Δοκιμές Παρουσιάσεις

Mercedes Β-Class: Οδηγούμε το γερμανικό MPV

Βρεθήκαμε στους δρόμους της Μαγιόρκας, καλεσμένοι της Mercedes-BENZ, για μία πρώτη οδηγική επαφή με την τρίτη γενιά της B-Class. Του γερμανικού MPV που δείχνει πιο ολοκληρωμένο από ποτέ.

Οπτικά ακολουθείται η λογική του αμαξώματος ενός όγκου, με το εμπρός μέρος της Mercedes Β-Class, στο σημείο της μάσκας, να θυμίζει πολύ την Α-Class, παρόλο που διαφέρουν αισθητά στα φώτα. Κύριο χαρακτηριστικό της νέας σχεδίασης είναι ο εξαιρετικά χαμηλός συντελεστής οπισθέλκουσας, που αγγίζει για την περίσταση την τιμή 0,24. Από πλευράς διαστάσεων, το μήκος της B-Class είναι 4.419 χλστ. (+26 έναντι του προηγούμενου μοντέλου), το πλάτος 1.796 χλστ. (+10) και το ύψος της 1.562 χλστ. (-4), την ώρα που το μεταξόνιο φτάνει τα 2.729 χλστ. (+30), σημείο που κάνει την ουσιαστική διαφορά στους χώρους.

Εντός, λοιπόν, παρατηρείς αμέσως ότι διαθέτει περισσότερους χώρους και όλη την υψηλή τεχνολογία που προσφέρει η A-Class, στην οποία και βασίζεται. Πρώτη αίσθηση; Αν δε σου πουν σε ποιο από τα δύο μοντέλα μπαίνεις, στην αρχή μπορεί και να μπερδευτείς, εξαιτίας της ομοιότητας του ταμπλό, στο οποίο κυριαρχούν οι ίδιες τεράστιες οθόνες. Ως εκ τούτου, σημείο αναφοράς αποτελούν το κορυφαίο σύστημα πολυμέσων MBUX, καθώς και πολλά στοιχεία ασφάλειας τα οποία έχουμε συναντήσει και στην S-Class. Ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού (έξτρα), οι πίσω θέσεις του αυτοκινήτου μπορούν να μετακινηθούν κατά το διαμήκη άξονα κατά 14 εκ., διαμορφώνοντας έτσι ένα χώρο φόρτωσης με χωρητικότητα από 455 έως και 1.540 λίτρα με κάτω τις πίσω θέσεις, γεγονός που απογειώνει τις δυνατότητες φόρτωσης του MPV της Mercedes.

Mercedes B-Class

Την κίνηση της νέας Mercedes Β-Class έχουν αναλάβει πέντε εκδόσεις κινητήρων, δύο βενζίνης και τρεις ντίζελ - προδιαγραφών Euro 6d για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, οι Β 180 και Β 200 χρησιμοποιούν το βενζινοκινητήρα των 1.332 κ.εκ. που εξελίχθηκε σε συνεργασία με τις Renault-Nisssan, με την απόδοση να ανέρχεται για την περίσταση στους 136 και τους 163 ίππους και τη ροπή στα 200 και τα 250 Nm. H Β 180 d είναι εφοδιασμένη με έναν ντίζελ κινητήρα χωρητικότητας 1.461 κ.εκ., που αποδίδει 116 ίππους και 260 Nm, με τις Β 200 d και Β 220 d να κινούνται από ένα 2λιτρο (1.950 κ.εκ.) και 4κύλινδρο μοτέρ, απόδοσης 150 και 190 ίππων, αντίστοιχα. Σημειώστε εδώ ότι οι δύο τελευταίες συνεργάζονται με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων, ενώ όλες οι υπόλοιπες με 7τάχυτο DCT.

Όσον αφορά την ανάρτηση του αυτοκινήτου, αυτή αποτελείται από μια διάταξη με γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα στο πίσω μέρος για τις «αρχικές» εκδόσεις, και πολλαπλών συνδέσμων στο πίσω μέρος των 200 d και 220 d. Στους άψογους δρόμους της Μαγιόρκα, οι «βασικές» εκδόσεις που οδηγήσαμε λειτουργούσαν ως μαγικό χαλί, και δεν έδειχναν σε κανένα σημείο την απουσία λύσης με πολλαπλούς συνδέσμους, σε όσες δεν είχαν. Σημειώστε εδώ και την ύπαρξη ηλεκτρονικών ελεγχόμενων αμορτισέρ ως έξτρα.

Σε ό,τι αφορά την κινητήρια δύναμη-απόδοση, για ακόμα μία φορά το μοτέρ-διαμάντι 1.33 των 163 ίππων δείχνει να κλέβει την παράσταση ανάμεσα στην γκάμα των διαθέσιμων κινητήρων, αποτελώντας και τη δική μας επιλογή, εξαιτίας και της εξαιρετικής ροπής για 1.33 βενζινοκινητήρα των 250 Nm, και μάλιστα μόλις από τις 1.620 σ.α.λ. Στους ντίζελ, ξεχωρίζουμε την B 200 d των 150 ίππων, μοτέρ το οποίο συνδυάζεται ιδανικά με το 8G-DCT, προσφέροντας λειτουργία που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι μέσα σε πετρελαιοκίνητη έκδοση.

Η παραγωγή της νέας Mercedes B-Class θα ξεκινήσει στα τέλη του έτους από το εργοστάσιο της εταιρείας στο Ράστατ της Γερμανίας, και το λανσάρισμά της στην αγορά υπολογίζεται για το Φεβρουάριο του 2019. Δυστυχώς, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δε γνωρίζαμε την τιμή με την οποία θα έρθει -από το Φεβρουάριο και έπειτα- η νέα B-Class στην ελληνική αγορά._ Μ. Σαλ.

Mercedes B-Class

Δείτε τα βίντεο που ακουλουθούν:

 
 
 
 

 

Φωτογραφίες: Dieter Rebmann (Mercedes-Benz)

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου