top icon
Δοκιμές

Από το κόκπιτ ενός Speedcar XTREM 600

Σε ένα διαφορετικό track day από όλα τα άλλα βρεθήκαμε για αρκετούς γύρους στο κόκπιτ ενός Kartcross της Speedcar.

Λίγες εβδομάδες πριν ανοίξει η αυλαία του Dirt Games η Speedcar Greece μας έδωσε την ευκαιρία να ζήσουμε από το μπάκετ μίας χωμάτινης φόρμουλας την οδήγηση σε χωμάτινες επιφάνειες, οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση είναι οι εγκαταστάσεις του ιπποδρόμου Αθηνών στο Μαρκόπουλο.  Μπορεί αυτό να ήταν μία προπόνηση για τους συμμετέχοντες στο θεσμό, μιας και σε μερικές εβδομάδες θα γίνει σε αυτόν τον χώρο ο πρώτος αγώνας, αλλά για εμάς δεν παύει να είναι μία κυριολεκτικά μοναδική εμπειρία, ακολουθώντας αυτές που έχουν ζήσει σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν οι συνάδελφοι μας στο περιοδικό, Μανώλης Σαλούρος και Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης.

Όταν λοιπόν μας δίνεται σπάνια η ευκαιρία να οδηγήσουμε μία τέτοια κατασκευή σε μία τέτοια ευκαιρία, τότε απαιτήται απόλυτη συγκέντρωση, προσοχή και πάνω από όλα σεβασμός.

Δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς όταν πρόκειται να προσπαθήσεις να οδηγήσεις μία κατασκευή που ζυγίζει κάτι παραπάνω από 300 κιλά και ο 600αρης «μοτοσυκλετιστικός» κινητήρας των 125 ίππων, μεταφράζεται σε επιδόσεις της τάξεως των 3,1 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα και μία τελική ταχύτητα των 180 χλμ./ώρα.

Κάθεσαι τέλεια μέσα σε αυτό το κόκπιτ, όταν μόνο τέλεια δεν είναι η διαδικασία εισόδου και εξόδου. Ακινητοποιημένος στο μπάκετ από την ζώνη έξι σημείων, διαπιστώνουμε ότι ευτυχώς λόγω κανονικής σωματοδομής πεντάλ και τιμόνι βρίσκονται στην σωστή θέση, κάτι που ισχύει και για τον εκ δεξιών λεβιέ του σειριακού κιβωτίου (δε διαθέτει πεταλούδες πίσω από το τιμόνι). Από εκεί και πέρα εάν προλάβεις ρίχνεις μερικές κλεφτές ματιές στο στροφόμετρο και την ένδειξη που δείχνει την σχέση στο κιβώτιο.

Θέτεις σε λειτουργία τον κινητήρα, σπρώχνεις τον λεβιέ για την 1η (για όλες τις άλλες σχέσεις τον τραβάς προς το μέρος σου) δίνεις λίγο γκάζι και αν είσαι τυχερός θα ξεκινήσεις με ένα μικρό τίναγμα, λόγω της σχεδόν ανύπαρκτης διαδρομής του συμπλέκτη.

Περιμένοντας στην αφετηρία να κατέβει η σημαία έρχονται στο μυαλό οι λιγοστές συμβουλές που άκουσες από τους μηχανικούς. Για τους πρώτους αναγνωριστικούς γύρους οδήγα με μία σχέση πάνω για να είναι λιγότερο απότομες οι αντιδράσεις, άλλαζε πάντα με συμπλέκτη (άλλη η αδράνεια ενός τέτοιου τετράτροχου και άλλη μιας δίτροχης μοτοσυκλέτας για την οποία φτιάχθηκε αρχικά ο κινητήρας, ο συμπλέκτης και το κιβώτιο) και προσπάθησε να μην ξεπεράσεις τις 13.000 σ.α.λ. καθώς δεν υπάρχει κόφτης.Πρώτος στόχος η προστασία της κατασκευής, δεύτερος η αποφυγή του τετ-α-κε και αν κάπου μέσα σε όλα αυτά έρθει η διασκέδαση και ένας αξιοπρεπής χρόνος, τότε, όπως λέει και το τραγούδι του αείμνηστου Lou Reed, just a perfect day.

Παρά τις όποιες προσπάθειες αυτοσυγκράτησης, νομίζεις ότι πλέον έχεις μάθει την χάραξη σε αυτό το κεντρικό τμήμα του ιπποδρόμου. Με αρωγούς το κοφτερό τιμόνι, τα δυνατά φρένα και τις αστραπιαίες αλλαγές, αποφασίζεις να ξεθαρρέψεις και να ανεβάσεις την βελόνα του στροφόμετρου στις υψηλότερες ενδείξεις. Εδώ είναι που καταλαβαίνεις πια για τα καλά τι σημαίνει απότομες αντιδράσεις, μιας και τα «χαστούκια» από το πίσω μέρος διαδέχονται το ένα το άλλο (είτε προς την ίδια, είτε προς διαφορετική φορά) με αστραπιαίες ταχύτητες, πάντοτε για τα δικά μας, πολιτικά, δεδομένα.  Ο «πόλεμος» καλά κρατεί, όχι όμως και τα χέρια μας, που γύρο με τον γύρο κουράζονται ολοένα και περισσότερο. Ευτυχώς πάντως ο αξιοπρεπής χρόνος ήρθε στην δεύτερη περίοδο χρονομέτρησης, αλλά σε κάθε περίπτωση η διασκέδαση χτύπησε κόφτη. Μια μοναδική εμπειρία που θα μείνει για πάντοτε καταγεγραμμένη στην εγκεφαλική μας ROM.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Γιάννη Χεκιμιάν του οποίου το μεράκι και η επιμονή, έκαναν πραγματικότητα την εταιρεία Speedcar Greece (μέλος του ομίλου Πλειαδες Μotors A.E.), αλλά και την αγωνιστική ομάδα υποστήριξης Speedcar Motul Team Greece.  Ένα θερμό ευχαριστώ στον Κώστα Κακαλή που είναι υπεύθυνος για την Speedcar στην Πλειαδες Μotors A.E. αλλά και τον υπεύθυνο της αγωνιστικής ομάδας Θοδωρή Λασκαρίδη, τον επονομαζόμενο και Speeddoctor. Περισσότερες πληροφορίες για την αγορά ή την ενοικίαση των Spedcar XTREM μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.speedcar.gr και στα τηλέφωνα 2106800800.

Δείτε ένα video της ομάδας Up Drones από την συγκεκριμένη εκδήλωση.

 
Ακόμη ένα με την εμπειρία μας…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ