Γεγονός πως υπάρχει πρόβλημα στο σύγχρονο WRC, αλλά αισιοδοξείς αφού εκτός από την ιστορία, υπάρχει δίχτυ υψηλής προστασίας του θεσμού, τουλάχιστον όσο εμπλέκεται η Toyota.
Μέγεθος που ξεπερνάει τις ειδικές διαδρομές, ενώ όπως και να εξελιχθεί η συμφωνία με τον όποιο promoter, ακόμα και αν αποδειχθεί κατώτερος της περίστασης ο επικεφαλής της FIA, η επόμενη ημέρα με προτεραιότητα την ανάκαμψη, δημιουργώντας και προϋποθέσεις απογείωσης, συνδέεται και με την ποιότητα ορισμένων οργανωτών με άποψη. Όπως και τα στελέχη ευθύνης του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, ο Ελληνικός αγώνας με ατού την υποστήριξη της πολιτείας, εγγυητής σε γεγονός Εθνική υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση και όπως οφείλουμε με σεβασμό στη μικρή μας διαδρομή, παραμένουμε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι, οπότε περιοριζόμαστε σε γεγονότα, υποβαθμίζοντας τις υποθέσεις.
Έγιναν αγώνες φέτος και αποδεικνύεται ότι αρκούν ώστε να προκύπτει ενδιαφέρον, δύο κατασκευαστές με έξι ικανά πληρώματα για τη νίκη. Υπήρξαν πολύ κοντά τα GR Yaris με τα i20N, όπως άλλωστε στο παρελθόν που σπάνια υπήρχε τρίτος κατασκευαστής που χωρούσε ανάμεσα στους δύο. Αντίστοιχα σπάνια ήταν έξι τα υποψήφια πληρώματα για τη νίκη όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και αν η Hyundai άφησε γκάζι με προβλήματα σε ασφάλτινες διαδρομές, απολαύσαμε εσωτερικές μάχες και θα γίνει viral το βίντεο της τηλεοπτικής μετάδοσης της PS στην Ιαπωνία, με τη διαφορά ανάμεσα σε Οgier και Evans με τα GR Yaris στα 0.96 του δευτερολέπτου. Με οδήγηση στο βρεγμένο που συναρπάζει, να ξεπερνάει την αδυναμία του συνδρομητικού καναλιού να διαχειριστεί ένα προϊόν χρυσάφι και η κριτική δεν αφορά στους σχολιαστές. Ευτυχώς, αξιολογείς υποδειγματικά, όντας συνδρομητής στη διαδικτυακή πλατφόρμα Rally.TV.
Σε σχέση με το Πρωτάθλημα των οδηγών, που θα κριθεί στον τελευταίο αγώνα, στο χωμάτινο Ράλλυ της Σαουδικής Αραβίας από τις 25 Νοεμβρίου, η ψαλίδα έκλεισε στους τρεις βαθμούς ανάμεσα σε Evans και Ogier, ενώ ο Rovanpera έχασε έδαφος και είναι σχεδόν αδύνατο να πάρει μαζί του στην πίστα τον τίτλο. Θα είναι ο ένατος τίτλος για το Γάλλο η το πρώτο για τον Ουαλό και σε αγώνα με κακό οδόστρωμα τύπου Σαρδηνίας και Ακρόπολις, δεν χωρούν προβλέψεις, σε συνδυασμό και με τον τρόπο βαθμολόγησης, που αποδεικνύεται πετυχημένος.
To ανοικτό πρωτάθλημα μέχρι τον επίλογο δεν είναι συνηθισμένη άσκηση και ειδικά ότι το διεκδικούν οδηγοί της ίδιας ομάδας, οπότε αν έχεις την εμπειρία, εισχωρείς από την κλειδαρότρυπα στο μυαλό των ιθυνόντων επιπέδου Kankkunen και των πληρωμάτων και διακρίνεις μια άγρια ομορφιά, συνδεδεμένη και με άγραφους νόμους του ευ αγωνίζεσθαι που μόνο η Toyota μπορεί να υποστηρίξει.

Τα προβλήματα, αφορούν στους απέναντι, στην κοινότητα του Κορεάτη και είναι αδιανόητο να διαθέτεις μηχανή και ανθρώπους, με τους δύο παγκόσμιους να πλαισιώνει ο εξαιρετικός Fourmaux και να μην αποδεικνύεσαι ανταγωνιστικός. Κόσμος πάει-έρχεται, αλλά ουδείς κατάφερε να αντικαταστήσει τον Ιταλό Andrea Adamo. Βατερλό του Κορεάτη και στην Ιαπωνία και όταν δίνεις μάχη κάθε ημέρα στα Ράλλυ των πωλήσεων, είναι ανεπίτρεπτο να χάνεις από τα αποδυτήρια, ότι ενοχλεί και τους σοφούς της Toyota, που θέλουν αντίπαλο.

Άστοχο management ότι ο Neville έχει μείνει στον τίτλο του 2024, ενώ ο Tanak ποτέ δεν προσαρμόστηκε και σωστά επέλεξε να φύγει ο Εσθονός, αφήνοντας την πόρτα του WRC ανοικτή για την επιστροφή του το 2027. Δεν πρόκειται για περίπτωση Rovanpera και αφού δεν γνωρίζουμε τις προδιαγραφές του συμβολαίου του, υποθέτουμε ότι θα ασχοληθεί ένα χρόνο με τις επιχειρήσεις του και θα επανέλθει με νεοφερμένο κατασκευαστή στο θεσμό, με αυτοκίνητο εξελιγμένο με το νέο κανονισμό που αναμένεται. Στο προσκήνιο, γιατί στο παρασκήνιο σίγουρα υπάρχουν οι αρχικές προδιαγραφές, ενώ δεν ανακοινώνονται οι οριστικές, ώστε να υπάρχουν προϋποθέσεις και για άλλους, ώστε να προσαρμοστούν χωρίς αξεπέραστα τεχνικά εμπόδια.
Κατασκευαστές, πέρα από τη Lancia και αν υπάρξει σοβαρή προσέγγιση από τη Stellantis, δεν θα είναι με ό,τι κυκλοφορεί στα δήθεν εξειδικευμένα site που έχουν επιδοθεί σε αγώνα με fake news. Θα μας φορτίσουν συναισθηματικά και θα λάμψουν σε Rally4 ίσως και σε Rally2 τα Lancia Υ, αλλά μέχρις εκεί. Δεν πηγαίνεις απέναντι στην Toyota με brand του ενός μοντέλου, με δίκτυο που δεν καλύπτει ούτε το 10/100 της παγκόσμιας αγοράς. Ειδικά όταν στη φέρετρα σου διαθέτεις τις Peugeot και Citroen, ακόμα και τη Fiat. Γεγονός ότι αν πάνε με τη Lancia ακόμα και με πραγματικό οδηγό πρώτης γραμμής, απλά δεν θα πρόκειται για σοβαρή συμμετοχή. Σε αντίθεση με την περίπτωση Dacia που πραγματικά θα αλλάξει τα δεδομένα με ή χωρίς την Prodrive που έχει το πακέτο της εξέλιξης και της συμμετοχής σε επίπεδα κορυφής.
Μέχρι τότε, παρακολουθούμε, αξιολογούμε, σβήνουμε ανοησίες στα social media και πάμε στη Σαουδική Αραβία για τον επίλογο, με ζητούμενο τον τίτλο των οδηγών. _ ΣΧ

Βαθμολογία οδηγών
Evans 272
Ogier 269
Rovanpera 248
Tanak 213
Neuville 166
Katsuta 111
Fourmaux 96
Pajari 94
Solberg 70
Munster 36
Βαθμολογία κατασκευαστών
Toyota 692
Hyundai 464
Ford 191
Επόμενος αγώνας
Ράλλυ Σαουδικής Αραβίας 25-29 Νοεμβρίου 2025






