top icon
Συγκριτικές δοκιμές

Alfa Romeo Giulietta 1,6 JTDM-2 – Peugeot 308 1.6 e-HDi – Seat Leon 1.6 TDI E-Ecomotive

Άραγε, κατά πόσο το «νέο» καύσιμο μπορεί να διαταράξει τις τρέχουσες ισορροπίες στη δημοφιλή κατηγορία των μικρομεσαίων;

Άραγε, κατά πόσο το «νέο» καύσιμο μπορεί να διαταράξει τις τρέχουσες ισορροπίες στη δημοφιλή κατηγορία των μικρομεσαίων; Η τριάδα του συγκριτικού αποτελεί μια καλή αφορμή για διαπιστώσεις.

Τo 2012 θα είναι χρονιά σταθμός για την πετρελαιοκίνηση στην Ελλάδα, καθώς με την άρση της απαγόρευσης της χρήσης της στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας για πρώτη φορά θα δείξει ελεύθερα τις δυνατότητές της από εμπορικής πλευράς. Ήδη στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς που μας πέρασε το μερίδιό της επί του συνόλου των πωλήσεων του 2011 αυξήθηκε από 8,4% σε 9,9%. Τα προγνωστικά μας για τη χρονιά που διανύουμε δείχνουν άνοδο στις ταξινομήσεις των ντίζελ μοντέλων μήνα με το μήνα, με συνολικό μερίδιο στο τέλος του 2012 ελάχιστα κάτω από το 20%. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί από τους υποψήφιους αγοραστές θα συγκατανεύσουν -εν μέσω κρίσης- σε μια αγορά με μεγαλύτερο κόστος, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα μοντέλα, παρʼ ότι θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα απόσβεσης για να αρχίσουν να λειτουργούν τα ανταποδοτικά οφέλη μέσω της οικονομίας από την κατανάλωση. Όλα τα παραπάνω αποτελούν το «περιβάλλον» μέσα στο οποίο καλούνται να σταδιοδρομήσουν τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και τα τρία της παρούσας συγκριτικής μας δοκιμής.

Το βασικό συστατικό…
Ας ξεδιπλώσουμε, λοιπόν, τις τεχνικές προδιαγραφές των τριών κινητήριων συνόλων. Ο 1,6 λίτρων JTDM-2 κινητήρας ντίζελ της Giuliettaαποδίδει 105 ίππους στις 4.000 σ.α.λ. και 28,5 χλγμ. ροπής (32,6 χλγμ. στο πρόγραμμα Dynamic του συστήματος D.N.A.) από τις 1.800 σ.α.λ. Το συγκεκριμένο μηχανικό σύνολο αναβαθμίστηκε από τεχνικής πλευράς πριν από δύο χρόνια, προσφέροντας περισσότερους και ταχύτερους ψεκασμούς καυσίμου ανά πλήρη κύκλο λειτουργίας, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο καλύτερη και πιο αποδοτική διαχείριση της καύσης, ελάττωση του θορύβου και επιπλέον μείωση της κατανάλωσης κατά 20%.

Ο 1,6 λίτρων ντίζελ e-HDi κινητήρας του «308» με τους 112 ίππους και τα 27,5 χλγμ. ροπής από τις 1.700 σ.α.λ. εφοδιάζεται με σύστημα ελέγχου για την ανάκτηση της ενέργειας κατά την επιβράδυνση αλλά και μια υβριδική μπαταρία που αποθηκεύει την ενέργεια αυτή μεταφέροντάς τη στο τελευταίας γενιάς σύστημα Stop & Start κάθε φορά που χρειάζεται να εκκινήσει το αυτοκίνητο. Αυτό συνεπάγεται μειωμένη κατανάλωση κατά 15% σε αστικό περιβάλλον, μειωμένους ρύπους κατά 5% και κατά 40% ταχύτερη επανεκκίνηση του κινητήρα σε σχέση με ένα συμβατικό σύστημα Stop & Start.

Τέλος, ο 1,6 λίτρων τουρμποντίζελ κινητήρας του Leon αποδίδει 105 ίππους και 25,5 χλγμ. ροπής από τις 1.500 σ.α.λ. Έχοντας ως σύμμαχό του και τα υπόλοιπα οικολογικά συστήματα του πακέτου Ecomotive (Stop & Start, ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης, αεροδυναμικά βοηθήματα κ.ά.), υπόσχεται πολύ οικονομική λειτουργία, με μέση κατανάλωση μικρότερη των 7 λίτρων/100 χλμ.


[[PAGEBREAK]]

Τα διαπιστευτήρια στο δρόμο…
Η πετρελαιοκίνητη Giulietta σου δίνει την αίσθηση ότι οδηγείς ένα μεγαλύτερης ιπποδύναμης αυτοκίνητο. Η απόκριση του κινητήρα στις εντολές του οδηγού είναι άμεση και το όχημα επιταχύνει από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε 11,9 δλ. Η επίδοση αυτή μπορεί να μην εντυπωσιάζει, σε σύγκριση με της «μικρής» βενζινοκίνητης έκδοσης με τους 120 ίππους, που χρειάζεται 10 δλ. για την ίδια διαδικασία, παρʼ όλα αυτά τα οφέλη του κινητήρα γίνονται αντιληπτά στις ρεπρίζ, στην κατανάλωση και στους ρύπους. Εκεί η ντίζελ Giulietta των 105 ίππων επιταχύνει εν κινήσει στους ίδιους χρόνους με τη βενζινοκίνητη (7 δλ. για το 60-100 χλμ./ώρα και 10,1-12,2 δλ. στα «80-120» με 5η και 6η σχέση, αντίστοιχα), έχοντας όμως ένα πιο μακρύ σε κλιμάκωση κιβώτιο ταχυτήτων και λιγότερη ιπποδύναμη. Ο οδηγοκεντρικός χαρακτήρας του αυτοκινήτου δεν αλλοιώνεται, ενώ σύγκριση με τη βενζίνη στην κατανάλωση και στους ρύπους δεν υφίσταται: με 7,1 λίτρα καυσίμου ανά 100 χλμ. (10,6 λίτρα/100 χλμ. η βενζινοκίνητη έκδοση), η ντίζελ Giulietta δεν έχει ανταγωνιστή στην ενδο-οικογενειακή διαμάχη.

Στο Peugeot 308 e-HDi δεν έχει αλλάξει κάτι στα οδικά χαρακτηριστικά του και το ανανεωμένο αμάξωμα παραμένει άνετο, με κορυφαία ποιότητα κύλισης και μεγάλα περιθώρια πρόσφυσης. Κάτω από το καπό ο 1,6 λίτρων ντίζελ κινητήρας δίνει άλλο «αέρα» στο αυτοκίνητο. Σε αστικό περιβάλλον ή στο ανοιχτό οδικό δίκτυο εκμεταλλεύεσαι τα πλούσια αποθέματα ροπής και αποφεύγεις τις συχνές αλλαγές σχέσεων στο πολύ καλό σε αίσθηση και κλιμάκωση 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Σε αυτά όλα συνυπολογίστε την κατανάλωση, που δεν ξεπέρασε τα 6,9 λίτρα στα 100 χλμ., και τα μόλις 109 γρ./χλμ. CO2. Η αναμέτρηση με τη «βενζίνη» είναι πολύ άνιση και σαφώς υπέρ του ντίζελ, με επιπλέον στοιχείο το ότι σε επίπεδο επιδόσεων η διαφορά στη μέτρηση των ρεπρίζ ξεπερνά τα 5 δλ.!

Η χαμηλή κατανάλωση είναι το χαρακτηριστικό και του πετρελαιοκίνητου Leon, με την κατανάλωσή του να διατηρείται στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 6,6 λίτρων στα 100 χλμ. Το αμάξωμα παραμένει το οδηγοκεντρικό σύνολο που έχουμε γνωρίσει στις βενζινοκίνητες εκδόσεις του μοντέλου, αν και το επιπλέον βάρος του κινητήρα γίνεται αισθητό, ενώ οι πολύ μακριές σχέσεις στερούν από τη σπιρτάδα των TSI εκδόσεων. Με σταθερή ταχύτητα 130 χλμ./ώρα και 5η σχέση στο κιβώτιο, η βελόνα του στροφομέτρου βρίσκεται κάτω από τις 2.000 σ.α.λ.! Το μακρύ σε κλιμάκωση κιβώτιο ταχυτήτων των 5 σχέσεων φαίνεται να περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες του κινητήρα, εντούτοις τα οφέλη εντοπίζονται στον τομέα της κατανάλωσης και των χαμηλών εκπομπών, που το απαλλάσσουν από τέλη κυκλοφορίας.


[[PAGEBREAK]]

Καταλήγοντας…
Η Giulietta είναι το αυτοκίνητο που ο χαρακτήρας του φαίνεται να μην αλλοιώνεται ιδιαίτερα από τη διαφοροποίηση στο καύσιμο του ρεζερβουάρ. Εντούτοις, δεδομένου του υψηλότερου κόστους κτήσης έναντι της αντίστοιχης (ή ακόμα και της ισχυρότερης) βενζινοκίνητης έκδοσης, απαιτεί από τον υποψήφιο αγοραστή να κάνει τους υπολογισμούς του και να πάρει τις αποφάσεις του. Το Leon με τον 1.6 TDI δείχνει να χάνει μέρος από το σπορτίφ χαρακτήρα του βενζινοκίνητου μοντέλου, σε σχέση με το οποίο επίσης έχει υψηλότερο κόστος κτήσης, παρʼ όλα αυτά παραμένει το φθηνότερο ντίζελ της τριάδας. Την έκπληξη θα λέγαμε ότι την έκανε το «308». Όχι μόνο ξεχώρισε σε αυτήν τη σύγκριση, διαθέτοντας τον καλύτερο κινητήρα και την πιο ευχάριστη αίσθηση, αλλά και αναβάθμισε την εικόνα του μοντέλου, που αδικούνταν εν μέρει από τα ατμοσφαιρικά βενζινοκίνητα σύνολα._ 4Τ

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

H Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDM-2 προσφέρεται σε δύο επίπεδα εξοπλισμού, Progression και Distinctive. Για το πρώτο από αυτά η τιμή αγοράς της ανέρχεται στα 23.300 ευρώ, η οποία με το όφελος της απόσυρσης κατεβαίνει στα 21.895 ευρώ. Τα 114 γρ./χλμ. εκπομπών CO2 αντιστοιχούν σε ετήσια τέλη κυκλοφορίας αξίας 103 ευρώ.

Το Peugeot 308 1.6 eHDI των 112 ίππων (διαθέσιμη υπάρχει και μια έκδοση Acces των 92 ίππων) προσφέρεται στη χώρα μας σε τρία επίπεδα εξοπλισμού (Acces, Active, Allure), με την τιμή πώλησης του πρώτου από αυτά να ορίζεται στα 21.240 ευρώ. Βέβαια, είτε έχετε όχημα προς απόσυρση είτε όχι, θα σας στοιχίσει 1.430 ευρώ λιγότερο, λόγω του εκπτωτικού προγράμματος που «τρέχει» η εταιρεία αυτόν τον καιρό, ενώ στις παροχές της συμπεριλαμβάνεται η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και τα έξοδα ασφάλισης για ένα χρόνο (98 συν 440 ευρώ).

Το Seat Leon 1.6 TDI EEcomotive απαιτεί ως κόστος απόκτησης 20.690 ευρώ, το οποίο όμως μειώνεται αμέσως κατά 1.000 ευρώ, με βάση το ισχύον εκπτωτικό πρόγραμμα της ελληνικής αντιπροσωπείας. Με τη χρήση του μέτρου της απόσυρσης, η τιμή του αυτοκινήτου κατεβαίνει στα 18.260 ευρώ, ενώ παράλληλα τα 99 γρ./χλμ. εκπομπών CO2 το απαλλάσσουν από την πληρωμή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

ALFA ROMEO GIULIETTA 1.6 JTDM-2
ΥΠΕΡ
ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ / ΣΧΕΔΙΑΣΗ / ΤΙΜΟΝΙ
ΚΑΤΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ START & STOP/ ΤΙΜΗ

PΕUGEOT 308 1.6 eHDi
ΥΠΕΡ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ / ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ / ΦΡΕΝΑ
ΚΑΤΑ
ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ / ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

SEATLEON 1.6 TDI EECOMOTIVE
ΥΠΕΡ
ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ / ΤΙΜΗ / ΑΙΣΘΗΣΗ ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΩΝ / ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
ΚΑΤΑ
ΜΑΚΡΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΙΒΩΤΙΟΥ

Ποιο αυτοκίνητο πιστεύετε ότι θα κερδίσει τον τίτλο «Αυτοκίνητο της Χρονιάς»;

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ