top icon
Blog

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βλάπτουν σοβαρά την οικονομία

Η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε κράτη που έχουν θεσπίσει οικονομικά κίνητρα τόσο για την αγορά όσο και τη χρήση τους αφήνει μια διόλου ευκαταφρόνητη τρύπα στον προϋπολογισμό πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Μια από αυτές είναι και η Νορβηγία.

Με τα ηλεκτρικά οχήματα ουκ ολίγων κατασκευαστών να κυριαρχούν πλέον στους δρόμους της Νορβηγίας, ελάχιστα είναι πλέον τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης τα οποία μπορεί πλέον να φορολογήσει η κυβέρνηση της χώρας.

Τον περασμένο μήνα, 11.579 νέα επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομήθηκαν στη Νορβηγία, ήτοι 1.369 λιγότερα αυτοκίνητα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020 (-10,6%), σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο Πληροφοριών Οδικής Κυκλοφορίας (OFV).

Τα αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών ρύπων αποτελούσαν το 70,1% της αγοράς τον περασμένο μήνα, με συνολικά 8.116 νέες ταξινομήσεις, επίδοση αυξημένη κατά +3,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Την ίδια στιγμή, τα μεταχειρισμένα εισαγόμενα αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων που ταξινομήθηκαν τον Οκτώβριο στη χώρα κατέγραψαν θεαματική αύξηση από έτος σε έτος (+62,4%).

Αν μη τι άλλο, η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα δημιούργησε ένα «κενό» στα ετήσια φορολογικά έσοδα της Νορβηγίας. Σύμφωνα με την προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας – έναν κεντροδεξιό συνασπισμό που έδωσε τη θέση του σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας της κεντροαριστεράς τον Οκτώβριο – η κυριαρχία των EVs δημιουργούσε μια τρύπα ύψους 2,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ετήσια έσοδα της Νορβηγίας.

Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - Porsche Taycan - Νορβηγία

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​Νορβηγία εφάρμοσε κανόνες που παρείχαν σημαντικά προνόμια στα ηλεκτρικά οχήματα. Για παράδειγμα, τα ηλεκτρικά οχήματα εξαιρούνταν από διόδια και τέλη στάθμευσης. Την ίδια στιγμή, τα EVs μπορούν να παρακάμπτουν τη ροή της κυκλοφορίας χρησιμοποιώντας τις λωρίδες των λεωφορείων. Σε ότι αφορά την αγορά, τα νέα ηλεκτρικά οχήματα απαλλάσσονται από την καταβολή φόρων, όπως ο ΦΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Το ηλεκτρικό «θαύμα» της Νορβηγίας

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πλέον κυριαρχήσει στους νορβηγικούς δρόμους, αφήνοντας μια ζωτικής σημασίας πηγή εισοδήματος για την κυβέρνηση σχεδόν… εξαντλημένη – μόλις πάνω από 400 νέα επιβατικά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα και περίπου 300 με πετρελαιοκινητήρες ταξινομήθηκαν τον Οκτώβριο του 2021. Αναλυτικότερα, το μερίδιο αγοράς των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων μειώθηκε στη Νορβηγία από 5,9% τον Οκτώβριο του 2020 σε 3,7% τον περασμένο μήνα. Το μερίδιο αγοράς των οχημάτων με κινητήρες ντίζελ μειώθηκε επίσης από 5,5% τον Οκτώβριο του 2020 σε 2,6%. Τα υβριδικά οχήματα κατέλαβαν μερίδιο αγοράς 23,6% τον περασμένο μήνα.

Προ των πυλών η επαναφορά φορολογίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Με τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης να… εξαφανίζονται στη Νορβηγία, η κυβέρνηση σκέφτεται τώρα να στείλει στο πυρ το εξώτερων πολλά από τα προνόμια των ηλεκτρικών οχημάτων – κάτι για το οποίο φαίνεται να υπάρχει ήδη συναίνεση μεταξύ των τοπικών ενώσεων αλλά και των περιβαλλοντικών ομάδων της χώρας.

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να φορολογήσει τα plug-in υβριδικά οχήματα και να θεσπίσει φόρο στις πωλήσεις μεταχειρισμένων ηλεκτρικών οχημάτων. Η νορβηγική κυβέρνηση τείνει να εισαγάγει έναν «φόρο πολυτελείας» για τα EV που κοστίζουν περισσότερα από 68.650 δολάρια, καθώς και έναν ετήσιο φόρο ιδιοκτησίας για ηλεκτρικά οχήματα.

Προς ώρας πάντως οι ως άνω φόροι δεν περιλαμβάνονται στον νορβηγικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Και κάπου εδώ προκύπτει το (προφανές) ερώτημα: το δρόμο που πρόκειται να χαράξει η Νορβηγία φορολογώντας τα ΕVs θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μόλις δουν τον αριθμό τους να αυξάνει;

Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - Porsche Taycan - Νορβηγία

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ