top icon
Blog

Toyota Corolla: Ένα θαύμα;

Για την Corolla ο τίτλος, και ο Σ.Χ. σχολιάζει έχοντας διαβάσει την ιστορική αναδρομή του Σπύρου Χατήρα, ενώ οδηγεί τη σύγχρονη Hybrid…

Καμία σχέση με θαύμα, και πρόκειται για τον made-in-Japan καθρέφτη by Toyota, με ό,τι σημαίνει αυτό για όσους έχουν σπουδάσει «Τογιοτισμό» και, ακόμα περισσότερο, για όσους χρήστες την εμπιστεύονται. Επιφυλακτικά κάποιες φορές μέχρι να επικοινωνήσουν με το μέγεθός της, όπως τότε που εφευρέθηκε η hybrid τεχνολογία, σε κόντρα με τις επιλογές και των κατασκευαστών κύρους.

Ήταν στα μέσα του 2000 και, δοκιμάζοντας το Prius δεύτερης γενιάς, το COTY 2004, από τη μία αναθεμάτιζες προβληματισμένος οδηγώντας, και από την άλλη υπερθεμάτιζες, αφού την έβλεπες την καταιγίδα. Ήταν γεγονός η αλλαγή και, χτίζοντας από τότε, με σταθερή αξία το after sales τους, σε συνδυασμό με την αξιοπιστία ως έκφραση της μη διαπραγματεύσιμης ανατολικής εντιμότητας, βρέθηκαν ένα τέταρτο του αιώνα μπροστά από τους ανταγωνιστές τους· προσφέροντας αυτή την τεχνολογικά δική τους ουσιαστικά πατέντα στο 1/2 της τιμής των ανταγωνιστών τους.

Σε ικανοποιούν οι αντίστοιχοι κινητήρες της Renault-Nissan, που σε κορυφαίες εκδοχές υπερέχουν, ενώ σε ενθουσιάζει ο hybrid του πανάκριβου Civic, που τίθεται εκτός μάχης.

My 2023, 1.8 Hybrid 140ps

H Corolla

Ό,τι πιο απλό, που αποδεικνύεται και το πλέον ενδιαφέρον σε βάθος χρόνου, το στοιχείο που χαρακτηρίζει τον ιαπωνικό κολοσσό. Γεγονός πως η all-time classic κατηγορία του segment C σε χάτσμπακ βρίσκεται υπό εκκαθάριση από τα πρακτικά SUV, όμως αποτελεί και το δείγμα γραφής κάθε σοβαρού κατασκευαστή που είναι υποχρεωμένος να διαθέτει πλήρη γκάμα. Στην Toyota, μάλιστα, έχουν την πολυτέλεια να διαθέτουν συμβατικές εκδόσεις, αλλά και SUV στα βασικά τους όπλα, όπως είναι το Yaris και η Corolla. Ατού η hybrid τεχνολογία, με πλουραλισμό στη μετάδοση, ενώ η διαθεσιμότητα και η ζήτηση επιτρέπουν παιχνίδι τιμών που ενίοτε αγγίζει τα επίπεδα της προσφοράς, όπως πρόσφατα κάποια προσεγμένα Corolla Cross Hybrid «Quattro».

H απόδειξη της φιλοσοφίας τους συνδέεται και με τον εσωτερικό ανταγωνισμό. Αν δεν τους αντιλαμβάνεσαι, θεωρείς πως δεν ασχολούνται, έχουν προσπεράσει το μάρκετινγκ και ασχολούνται περισσότερο με το after sales και τον προσδιορισμό των τιμών, ενώ πέρασε πολύς καιρός, οπότε από την εποχή του C-HR ασχολούνται με το design. Αν όμως εμβαθύνεις, τους διαβάσεις και μελετήσεις την επιθετική τους γραμμή με αιχμή τη σειρά GR, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη σχεδιαστική τους ταυτότητα και το παιχνίδι μεγεθών που διεκδικεί Όσκαρ, αντιλαμβάνεσαι ότι όχι απλώς τους απασχολεί το μάρκετινγκ, αλλά είναι και ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Η αντίστοιχη κ. Αγγελική Τσενέ, σε κάθε αγορά του πλανήτη, αξιοποιεί τα συστατικά της επιτυχίας που εξελίσσονται, με τρόπο που πρέπει να διδάσκεται στη Γερμανία και που μόνο στη Stellantis θα βρεις. Μελλοντικά, όμως, και όταν αντιληφθούν a Paris ότι στην ιταλική έκφραση μόνο η Alfa έχει λόγο, με την Jeep καταδικασμένη να πουλάει αμερικάνικο όνειρο ώστε να επιβιώνει με σχετική προοπτική. Από εκεί και πέρα, πρόκειται για τη Fiat του 500 – και, με την ευκαιρία, ποια Lancia, για να είμαστε ρεαλιστές.

My 2023, 1.8 Hybrid 140ps

Ο ρεαλισμός, ό,τι χαρακτηρίζει ειδικά τον Ιάπωνα της Toyota, και είναι στοχευμένη η παρουσία τους στο WRC και στο WEC, θεσμοί που απαιτούν ομαδική προσπάθεια, με αποτελέσματα συνδεδεμένα με την αξιοπιστία, χωρίς πλέον να υπολείπονται και σε επιδόσεις.

Προσέξτε: ό,τι ακριβώς χαρακτηρίζει τις κατασκευές τους, και θυμάστε σε τι χρόνους και με τι αποτέλεσμα προέκυψε το Yaris GR. Γεγονός πως ο ενθουσιώδης νέος και ο βετεράνος, γραφιάς πλέον, μένουν στη δουλειά για να δοκιμάσουν μια GT86-GR που, διαβάζοντας Σαλούρο, τη φαντάζεσαι σε επίπεδα Μ2. Αντίστοιχα, αρκετοί που επιλέγουν Corolla σε χάτσμπακ ή Cross, μια GR ονειρεύονται, με γεγονός ότι αυτοί οι Ιάπωνες έχουν τρόπο. Να παρεμβαίνουν με άποψη και ισχυρά ατού στα χωράφια της VW, όντας η μόνη κυρία, η Corolla, αποδεδειγμένα ικανή να στριμώξει τα Golf σε πλήρη γκάμα και με αντίστοιχες προτάσεις, χωρίς να υστερεί η GR σε σχέση με τη θύελλα, το i30 N.

Είναι οι σωστές διαστάσεις και η διαφορετική τεχνολογία της VW, του Κορεάτη και του Ιάπωνα που απογειώνει το ενδιαφέρον για αυτήν τη σύγκριση και ιδεών. Αν λοιπόν στη βάση και στις μεσαίες εκδοχές έχουν λόγο Peugeot και Opel, με «308» και Astra, ανεβαίνοντας ο πήχης αλλάζουν τα δεδομένα. Οι Ιάπωνες αξιοποιούν και την ευελιξία της μοναδικότητας, αφήνοντας τις συνέργειες και τη συνεργασία σε όσους ήδη ζουν, ή διακρίνουν στο βάθος θολό τοπίο.

Διαβάστε επίσης: Toyota Corolla, η «μικρή εστεμμένη» που κατέκτησε τον πλανήτη

My 2023, 1.8 Hybrid 140ps

New entry

Δε δοκιμάσαμε (ακόμη) τη 2λιτρη έκδοση, αλλά αναμένοντας είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε και να συγκρίνουμε τη μικρότερη με τον κινητήρα των 140 ίππων. Υπομονή μέχρι την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, στις 7 του μηνός, με τους 4T Μαΐου, και μέχρι τότε, να υπογραμμίσουμε ότι διδάσκουν και εκσυγχρονισμό, σε διαμάχη με την υπερβολή. Πινελιές στο αμάξωμα και διακριτικές παρεμβάσεις σε μηχανικά μέρη, ώστε να ταιριάζουν με τους 140 ίππους του εξελιγμένου υβριδικού συνόλου.

My 2023, 1.8 Hybrid 140ps

Κάποτε γράφαμε ότι την αγοράζεις και σε πάει μακριά, και στις οδηγικές λεπτομέρειες της ευχαρίστησης συμβιβάζεσαι αξιοποιώντας το «δε σπάει και δε χαλάει». Σήμερα είναι όμορφη και, τηρουμένων των αναλογιών, και οδηγικά ενδιαφέρουσα, και αναμένοντας την έκδοση με τους περίπου 200 ίππους που την έχουμε κατατάξει ως ήπιο GTi, ή σύγχρονο GT αν προτιμάτε, σημειώνουμε: εξαιρετική. Η μικρή, η απόλυτα ισορροπημένη, το παράδειγμα της ήρεμης δύναμης με τη σταθερή αξία.

Με την ευκαιρία, ακόμα και για έναν άλλοτε πετυχημένο οδηγό αγώνων, τι σημαίνει το 2030, με την κυριαρχία των Tesla, το σχόλιο «ικανοποιεί αλλά δε σε φτιάχνει»; Ποιος είναι ο αποδέκτης; Αν θέλεις να «κάνεις γούστα», όπως χαρακτηρίζουν τις πτήσεις σε ειδικές διαδρομές αδέλφια μας στη Βόρεια Ελλάδα, θα αποκτήσεις την GR. Αφήνοντας τη 2λιτρη μηχανή για την Cross σε all-wheel drive.

Με την ευκαιρία

Αγαπητοί, αν δεν εξασφαλιστεί Yaris GR, μια χαρά της ταιριάζει το «0», ενώ θα είναι παιχνίδι τριών εβδομάδων για τον Λευτέρη Σωτήρχο να την εξελίξει-προετοιμάσει, προσφέροντας και αντίστοιχη με «00». Δύο οπλισμένες γκέισες τα πλοηγά αυτοκίνητα του ΕΚΟ Acropolis Rally, που λόγω και της επετείου των 70 ετών θα πρέπει να είναι μόνο Toyota. Από τους σημαντικούς χορηγούς του αγώνα η ΤΕ.

Άλλωστε, η υπέρβαση σε κάθε άσκηση απαιτεί τρόπο, με το αποτέλεσμα, ειδικά στην επικοινωνία, να έχει σημαντική διάσταση._ Σ. Χ.

My 2023, 1.8 Hybrid 140ps

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ