top icon
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη – Βασιλική Κύρκου: Η καλλιτεχνική φλέβα μιας οικογένειας με αγωνιστικό DNA

Η Βασιλική Κύρκου, κόρη του πολυπρωταθλητή Λεωνίδα και αδελφή του επίσης πρωταθλητή, Πάνου Κύρκου, μας μιλάει σε αυτή τη διαφορετική συνάντηση για το καλλιτεχνικό της εγχείρημα, καθώς συμμετέχει στην πρωτότυπη παράσταση “Homeless”, η οποία έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Μπορεί το επώνυμο “Κύρκος” να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους αγώνες αυτοκινήτου, ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η 23χρονη Βασιλική, κόρη του Λεωνίδα Κύρκου, η οποία ακολουθεί έναν δικό της δρόμο, καθώς την κατέκτησε ο κόσμος του πολιτισμού. Με αφορμή τη συμμετοχή της στη μουσικοθεατρική παράσταση “Homeless”, που αποτελεί το πρώτο εν Ελλάδι Drumline Show, βρήκαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί της για αυτή την καλλιτεχνική προσπάθεια, που λόγω συνθηκών γυρίστηκε σε ταινία μικρού μήκους και θα παρουσιαστεί, έχοντας και φιλανθρωπικό σκοπό, στις 24 Νοεμβρίου.

Vassiliki Kirkou

Άλλωστε, μπορεί κατά καιρούς να έχουμε κάνει συνεντεύξεις με την πλειονότητα των “Κυρκαίων”, όμως μια κουβέντα με μέλος της οικογένειας και θεματολογία που δεν άπτεται των αγώνων, είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον και για εμάς:

Θα ξεκινήσουμε με μια βασική απορία. Τι είναι το Drumline; > “Drumlines είναι μπάντες Γυμνασίων, Λυκείων και Κολλεγίων ανά τον κόσμο. Σε αντίθεση όμως με ότι θεωρεί η πλειονότητα, δεν πρόκειται για μια κλασική μπάντα παρέλασης. Αυτό συμβαίνει καθώς παιδιά και έφηβοι μεταφέρουν με μεταλλικά γιλέκα, ένα ή περισσότερα τύμπανα βάρους 10-15 κιλών, ενώ κάνουν απαιτητικούς σχηματισμούς παίζοντας εκατοντάδες μουσικές αξίες ανά λεπτό. Και όλα αυτά, φορώντας άκρως εντυπωσιακές στολές και χρησιμοποιώντας διάφορα εφέ και τεχνάσματα. Κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα Εθνικά ή Δημοτικά/Πολιτειακά Πρωταθλήματα, αλλά και Παγκόσμιοι διαγωνισμοί, όπου παρουσιάζονται τα καλύτερα σχολικά αλλά και Κολεγιακά Drumlines”.

Τι ξεχωριστό έχει το συγκεκριμένο Drumline; > “Το Lionroar Drumline ξεχωρίζει, γιατί διοργανώνει το πρώτο ελληνικό Drumline Show που έγινε ποτέ. Επιπλέον, απαρτίζεται κυρίως από μαθητές ηλικίας 13 έως 15 ετών, γεγονός που το καθιστά άξιο θαυμασμού δεδομένης της δυσκολίας να μεταφέρεις πάνω σου τύμπανα που ζυγίζουν 10-15 κιλά, ενώ παράλληλα παίζεις και κινείσαι”.

Θα μας μιλήσεις για το δικό σου ρόλο σε αυτό; > “Κάθε Drumline αποτελείται από διάφορα κρουστά. Πιο συγκεκριμένα, τα snare drums που έχουν τα πιο σύνθετα παιχτικά θέματα, τα tenor drums που προσδίδουν μελωδικότητα στον ρυθμό, τα cymbals που δημιουργούν μια μεταλλική έκρηξη και τα bass drums που είναι η βάση του ρυθμού και δίνουν τον παλμό. Εγώ ανήκω στα bass drums”.

Vassiliki Kirkou

Θα μας πεις λίγα λόγια για την παράσταση Homeless; > “Το σενάριο της παράστασης αφορά ένα άστεγο παιδί που προσπαθεί να επιβιώσει από τις κακουχίες και την περιφρόνηση των περαστικών. Ο  ρακένδυτος νεαρός κοιμάται σε ένα παγκάκι και σε αυτό έρχεται αντιμέτωπος με σκοτεινές σκέψεις που τον τρομάζουν και του θυμίζουν τις κρύες βραδιές του χειμώνα. Ωστόσο, δεν παύει ποτέ να κάνει αισιόδοξα όνειρα, ελπίζοντας να πραγματοποιηθεί η κρυφή του επιθυμία, να γίνει μέλος μιας πολύ δυνατής ομάδας κρουστών. Αποκοιμισμένος στο παγκάκι, ξυπνάει σε ένα μυστηριακό περιβάλλον και αρχίζει να εξερευνά τον χώρο. “Παγωμένες” φιγούρες  τον περικλείουν κι εκείνος φαίνεται τρομαγμένος. Πλησιάζει μία από αυτές και μόλις την αγγίζει, αρχίζει ένα κυνηγητό, γεγονός που προσδίδει αγωνία και αινιγματικότητα  στην ατμόσφαιρα. Η έκπληξη που αντανακλά στο πρόσωπο του κορυφώνεται όταν συνειδητοποιεί ότι αυτές οι παγωμένες φιγούρες που μοιάζουν με στρατιωτάκια, ανταποκρίνονται σε κάθε του ερέθισμα.  Η προσδοκία του να γίνει μέλος του Drumline, έχει γίνει πραγματικότητα!

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή για πρώτη φορά με ένα Drumline Show. Ακολουθεί το παιχτικό μέρος, όπου για 13 ολόκληρα λεπτά, ο άστεγος νέος έχει ενσωματωθεί στο σύνολο. Στην τελευταία σκηνή, ο ανέστιος έφηβος  ξυπνάει στο παγκάκι αναλογιζόμενος τα όσα έζησε στο υποσυνείδητο του. Κάτι απρόσμενο, όμως έρχεται να ανατρέψει τα πάντα, κάτι που επιβεβαιώνει και θυμίζει σε όλους μας να μην παύουμε ποτέ να ελπίζουμε στα όνειρα μας”.

Γιατί στραφήκατε στη συγκεκριμένη θεματική; > “Δυστυχώς, είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η αστεγία αποτελεί ένα από τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας που επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο άτομο. Οι κακουχίες, οι αντίξοες συνθήκες διαβίωσης και η περιφρόνηση των περαστικών είναι μια κατάσταση, που ωφέλιμο θα ήταν, να ευαισθητοποιήσει το κοινό. Γενικότερα, σκοπός του Lionsroar Drumline είναι να πραγματοποιεί κάθε χρόνο παραστάσεις θίγοντας κοινωνικά φαινόμενα. Έτσι, θα καλλιεργείται στους θεατές η ενσυναίσθηση, ενώ συνάμα θα μεταλαμπαδεύεται το μήνυμα της αισιοδοξίας. Κάθε άσχημο που μας συμβαίνει, δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο στα όνειρα μας. Οφείλουμε να εντοπίζουμε την θετική του όψη, τα διδάγματα που έχει να μας προσφέρει και να παλεύουμε για την επίτευξη των προσδοκιών μας”.

Vassiliki Kirkou

Η προβολή της ταινίας θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου. Πώς μπορεί να την παρακολουθήσει κάποιος; Θα υπάρχει και φιλανθρωπικός χαρακτήρας; > “Η ταινία Homeless θα κοινοποιηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα www.lionsroardrumline.com καθώς και στα αντίστοιχα social media. Δεδομένου ότι πίσω από το Lionsroar Drumline βρίσκεται μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, από σήμερα έως και την ημέρα της προβολής της ταινίας, θα είναι ανοιχτός ο τραπεζικός λογαριασμός της εταιρείας, ώστε οι θεατές να κάνουν δωρεές. Όλα τα έσοδα της παράστασης θα δοθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που στηρίζουν τα άστεγα παιδιά και σε ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας. [(Στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού: Τράπεζα: Alpha Bank, IBAN: GR4401409810981002002004634, Επωνυμία: LIONSROAR DRUMLINE HELLAS AMKE) *Στην αιτιολογία της μεταφοράς του χρηματικού ποσού της δωρεάς, να αναγράφεται η λέξη «δωρεά» καθώς και το ονοματεπώνυμο του εκάστοτε ατόμου. Μετά τη μεταφορά του ποσού, θα σταλθεί απόδειξη δωρεάς στο email του δωρητή]”

Το επώνυμο “Κύρκος” είναι συνδεδεμένο για όλους εμάς, με την επιτυχημένη αγωνιστική σας οικογένεια. Εσύ ασχολείσαι με κάτι εκ διαμέτρου διαφορετικό. Πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη και αγάπη; > “Η μητέρα μου από την παιδική ηλικία διέκρινε την αγάπη μου για τις τέχνες. Όταν ήμουν 7 ετών ξεκίνησα μπαλέτο και πιάνο. Το μπαλέτο διήρκησε 10 χρόνια ενώ ο χώρος της μουσικής συνεχίζει να με συντροφεύει μέχρι και σήμερα. Το πιάνο, η συμμετοχή μου στη σχολική χορωδία, τα μαθήματα ορθοφωνίας και πλέον τα μαθήματα drums και η παρουσία μου στο Lionsroar Drumline, αποτελούν τη διέξοδο μου από την πίεση της καθημερινότητας και ένα μέσο να διοχετεύω δημιουργικά όλη μου την ενέργεια”.

Vassiliki Kirkou

Πώς αντιμετωπίζει η οικογένειά σου τις καλλιτεχνικές σου προσπάθειες; > “Η οικογένεια μου πάντοτε με στήριζε και συνεχίζει να με στηρίζει στις καλλιτεχνικές μου προσπάθειες, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Η μητέρα μου με στηρίζει με την παρουσία της σε όλες μου τις παραστάσεις και τις πρόβες. Ο πατέρας μου λόγω του απαιτητικού του προγράμματος με τους αγώνες δεν καταφέρνει να βρίσκεται κοντά μου, φροντίζει όμως πάντοτε να μη μου λείπει τίποτα από όσα χρειάζομαι. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, πως όταν έπρεπε να αγοράσουμε πιάνο, πήγαμε στο κατάστημα με τα μουσικά όργανα, επέλεξα εκείνο που μου άρεσε κι αφού το παραγγείλαμε, με άφησε σπίτι και έφυγε αμέσως για δοκιμές! Ο αδελφός μου αποτελεί τον πιο αυστηρό κριτή, δύσκολα παίρνεις την επιβράβευσή του. Όταν πάρεις τα εύσημά του για κάποια σου προσπάθεια, το εκτιμάς ακόμα περισσότερο”.

Αν και είναι δύσκολη εποχή για όνειρα, θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας ένα δικό σου; > “Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου αγαπούσα τα παιδιά και ήθελα να γίνω δασκάλα. Εφόσον κατάφερα να σπουδάσω αυτό που ήθελα, σκοπεύω να εξελίξω τις σπουδές μου στον κλάδο αυτό και να γίνω μια σπουδαία εκπαιδευτικός σαν τους καθηγητές που είχα στο πλευρό μου και με καθοδηγούσαν όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, ονειρεύομαι να δημιουργήσω τη δική μου οικογένεια και να μεταδώσω στα παιδιά μου τις αξίες, τις αρχές και την αγάπη που έλαβα από τους δικούς μου ανθρώπους”.

Vassiliki Kirkou

Who is who: Η Βασιλική Κύρκου γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Το “Homeless” είναι η πρώτη κινηματογραφική παράσταση που συμμετέχει.  Ακόμη, έχει συμμετάσχει στις μουσικές παραστάσεις: «Μεγάλο αφιέρωμα για τη μουσική διαδρομή του Μίμη Πλέσσα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην εκδήλωση των Ελληνογαλλικών Σχολείων στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Παύλος Εθνών Άγγελος», «Νυν και Αεί Μες Στη Ζωή» αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο, «ελληνικός λόγος ένα ταξίδι στον κόσμο» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά.

Δείτε το video-teaser του Homeless

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ