top icon
Δοκιμές

Mercedes B 180: Με οικογενειακή ψυχή

Στον καιρό των SUV, η νέα Mercedes B-Class συνεχίζει να απευθύνεται σε ένα κοινό που αναζητά περισσότερη πρακτικότητα, διαθέτοντας έναν πολύ καλό βενζινοκινητήρα.

Αισίως πλέον η Mercedes B-Class έχει φθάσει στην τρίτη της γενιά. Μπορεί τα προηγούμενα μοντέλα να γνώρισαν μεγάλη επιτυχία ακολουθώντας την γενικότερη απήχηση των MPV μοντέλων, το έργο όμως ετούτης της νέας γενιάς θα είναι πιο δύσκολο, με δεδομένη την δημοφιλία των SUV μοντέλων. Οπτικά ακολουθείται και πάλι η λογική του αμαξώματος ενός όγκου, με το εμπρός μέρος της Mercedes Β-Class, στο σημείο της μάσκας, να θυμίζει πολύ την Α-Class, παρόλο που διαφέρουν αισθητά στα φώτα.

Κύριο χαρακτηριστικό της νέας σχεδίασης είναι ο εξαιρετικά χαμηλός συντελεστής οπισθοελκούσας, που αγγίζει για την περίσταση την τιμή 0,24. Από πλευράς διαστάσεων, το μήκος της B-Class είναι 4.419 χλστ. (+26 έναντι του προηγούμενου μοντέλου), το πλάτος 1.796 χλστ. (+10) και το ύψος της 1.562 χλστ. (-4), την ώρα που το μεταξόνιο φτάνει τα 2.729 χλστ. (+30), σημείο που κάνει την ουσιαστική διαφορά στους χώρους.

Mercedes B-Class

Ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού (έξτρα), οι πίσω θέσεις του αυτοκινήτου μπορούν να μετακινηθούν κατά το διαμήκη άξονα κατά 14 εκ., ενώ και η πλάτη του καθίσματος του συνοδηγού μπορεί να αναδιπλωθεί για την μεταφορά αντικειμένων μεγάλου μήκους, αν και το αυτοκίνητο που είχαμε στην διάθεση μας δεν διέθετε τέτοια στοιχεία. Οι χώροι πάντως ακόμα και για τρεις επιβάτες κανονικού αναστήματος που θα βρεθούν στις πίσω θέσεις είναι απόλυτα ικανοποιητικοί (αν και το κεντρικό τούνελ της μετάδοσης είναι σχετικά ογκώδες), ενώ παράλληλα μπορεί να διαμορφωθεί ένας χώρος φόρτωσης με χωρητικότητα από 455 έως και 1.540 λίτρα, γεγονός που απογειώνει τις δυνατότητες φόρτωσης του MPV της Mercedes. Το πορτ μπαγκάζ έχει τετραγωνισμένο σχήμα, το διπλό δάπεδο αποδεικνύεται χρήσιμο σε αρκετές περιστάσεις, το κατώφλι φόρτωσης είναι σχετικά χαμηλό, το άνοιγμα αρκετά μεγάλο, ενώ ιδιαίτερα εύχρηστη μπορεί να αποδειχθεί η (έξτρα) δυνατότητα ηλεκτρικού ανοίγματος και κλεισίματος της πέμπτης πόρτας, κάτι μάλιστα που μπορεί να γίνει με μία κίνηση του ποδιού.

Σε ότι αφορά το εσωτερικό, το μόνο σημείο που προδίδει το μοντέλο είναι η διαμόρφωση του ταμπλό στην πλευρά του συνοδηγού, αφού από εκεί και πέρα είναι δεδομένη η ποιότητα με την A-Class σε ότι αφορά την ποιότητα των υλικών, το εξαιρετικό φινίρισμα, την σωστή εργονομία (εκτός και αν αναζητάς κάποιον συγκεκριμένο σταθμό στο ραδιόφωνο) και την υψηλή τεχνολογία, που αποτυπώνεται μέσω του ψηφιακό πίνακα οργάνων σε μορφή διπλού tablet, αλλά και του λειτουργικού συστήματος MBUX.

Mercedes B-Class

Καθισμένος στο ανατομικό κάθισμα, αμέσως αντιλαμβάνεσαι ότι βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι της B-Class μιας και κάθεσαι εμφανώς ψηλότερα σε σχέση με την A-Class. To κέρδος σε περιφερειακή ορατότητα είναι σημαντικό και ουσιαστικά δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με ένα SUV. Στον δρόμο η Β-Class ξεδιπλώνει τον οικογενειακό της χαρακτήρα, δίνοντας προτεραιότητα στην άνεση, περιορίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις τις σχετικά ξερές αντιδράσεις της A-Class. Οι κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένες με την συμπεριφορά να παραμένει πάντοτε εντός ουδέτερων πλαισίων, η B-Class δεν θα αποτρέψει τον οδηγό να ανεβάσει ρυθμό, αν και τότε αντιλαμβάνεται κανείς το μεγαλύτερο ύψος της κατασκευής.

Mercedes B-Class

Με έναν οικογενειακό προσανατολισμό και έναν αυξημένο αριθμό ετήσιων χιλιομετρικών αποστάσεων, η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή να είναι η ντίζελ έκδοση, ακόμα και αν πρόκειται για την μικρότερη με τον 1500αρη κινητήρα. Σε κάθε περίπτωση όμως ο νέος αυτός 1300αρης βενζινοκινητήρας που έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με τις Renault-Nissan τα καταφέρνει ωραία. Ακόμα και στην Β180 όπου αποδίδει 136 ίππους και 200 Nm ροπής (το ίδιο σύνολο στην Β200 αποδίδει 163 ίππους), το αποτέλεσμα ικανοποιεί με την ελαστικότητα και την γραμμική απόδοση. Αντίθετα λιγότερο εντυπωσιασμένοι μείναμε από την ηχητική του χροιά, καθώς και από την λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου των επτά σχέσεων, ειδικά αν αποφασίσει να κινηθείς πιο σβέλτα. Με ένα πιο συνεσταλμένο στυλ οδήγησης, το κιβώτιο είναι αποτελεσματικό και η κατανάλωση διατηρείται στα 7,9 λτ./100 χλμ.

Αν λοιπόν σας αρέσει η δυναμική εικόνα της A-Class, αλλά θέλετε κάτι περισσότερο σε οικογενειακό προσανατολισμό από πλευράς χώρων και άνεσης, χωρίς να χρειαστεί να υποκύψετε στην μόδα των SUV, τότε η B-Class σας ταιριάζει γάντι._4T
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ