top icon
Συγκριτικές δοκιμές

Audi Q2 1.4 TFSI – Mini Cooper Countryman

Στις δύο άκρες του ίδιου τραπεζιού, το νέο Mini Countryman και το Audi Q2 έρχονται σε κατά μέτωπο αντιπαράθεση, διεκδικώντας περίοπτη θέση κάτω από τον «ήλιο» της κατηγορίας των crossover-SUV.

ΠΛΕΟΝ αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Αν μια εταιρεία δε διαθέτει στην γκάμα της κάποιο μοντέλο με χαρακτηριστικά crossover ή SUV, χάνει μερίδιο από μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά. Ακόμα και εταιρείες που παραδοσιακά δεν είχαν σχέση με το χώρο, όπως η Alfa Romeo, δημιούργησαν κατασκευές του είδους χαράσσοντας νέα πολιτική και πορεία (βλ. Stelvio). Σε αυτό το παιχνίδι η Mini μπήκε το 2010 με το λανσάρισμα του Countryman, το οποίο ξέφευγε από τα όρια της λογικής της πρώην βρετανικής και νυν γερμανικής εταιρείας. Μπορεί η έλευσή του να έφερε γκρίνιες περί απώλειας ταυτότητας, αλλά οι 540.000 πωλήσεις του, που το φέρνουν 2ο στα μοντέλα Mini, μας έκαναν όλους να «καταπιούμε τη γλώσσα» μας. Επτά χρόνια αργότερα, η crossover εκδοχή του Mini μεγάλωσε, «ωρίμασε» και εφοδιάστηκε με τα απαραίτητα στοιχεία για να αποτελέσει μια ουσιαστική επιλογή στην κατηγορία, και όχι απλώς ένα ακριβό αξεσουάρ των βορείων προαστίων. Βέβαια, όπως προαναφέραμε, οι προτάσεις εδώ μοιάζουν με… τσουνάμι, με την πρόσφατη της Audi, το Q2, να αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες. Στις εκδόσεις των 1.500 και των 1.400 κ.εκ., αντίστοιχα, οι προδιαγραφές τους είναι παρόμοιες, ενώ το ίδιο ισχύει και για το κόστος κτήσης. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, οι λεπτομέρειες (και όχι μόνο) θα κάνουν σε αυτήν την περίπτωση τη διαφορά.

Το μέγεθος μετράει…

Στη συγκεκριμένη κατηγορία ένας από τους τομείς στους οποίους εστιάζει ο καταναλωτής αφορά τις διαστάσεις και τους εσωτερικούς χώρους. Η προηγούμενη γενιά του Mini Countryman χώλαινε σε αυτόν τον τομέα, κάτι που έφερε την αύξηση των διαστάσεων του αντικαταστάτη του. Η συνταγή ήταν δοκιμασμένη, αφού οι τεχνικοί της Mini δεν είχαν παρά να πατήσουν στην πλατφόρμα που εδώ και αρκετούς μήνες χρησιμοποιούν τόσο η Active Tourer όσο και η νέα X1. Έτσι, με το μεταξόνιο να είναι κατά 7,5 εκ. μακρύτερο από εκείνο του προκατόχου του, το μήκος να έχει αυξηθεί κατά 20 εκατοστά και το πλάτος κατά 3 εκ., το νέο Countryman μπορεί να είναι πιο μικρό από την X1, είναι όμως μεγαλύτερο από το Q2, το μήκος του οποίου ανέρχεται στα 4.191 χλστ., έναντι των 4.299 του Countryman. Το Audi, το οποίο βασίζεται σε ακόμα μία παραλλαγή της πλατφόρμας MQB, δεν είναι μόνο πιο κοντό σε μήκος, αλλά και γενικότερα πιο «μαζεμένο» σε διαστάσεις, με το Mini να έχει μεγαλύτερο πλάτος και ύψος. Αυτό δε χρειάζεται αριθμητική μελέτη για να το διαπιστώσει κανείς, αφού είναι εμφανές αν τα κοιτάξει δίπλα δίπλα. Το Countryman δεν έχει αλλάξει αισθητά όσον αφορά το σχεδιασμό του. Η ειδοποιός διαφορά του σε σχέση με τον προκάτοχό του εντοπίζεται στα μεγαλύτερα σε μέγεθος εμπρός φωτιστικά σώματα. Πέραν αυτού, πρόκειται για μια εξέλιξη του προηγούμενου μοντέλου, και όχι για κάτι τελείως διαφορετικό. Περισσότερο σε εντυπωσιάζει ο όγκος του, ειδικά αν το δεις δίπλα στο προηγούμενο μοντέλο.

Το ίδιο ισχύει όμως και για το Q2, το οποίο μοιάζει με συμβατικό μοντέλο, παραπέμποντας σε υπερυψωμένο Α3. Αντίθετα με το Mini, το σχεδιαστικό τμήμα της Audi προτίμησε την απλότητα που προσφέρουν οι ευθείες γραμμές και γωνίες, με τους ελαφρώς τονισμένους θόλους των τροχών να δένουν αρμονικά με το σύνολο, χαρίζοντάς του και μια πιο επιθετική εικόνα. Στο εσωτερικό, το Mini υπερτερεί του Q2 σε επίπεδο διαθέσιμων χώρων, αφού μπορεί να φιλοξενήσει σχετικά άνετα τρεις επιβάτες στα πίσω καθίσματα, την ώρα που στο Audi δύσκολα θα βολευτεί τρίτος, ενώ και στις δύο περιπτώσεις ο χώρος για τα γόνατα είναι ικανοποιητικός. Ελαφρά υπεροχή έχει το Mini και στο χώρο αποσκευών, που πλέον φτάνει τα 450 λίτρα, με δυνατότητα αύξησής τους στα 1.309 αν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα. Ο αποθηκευτικός χώρος του Q2, από την άλλη, κυμαίνεται μεταξύ 405 και 1.050 λίτρων.

Στη διάθεσή μας είχαμε τις εκδόσεις με τους… σπορτίφ βενζινοκινητήρες, αμφότερες με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων. Το Countryman Cooper, η μικρότερη έκδοση της σειράς, εφοδιάζεται με το γνωστό 3κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο σύνολο της BMW των 1.499 κ.εκ. με 136 ίππους (από τις 4.400 έως τις 6.000 σ.α.λ.) και ροπή 220 Nm, που αποδίδονται σταθερά μεταξύ 1.400 και 4.300 σ.α.λ. Απέναντί του, η Audi χρησιμοποιεί τον 1.400άρη υπερτροφοδοτούμενο άμεσου ψεκασμού TFSI, που αποτελεί εγγύηση όταν θέλεις να συνδυάσεις απόδοση και επιδόσεις. Με 150 ίππους από τις 5.000-6.000 σ.α.λ. και 250 Nm ροπής μεταξύ 1.500 και 3.500 σ.α.λ., είναι ένα από τα ισχυρότερα σύνολα της κατηγορίας, και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ή -καλύτερα- αμάξωμα. Έτσι και εδώ, χαρίζει εξαιρετικές επιδόσεις στο Q2, το οποίο και αποδεικνύεται σαφώς ταχύτερο από το Mini.

Δεν είναι τόσο το «0-100» (8,5 αντί για 9,7 δλ.) που γέρνει την πλάστιγγα υπέρ του Audi, αλλά οι ενδιάμεσες επιταχύνσεις. Η διαφορά είναι σημαντική χαμηλά (50-80 χλμ./ώρα με 3η: 4,2 δλ., έναντι 5,7 δλ.), ενώ η ψαλίδα ανοίγει ακόμα περισσότερο με ακόμα μεγαλύτερες σχέσεις (120-140 με 5η/6η: 6,2/7,9 δλ. και 8,2/12,4 δλ. για Q2 και Mini, αντίστοιχα). Σε αυτό παίζει το ρόλο του και το αυξημένο βάρος του νέου Countryman. Βλέπετε, η νεότερη γενιά είναι κατά 100 κιλά βαρύτερη από την προηγούμενη, αγγίζοντας τα 1.365 κιλά πλέον, την ώρα που το Q2 ζυγίζει 1.265 κιλά. Τέλος, υπό τις ίδιες συνθήκες και σε σβέλτο ρυθμό, ο κινητήρας του Mini θα χρειαστεί να πιεστεί παραπάνω, με αποτέλεσμα η μέση κατανάλωσή του μόνο με σχετική προσπάθεια να μπορεί να πέσει στα 8,9 λίτρα/100 χλμ., την ώρα που αυτή του Audi κυμαίνεται στα 8,3 λίτρα – τιμή επίσης σχετικά υψηλή.


Περίοδος ωρίμανσης…

Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την επταετία που παρέμεινε το Countryman στην αγορά, με το σημερινό αποτέλεσμα να μοιάζει σαφώς αναβαθμισμένο σε σχέση με το παρελθόν. Ανοίγοντας την πόρτα του εσωτερικού, η εικόνα είναι γνώριμη, αφού όλα τα στοιχεία είναι γνωστά από την οικογένεια Mini. Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο εσωτερικός διάκοσμος, ο πίνακας οργάνων και η κεντρική κονσόλα της γερμανικής φίρμας παραμένουν μοναδικά σε σχεδίαση και ποιότητα, με χρήση μαλακών πλαστικών σε μεγάλο μέρος του ταμπλό. Η θέση οδήγησης είναι άνετη, ενώ κάθεσαι σχετικά ψηλά συγκριτικά με τα υπόλοιπα Mini, αλλά και με το Q2. Αυτό όμως δεν ενοχλεί, αφού έχεις καλή περιμετρική ορατότητα. Από τα πρώτα μέτρα διαπιστώνεις την πολύ καλή -και βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη γενιά- ποιότητα κύλισης, παρά τη σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης, αλλά και τα ελαστικά σε ζάντες 19 ιντσών. Ο 1.500άρης 3κύλινδρος κινητήρας, στο πρόγραμμα Normal από το Driving mode, δείχνει και είναι ελαστικός κατά τη μετακίνηση στην πόλη, γουργουρίζοντας «γλυκά», χωρίς να ενοχλεί. Η ανάρτηση λειτουργεί υποδειγματικά, και μόνο κάποιες εγκάρσιες ανωμαλίες (λόγω της κακοτεχνίας των ελληνικών δρόμων) θα περάσουν στο εσωτερικό.

Στον αυτοκινητόδρομο και έχοντας επιλέξει το Sport mode, η απόκριση του κινητήρα βελτιώνεται, αλλά και πάλι χωρίς θεαματική μεταμόρφωση. Τα γνωρίσματά του διατηρούνται, πάντως, με την ελαστικότητά του στις χαμηλές στροφές να είναι το στοιχείο που τον χαρακτηρίζει. Από τις 4.000 σ.α.λ. και πάνω μοιάζει να «ξεφουσκώνει», χάνοντας σε ισχύ και ροπή και αναγκάζοντας τον οδηγό να περάσει στην επόμενη σχέση. Όπως προαναφέραμε, σε αυτό παίζει το ρόλο του και το αυξημένο βάρος, κάτι που εντέλει δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οδική του συμπεριφορά. Οι κλίσεις του αμαξώματος είναι λογικές, με δεδομένο το αυξημένο ύψος, ενώ στην απότομη μεταφορά βάρους δε δείχνει τον όγκο του στο βαθμό που περιμένεις. Η συμπεριφορά του είναι σε γενικές γραμμές ουδέτερη, και μόνο στο όριο, αν το παρακάνεις, θα υποστρέψει. Αλλά, ακόμα και σε αυτό το σημείο, οι αντιδράσεις είναι προβλέψιμες και εύκολα ελεγχόμενες, με το πολύ καλό σε αίσθηση σύστημα διεύθυνσης, που ακολουθεί τη σχετική παράδοση που έχει χτίσει η Mini. Στο ίδιο πνεύμα και ο ακριβής επιλογέας των 6 σχέσεων, την ώρα που θα θέλαμε καλύτερη αίσθηση από το πεντάλ του φρένου, αφού μπορεί να αποδίδει εξαιρετικά, αλλά έχει ένα κενό απόκρισης στο πάτημά του, που αρχικά σε ξαφνιάζει.

Στο εσωτερικό του Q2 σου δίνεται η δυνατότητα να παρατηρήσεις και το δικό του… σκεπτικό. Η εικόνα είναι απολύτως γνώριμη από τα υπόλοιπα μοντέλα της Audi, με το δικό μας 1.4 TFSI να διαθέτει το Virtual Cockpit (έξτρα) της γερμανικής φίρμας. Σε σχέση με το Mini, το εσωτερικό του δείχνει και είναι πιο συντηρητικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το απλό δεν είναι όμορφο και ίσως πιο λειτουργικό, ενώ η ποιότητα κατασκευής είναι αυτή που έχουμε συνηθίσει από την Audi. Η θέση οδήγησης είναι καλή, ενώ σε σχέση με το Mini αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε κάποιο συμβατικό μοντέλο, και όχι σε ένα crossover. Έχοντας οδηγήσει νωρίτερα το Countryman, το Q2 μοιάζει με… GTI! Ο κινητήρας έχει δύναμη από χαμηλά, ενώ αποδίδει το ίδιο ικανοποιητικά μέχρι σχεδόν το όριο περιστροφής του, κοντά στις 6.000 σ.α.λ. Το σύστημα διεύθυνσης μεταβλητού βήματος, αν και κλασικό γερμανικό σε αίσθηση, προσφέρει πολύ καλή πληροφόρηση. Αντίστοιχη είναι και η γεύση που σου αφήνει το κιβώτιο των 6 σχέσεων, το οποίο δε σε εξιτάρει, αλλά είναι πρακτικά αδύνατο να χάσεις κάποια σχέση. Όπως και στο Countryman, έτσι και εδώ η ρύθμιση της ανάρτησης είναι σχετικά σφιχτή, αλλά διακρίνεται για την πολύ καλή ποιότητα κύλισης.

Ο διττός χαρακτήρας του Q2 αναδεικνύεται στους δρόμους με διαδοχικές στροφές, εκεί όπου το εξαιρετικό πλαίσιο σου επιτρέπει να κινηθείς πολύ γρήγορα! Οι κλίσεις του αμαξώματος είναι πολύ μικρές, ειδικά για κατασκευή αυτού του είδους, με τη συμπεριφορά του να είναι αυστηρά ουδέτερη. Για να ανοίξει την τροχιά του θα πρέπει ο οδηγός να υπερβεί το όριο, την ώρα που στο γλιστερό οδόστρωμα το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να γλιστρήσει με τα τέσσερα. Αλλά οι όποιες τάσεις είναι απόλυτα ελεγχόμενες, αφού το πλαίσιο φροντίζει να σε προειδοποιήσει εγκαίρως για το τι πρόκειται να συμβεί. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, παρόλο που πρόκειται για ένα crossover-SUV, ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, σε προκαλεί να οδηγήσεις γρήγορα.

Περί ορέξεως…

«Έκαστος στο είδος του», αναφέρει σχετική διαφήμιση, και δεν είναι ψέμα. Κάθε εταιρεία έχει τομείς στους οποίους διακρίνεται και ξεχωρίζει. Στη δική μας περίπτωση, η Mini παραδοσιακά προσέφερε κατασκευές με χαρακτήρα, οι οποίες όμως απαιτούσαν συγκεκριμένες θυσίες σε διάφορους τομείς. Η δεύτερη γενιά του Countryman κάνει στροφή, δίνοντας έμφαση σε στοιχεία όπου η προηγούμενη υστερούσε. Πλέον, δεν αποτελεί μια ειδική έκδοση ενός Mini, αλλά ένα πραγματικό crossover-SUV, το οποίο και μπορεί να αποτελέσει πρώτη επιλογή αυτοκινήτου. Η μοναδικότητά του παραμένει αδιαμφισβήτητη αναφορικά με τη σχεδίαση του αμαξώματος, την εικόνα του εσωτερικού, αλλά και τις μικρές λεπτομέρειες που συμπληρώνουν την εικόνα του. Στο βωμό της φιλικότητας, χάθηκε ένα μέρος της γοητείας του Mini, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί κανείς να αναζητήσει σε άλλα μοντέλα της γερμανικής φίρμας. Η αλήθεια είναι ότι με το συγκεκριμένο κινητήριο σύνολο υστερεί απέναντι στον ανταγωνισμό, και συγκεκριμένα στο Q2. Το crossover της Audi χάνει ελαφρώς σε χώρους και «image», αλλά είναι σαφώς ταχύτερο και με πιο ευχάριστη οδική συμπεριφορά, όντας μία από τις κορυφαίες επιλογές στην κατηγορία. Με το κόστος κτήσης να είναι και στις δύο περιπτώσεις αντίστοιχο, και όχι ιδιαίτερα χαμηλό (ξεκινώντας από τα περίπου 27.000 ευρώ), οι προτεραιότητες κάθε αγοραστή περνούν σε πρώτο πλάνο, ειδικά όταν πρόκειται για δύο άκρως ποιοτικές προτάσεις, με εντέλει ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και δυνατά χαρτιά._ 4Τ


AUDI Q2 1.4 TFSI

ΥΠΕΡ/ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ, ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΚΑΤΑ/ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ


MINI COOPER COUNTRYMAN

ΥΠΕΡ/ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΧΕΔΙΑΣΗ/ΧΩΡΟΙ, ΑΝΕΣΗ

ΚΑΤΑ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΜΠΑΝΕΛΛΗΣ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ