top icon
Συγκριτικές δοκιμές

Συγκρίνουμε τα Peugeot 2008 1.5 Blue HDi 130 EAT8 και Toyota C-HR 1.8 Hybrid e-CVT

Όσο τα παντός είδους SUV αυξάνονται, τόσο τα ερωτήματα ως προς το αποδοτικότερο, οικονομικότερο, πρακτικότερο κτλ. θα παραμένουν στο προσκήνιο, και τα σύγχρονα δεδομένα θα στέκονται αφορμή για αντιπαραθέσεις ορισμένων άλλοτε ετερόκλητων προτάσεων. 

Παλιότερα τα μοντέλα ντίζελ ήταν ντίζελ, τα βενζίνης βενζίνης και τα υβριδικά… Toyota. Δεν έμπαινες σε διαδικασία σύγκρισης αυτοκινήτων με διαφορετικό καύσιμο, για διάφορους λόγους. Μεταξύ άλλων, γιατί τα πετρέλαια ήταν μεγάλου κυβισμού και σε ανάλογα μεγάλα αμαξώματα, οι βενζίνες ατμοσφαιρικές και ανοικονόμητες, και τα υβριδικά… Prius και ως επί το πλείστον ταξί. Ωστόσο, από τη μία η Toyota πολύ σύντομα αντιλήφθηκε πως η υβριδική της τεχνολογία μπορεί να τη φτάσει στην κορυφή του κόσμου των πωλήσεων και δεν άφησε μοντέλο για μοντέλο της χωρίς ανάλογη έκδοση, από την άλλη οι πετρελαιοκινητήρες, όπως και οι βενζίνης, εδώ και χρόνια εξελίχθηκαν… προς τα κάτω, συνδυάζοντας επιδόσεις και τεχνολογία με προσιτό κυβισμό. 

Κάπως έτσι, οι μεν Ιάπωνες μπήκαν στο χορό των μικρότερων -του RAV4- SUV πριν από περίπου τέσσερα χρόνια με το C-HR, που ήρθε να βάλει οριστικά τέλος στα σχόλια για συντηρητικό σχεδιασμό των μοντέλων τους, η δε Peugeot για την αχανή υποκατηγορία των B-SUV επέλεξε μια ολοκαίνουργια προσέγγιση, με μια δοκιμασμένη ονομασία: «2008». Όχι πως το C-HR της Toyota μπορεί επίσης να ενταχθεί στα B-SUV, αλλά αυτά είναι στοιχεία που περισσότερο αφορούν τις ταξινομήσεις, και όχι την πράξη. Στα «χαρτιά», το γεγονός ότι το μήκος φλερτάρει με τα 4,4 μ. το τοποθετεί στα C-SUV, όμως στην πράξη, τόσο εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του αμαξώματός του (τύπου κουπέ), όσο και λόγω του ότι το «2008» αποδεικνύεται πολύ δυνατός παίκτης στον τομέα της εκμετάλλευσης χώρων, μεταξύ τους έρχονται πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι το καθένα με αρκετούς ανταγωνιστές από το στενότερο πλαίσιο της κατηγορίας του. 

Peugeot 2008 - Toyota C-HR

Βάζοντας στη ζυγαριά το δίπτυχο «απόδοση-οικονομία», αλλά και λίγο πολύ τον τιμοκατάλογό τους, φέρνουμε πλέον απέναντι το κατά την άποψή μας πιο ολοκληρωμένο Peugeot 2008, κοινώς αυτό με τον 1.5 BlueHDi στην έκδοση των 130 ίππων, και το περισσότερο… ανταποδοτικό Toyota C-HR, ήτοι το υβριδικό 1.800άρι με τους 122 ίππους. Προφανώς και δεν παύουμε να κρυφοκοιτάζουμε τόσο το βενζινοκίνητο «2008» με τους 155 ίππους όσο και το 2λιτρο C-HR με τους 184, όμως εδώ εστιάζουμε στις περισσότερο «νορμάλ» και προσιτές εκδοχές τους. 

Not ordinary 

Από όποιο από τα δύο και να ξεκινήσει κανείς, υπάρχουν αρκετά να ειπωθούν. Αλφαβητικά, λοιπόν, με το νέο της SUV η Peugeot επαναπροσδιορίζει την ονομασία «2008» στον αυτοκινητικό χάρτη. Οι σχεδιαστές της μάρκας με τη σιγουριά της επιτυχίας του «3008» έχουν περάσει και στο μικρότερο μοντέλο τους την κάθετη μάσκα εμπρός, ενώ έχουν επίσης διατηρήσει το επίπεδο καπό, κάνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο εμφανή τη συγγένεια των δύο μοντέλων. Από εκεί και πέρα, τα αλά DS 3 κάθετα φωτιστικά σώματα στον εμπρός προφυλακτήρα, οι κλασικοί προβολείς που θυμίζουν το «508», τα σχετικά χαμηλά σε ύψος παράθυρα των πίσω θυρών -επίσης όπως στο «3008»-, αλλά και το πίσω μέρος, όπου ξεχωρίζουν τα φανάρια με τα τρία χωρίσματα (σ.σ.: «τρεις νυχιές» τα λέει η Peugeot), όλα τους αποτελούν στοιχεία μιας εταιρικής ταυτότητας που πλέον έχει ξεκάθαρη παρουσία και στην κατηγορία των SUV ευρύτερα. 

Peugeot 2008 - Toyota C-HR

Για το C-HR, που πριν από αρκετούς μήνες υπέστη και το αναμενόμενο facelift από το οποίο σχεδόν οφείλει να περνάει οποιοδήποτε μοντέλο στο μέσον κάθε γενιάς του, έχουν ειπωθεί πολλά. Εντύπωση δεν προκαλεί απλώς το ότι απέναντί μας έχουμε το πιο ρηξικέλευθο σχήμα της κατηγορίας και ταυτόχρονα (σ.σ.: μαζί με το Range Rover Evoque) ένα από τα εντυπωσιακότερα, αλλά το ότι «βγήκε» από το σχεδιαστικό κέντρο της Toyota. Άλλοτε θα στοιχηματίζαμε ότι, αν κάποιος τους το έδινε έτοιμο και τους ανάγκαζε να τοποθετήσουν το σήμα τους πάνω του, θα έκαναν χαρακίρι· σήμερα όμως μας διαψεύδουν, εμφανίζοντας το ένα μετά το άλλο όλα τα νέα μοντέλα τους βασισμένα πάνω σε σχήματα γεμάτα ακμές και γωνίες. Όσο για την ανανεωμένη εκδοχή του C-HR, δε χρειάστηκε παρά ανεπαίσθητες αλλαγές στους προφυλακτήρες και στα φωτιστικά σώματα, για να διατηρήσει την κυριαρχία του σε σχεδιαστικό επίπεδο. 

Peugeot 2008 - Toyota C-HR

Στο εσωτερικό, όπου στον τομέα της ποιότητας δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής, είναι το «2008» αυτό που παίρνει κεφάλι, και όχι για έναν μόνο λόγο. Σημειώστε πως στην περίπτωση του 1.5 BlueHDi με τους 130 ίππους τα εξοπλιστικά επίπεδα ξεκινούν από την πλούσια έκδοση Allure, κάτι που σημαίνει ότι ο ψηφιακός 3D πίνακας οργάνων των 10 ιντσών είναι στάνταρντ. Έτσι, ενώ εδώ ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ έξι διαφορετικών απεικονίσεων για τις πληροφορίες που προβάλλονται σε μορφή ολογράμματος, στο C-HR «αρκείται» σε αναλογικά όργανα, που στο μέσον τους έχουν μία οθόνη TFT 4,2 ιντσών. Η τελευταία, αν και προβάλλει πλήθος πληροφοριών, δε χαρακτηρίζεται για την προσβασιμότητά της. 

Ξανά στα του Peugeot, ως μέρος του i-Cockpit έρχονται το τιμόνι μικρής διαμέτρου, που όπως σε κάθε του εφαρμογή έτσι και εδώ περιορίζει την ορατότητα στον πίνακα οργάνων, καθώς και μία οθόνη αφής 10 ιντσών με σύστημα πλοήγησης με 3D λειτουργία και υποστήριξη MirrorLinκ, Apple CarPlay και Android Auto. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται η κλασική διάταξη διακοπτών του i-Cockpit, που, όπως και η οθόνη, απαιτεί εξοικείωση ως προς το χειρισμό. Συνολικά, πάντως, πρόκειται για μια υλοποίηση που πλέον αποτελεί σήμα κατατεθέν του κατασκευαστή και σαφώς έχει προσωπικότητα. 

Peugeot 2008 - Toyota C-HR

Στο C-HR, από την άλλη, το μάτι αμέσως πέφτει πάνω στο νέο σύστημα πολυμέσων, όπου στην οθόνη των 8 ιντσών, που επίσης υποστηρίζει Apple CarPlay και Android Auto, οι επιφάνειες αφής έχουν αντικατασταθεί από εύχρηστους συμβατικούς διακόπτες και πλήκτρα. Αν και συνολικά δεν καταλογίζουμε προβλήματα εργονομίας στο ιαπωνικό μοντέλο, δεν μπορούμε να μην καταγράψουμε τη συνολική υστέρησή του σε επίπεδο χώρων συγκριτικά με το «2008». Τόσο το πορτ μπαγκάζ του είναι μικρότερο (377, έναντι 434 λίτρων), αν και πιο εύκολα προσβάσιμο, όσο και ο διαθέσιμος χώρος για τα πόδια των πίσω επιβατών και φυσικά για τα κεφάλια τους περιορισμένος, εξαιτίας της κλίσης της οροφής του. Από εκεί και πέρα, το «2008» επιπλέον έχει και μεγαλύτερες θήκες στις πόρτες, όσο και δύο έξτρα αποθηκευτικούς χώρους εμπρός από τον επιλογέα (με τον ένα μάλιστα να λειτουργεί και ως βάση επαγωγικής φόρτισης), όταν στο C-HR, πλην του χώρου κάτω από το υποβραχιόνιο, θα βρεις απλώς δύο ποτηροθήκες. 

Peugeot 2008 - Toyota C-HR

Στο δρόμο 

Κάπου εδώ φαίνεται η μεγάλη διαφορά στο «αποτύπωμά» τους στο δρόμο, κυρίως λόγω της διαφορετικής -τεχνολογικά- φιλοσοφίας τους, που ως αποτέλεσμα έχει και μια συνολικά διαφορετική προσέγγιση στα οδηγικά ζητούμενα. Ήδη από την ανάγνωση των τεχνικών χαρακτηριστικών μπορεί να αντιληφθεί κάποιος ότι το «2008» παίζει με πλεονέκτημα, αφού μπορεί η μεταξύ τους διαφορά όσον αφορά την ιπποδύναμη να είναι αμελητέα, αλλά μοιάζει χαοτική σε επίπεδο ροπής. Αυτό αποτυπώνεται από τα πρώτα μέτρα, με τον BlueHDi της Peugeot να «αρπάζει» (σ.σ.: με την ανάλογη ηχητική υπόκρουση) από χαμηλά και να ξεκολλάει χαρακτηριστικά πιο άνετα, χάρη και στη σωστή κλιμάκωση του εξαιρετικού αυτόματου κιβωτίου των 8 σχέσεων της Aisin. To σύνολο δουλεύει απόλυτα προοδευτικά, αλλά, όπως όλα τα ντίζελ, έχει περιορισμένο εύρος – μέχρι περίπου τις 3.750 σ.α.λ. 

Από την πλευρά του, το C-HR, με όλα τα αναμενόμενα θέματα που γεννά η ύπαρξη και μόνον ενός κιβωτίου CVT, καταφέρνει να εκπλήξει τον οδηγό του χάρη στην πολύ καλή ποιότητα κύλισης που του εξασφαλίζει η λύση της ανάρτησης με διπλά ψαλίδια πίσω (ημιάκαμπτος άξονας στο «2008», που μεταφέρει αρκετές από τις κακοτεχνίες των δρόμων). Το πλαίσιό του και η στιβαρότητα που το χαρακτηρίζει είναι το μεγάλο ατού του και, σε συνδυασμό και με τη χαμηλά τοποθετημένη θέση οδήγησης, δημιουργεί ένα περιβάλλον ιδανικό για οδήγηση. Το τιμόνι του μπορεί να μη διακρίνεται για την αίσθησή του, κάτι που εισπράττεις και με το παραπάνω από αυτό του «2008», δεν υπολείπεται όμως σε πληροφόρηση, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για το μοντέλο με το οποίο θα μπορέσεις να παρασυρθείς σε έναν ευχάριστα σβέλτο ρυθμό. Εντούτοις, ό,τι περιορίζει η λειτουργία του κιβωτίου σε συνθήκες πίεσης, «εξαφανίζεται» στην καθημερινή χρήση εντός πόλης, όπου, μόλις το μάθεις, αποδεικνύεται έως και αγχολυτικό. 

Peugeot 2008 - Toyota C-HR

Στο τέλος της ημέρας, η υβριδική λύση με τον ατμοσφαιρικό 1.800άρη αποδεικνύεται ασήμαντα οικονομικότερη (6,0 λίτρα, έναντι 6,5 για το «2008») εκτός πόλης, παρ’ ότι η νέα, ισχυρότερη μπαταρία που έχει υιοθετηθεί επιτρέπει στον ηλεκτροκινητήρα να εμπλέκεται πολύ περισσότερο, ακόμα και σε ταχύτητες με τριψήφιο νούμερο. Εκεί που εντυπωσιάζει είναι στην καθημερινότητα, όπου το σχετικό όργανο μπορεί να πέσει και κάτω από τα 5 λίτρα, όταν ο BlueHDi θα ζητήσει περίπου 1,5 λίτρο παραπάνω πετρέλαιο ανά 100 χλμ. 

Peugeot 2008 - Toyota C-HR

Γνωστά ζητήματα… 

Όσο οι εκπρόσωποι του είδους αυξάνονται, τόσο οι αποστάσεις μεταξύ τους μειώνονται. Κι αυτό γιατί μπορεί σε επιμέρους τομείς τα «υπέρ» ή τα «κατά» τους να είναι ξεκάθαρα, όταν όμως όλα τα στοιχεία μπουν στη ζυγαριά, αυτή δε γέρνει ξεκάθαρα προς μία πλευρά. Εν προκειμένω, είναι το «2008» αυτό που θα «απαντήσει» στις ανάγκες όσων αποζητούν το SUV που θα τους καλύψει σε επίπεδο χώρων, χωρίς να υπολείπεται επ’ ουδενί σε οδηγική αρτιότητα, είναι όμως και το C-HR εκείνο που θα αποδειχθεί ο απόλυτος σύμμαχος του οδηγού στην καθημερινή χρήση, από άποψη τόσο ευκολίας όσο και οικονομίας. Ατού του τελευταίου παραμένει και η εμφάνιση, αλλά, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, σαφώς δεν αρκεί ώστε να υπερκεράσει την αυξημένη πρακτικότητα που παρέχει το γαλλικό μοντέλο._4Τ

TOYOTA C-HR 1.8 HYBRID e-CVT 

ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 1.798 κ.εκ. > ΙΣΧΥΣ: 122 ίπποι/5.200 σ.α.λ. > ΡΟΠΗ: 142 Nm (ηλεκτροκινητήρας: 163) > KΙΒΩΤΙΟ: e-CVT > ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ: Γόνατα ΜακΦέρσον > ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΣΩ: Διπλά ψαλίδια > MHK.xΠΛ.xYΨ.: 4.390×1.795×1.565 χλστ. > METAΞONIΟ: 2.640 χλστ. > ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ: 377 λτ. > BAPOΣ*: 1.380 κιλά > 0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ*: 11,5 δλ. >ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 170 χλμ./ώρα > Μ. ΚΑΤ. ΔΟΚΙΜΗΣ*: 6,0 λτ./100 χλμ. > ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2: 87 γρ./χλμ. > TIMH: 26.200 ευρώ 

PEUGEOT 2008 1.5 BLUE HDi 130 EAT8 

ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 1.499 κ.εκ. > ΙΣΧΥΣ: 130 ίπποι/3.700 σ.α.λ. > ΡΟΠΗ: 300 Nm/1.750 σ.α.λ. > KΙΒΩΤΙΟ: Αυτόματο 8 σχέσεων > ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ: Γόνατα ΜακΦέρσον > ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΣΩ: Ημιάκαμπτος άξονας > MHK.xΠΛ.xYΨ.: 4.300×1.770×1.550 χλστ. > METAΞONIΟ: 2.605 χλστ. > ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ: 434 λτ. > BAPOΣ: 1.310 κιλά > 0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ: 10,1 δλ. > ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 199 χλμ./ώρα > Μ. ΚΑΤ. ΔΟΚΙΜΗΣ: 6,5 λτ./100 χλμ. > ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2: 124 γρ./χλμ. .> TIMH: 31.900 ευρώ 

PEUGEOT 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8

ΥΠΕΡ//ΧΩΡΟΙ//ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ//ΚΙΒΩΤΙΟ

ΚΑΤΑ//ΤΙΜΗ

TOYOTA C-HR 1.8 HYBRID

ΥΠΕΡ// ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ//ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ//ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2

ΚΑΤΑ//ΚΙΒΩΤΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ