμενου τμήματος. Προβλέπεται η διαμόρφωση οκτώ ισόπεδων κόμβων, καθώς και η κατασκευή της γέφυρας Άντισσας.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ