Δοκιμές Παρουσιάσεις

Οδηγούμε τα ανανεωμένα Smart EQ Fortwo και Forfour στην Ισπανία

Η παρουσίαση της νέας γενιάς Smart Fortwo και Forfour, τα οποία διατίθενται πλέον μόνο σε ηλεκτροκίνητες εκδόσεις, έγινε στην πόλη της Valencia, όπου βρεθήκαμε για μια πρώτη επαφή μαζί τους.

Μπορεί οι εκδόσεις "Electric Drive" να μην αποτελούν κάτι νέο, αφού το πρώτο ηλεκτρικό Smart παρουσιάστηκε το 2007, ωστόσο οι ανανεωμένες facelift εκδόσεις των Smart EQ Fortwo Coupe, Cabrio και Forfour, έχουν κάτι ξεχωριστό. Ο λόγος είναι πως πρόκειται για την πρώτη γενιά της αμιγώς ηλεκτρικής εποχής για τη Smart, η οποία πρόσφατα έγινε η πρώτη μάρκα που ανακοίνωσε την κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Ανανεώνοντας τον μινιμαλισμό

Σχεδιαστικά, τόσο η διθέσια όσο και η τετράθεσια έκδοση έχουν δεχθεί πινελιές ανανέωσης, διατηρώντας ωστόσο την προσωπικότητά τους. Η εμπρός μάσκα έχει χαμηλώσει, ενώ τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, δίνουν μια εικόνα που ταιριάζει με το πνεύμα της "EQ εποχής" της εταιρείας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά, το εμπρός μέρος των εκδόσεων Fortwo και Forfour είναι διαφορετικό. Το μεν Smart EQ Fortwo διατηρεί τη γνώριμη φυσιογνωμία με τη μάσκα σε σχήμα V, τη στιγμή που το Smart EQ Forfour διαθέτει ένα άνοιγμα σε σχήμα Α και προαιρετικά ενσωματωμένους προβολείς ομίχλης, που θυμίζουν το concept Smart Vision EQ Fortwo. Σε αμφότερες τις εκδόσεις, η εμπρός γρίλια είναι για πρώτη φορά βαμμένη στο ίδιο χρώμα με το υπόλοιπο αμάξωμα. Σε ίδιο μήκος κύματος και το πίσω μέρος, με το περίγραμμα των πίσω φωτιστικών σωμάτων να περιλαμβάνει εκατοντάδες ειδικά τοποθετημένα στοιχεία LED. Η συγκεκριμένη διάταξη, προσφέρει διαρκή αλλαγή της εικόνας των πίσω φώτων, ανάλογα με την απόσταση και τη γωνία που έχει ο εξωτερικός παρατηρητής από το αυτοκίνητο.

Interior

Ψηφιακά και συνδεδεμένα

Η διαμόρφωση του χώρου της καμπίνας σε αυτοκίνητα με τις διαστάσεις των Smart Fortwo και Forfour, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Για να βελτιώσουν τη χωροταξία στο εσωτερικό, οι σχεδιαστές της Smart δημιούργησαν μια εντελώς νέα κεντρική κονσόλα. Ενδεικτικά, η θήκη πίσω από τον λεβιέ του αυτόματου κιβωτίου έχει  μεγαλώσει, προσφέροντας αυξημένο χώρο για την τοποθέτηση smartphone, ενώ μπορεί να κλείσει με ειδικό κάλυμμα.

Πέραν των αυξημένων δυνατοτήτων τοποθέτησης πραγμάτων στο εσωτερικό, τα ανανεωμένα Smart EQ Fortwo και Forfour διαθέτουν ακόμη πιο "έξυπνο" σύστημα συνδεσιμότητας. Μέσω μιας οθόνης αφής 8 ιντσών, ο χρήστης έχει πρόσβαση σε μια σειρά δεδομένων και εφαρμογών. Το σύστημα infotainment των Smart EQ Fortwo και Forfour είναι συμβατό με smartphone, προσφέροντας τη δυνατότητα πλήρους διαμόρφωσης, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε οδηγού.

Παράλληλα, η ψηφιοποίηση των αυτοκινήτων είναι φανερή. Στο επίκεντρο βρίσκεται η εφαρμογή "my smart", μέσω της οποίας οι κάτοχοι ενός Smart έχουν πρόσβαση σε πλειάδα υπηρεσιών. Χάρη στις υπηρεσίες "ready to", τα νέα Smart Fortwo και Forfour προσφέρουν πληροφόρηση για το αυτοκίνητο καθαυτό,  την κατάσταση φόρτισης, την εύρεση θέσης στάθμευσης, πλοήγηση, ακόμη και car sharing.

Smart EQ Forfour

Ο ηλεκτροκινητήρας

Ο ηλεκτροκινητήρας της νέας γενιάς Smart EQ Fortwo και Forfour, αποδίδει ισχύ 60 kW (82 ίπποι) και ροπή 160 Nm. Τα αυτοκίνητα εξοπλίζονται με μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 17,6 kWh, ενώ διαθέτουν επιλογή φορτιστή αυτοκινήτου ισχύος 4,6 ή 22 kW.

Όσον αφορά στην αυτονομία, που αποτελεί το "φλέγον" ζήτημα στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, αυτή υπολογίζεται για την έκδοση Fortwo Coupe στα 133 χλμ. σε κύκλο WLTP και σε 159 σε κύκλο NEDC. Συγκεκριμένα, σε κύκλο NEDC κυμαίνεται μεταξύ 147-159 (EQ Fortwo), 145-157 (EQ Fortwo Cabrio) και 140-153 (EQ Forfour), ανάλογα με την έκδοση.  Ακόμη, τα ανανεωμένα Smart EQ Fortwo και Forfour έχουν δυνατότητα φόρτισης του 10-80% σε λιγότερα από 40 λεπτά, εφόσον υπάρχει τριφασικό ρεύμα και ο φορτιστής έχει ισχύ 22 kW. Με φορτιστή 4,6 κW, η φόρτιση απαιτεί 3,5 ώρες σε περίπτωση χρήσης wallbox και 6 ώρες, σε οικιακή πρίζα.

Από πλευράς επιδόσεων, η επιτάχυνση 0-60 των Smart EQ Fortwo, Fortwo Cabrio και Forfour είναι 4,8, 4,9 και 5,2 δευτερόλεπτα αντίστοιχα, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 130 χλμ./ώρα.

Smart EW Fortwo Cabrio

Στο δρόμο

Από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί κάποιος στο κάθισμα του οδηγού, αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για ηλεκτρικό αυτοκίνητο, χάρη στις ενδείξεις αυτονομίας και τα όργανα μέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας. Η θέση οδήγησης είναι τοποθετημένη όσο ψηλά χρειάζεται, ώστε ο οδηγός να έχει εποπτικό έλεγχο του δρόμου. Μόλις γυρίσει το κλειδί στη μίζα, την παράσταση κλέβει η... σιωπή, απότοκο της έλλειψης κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η αρχική επιτάχυνση 0-60 χλμ./ώρα εντυπωσιάζει, αφού ειδικά στα πρώτα μέτρα, θυμίζει στον οδηγό ότι βρίσκεται πίσω από το τιμόνι ηλεκτροκίνητου οχήματος.  Από εκεί και έπειτα, τα Smart EQ Fortwo όσο και το Forfour είναι όσο ευέλικτα γνωρίζαμε, με τον χαρακτηριστικό κύκλο στροφής 6,95 μέτρων. Για τις αστικές μετακινήσεις, η νέα γενιά διατηρεί όλα τα στοιχεία που έκαναν το αυτοκίνητο να ξεχωρίζει, αφού ειδικά το Fortwo είναι γνωστό πως χωράει σχεδόν παντού.

Smart EQ Fortwo

Η αυτονομία των Smart EQ δεν παρουσιάζει απρόβλεπτες διακυμάνσεις είτε πρόκειται για δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, είτε για το κέντρο της πόλης. Φυσικά, στο παραπάνω πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε πως αναφερόμαστε σε ηλεκτροκίνητο όχημα, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τη χρήση του γκαζιού συνολικά. Άλλωστε, ο τρόπος οδήγησης παίζει σημαντικό ρόλο στη βέλτιστη εκμετάλλευσης της ενέργειας που προέρχεται από την μπαταρία, για τη βελτίωση της απόδοσης και κατά συνέπεια, της αυτονομίας. 

Η ανανέωση των Smart EQ Fortwo και Forfour, θα οδηγήσει την εταιρεία στη νέα εποχή, αφού η νέα γενιά των μοντέλων που αναμένεται το 2022, θα αποτελέσει τον πρώτο καρπό της συνεργασίας με την κινεζική Geely, η οποία διαθέτει πλέον το 50% των μετοχών της μάρκας.

Τα ανανεωμένα Smart EQ Fortwo προσφέρονται σε Coupe και Cabrio, ενώ το Forfour αποτελεί ξεχωριστή και μεγαλύτερων διαστάσεων, οντότητα. Από εκεί και έπειτα, διατίθενται στις γραμμές Passion, Pulse και Prime, ενώ οι επίδοξοι αγοραστές θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των πακέτων εξοπλισμού Advanded, Premium και Exclusive.

Η τιμή του ανανεωμένου Smart EQ Fortwo Coupe είναι 24.990 ευρώ, οι αντίστοιχες για τις εκδόσεις Cabrio και Forfour, είναι 28.490 και 25.675 ευρώ αντίστοιχα. Τα αυτοκίνητα αναμένονται στη χώρα μας την άνοιξη, ενώ οι παραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ποιος από τους 7 φιναλίστ για το COTY 2021 κερδίζει τη δική σας ψήφο σαν Αυτοκίνητο της Χρονιάς;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου