top icon
Συγκριτικές δοκιμές

Ford Focus 1.5 TDCi 120 ps – Opel Astra 1.6 CDTI 136 ps

Με φόντο τις ανανεωμένες τους εκδόσεις και με πρώτο πλάνο τους ολοκαίνουργιους πετρελαιοκινητήρες τους, αναζητούμε την πλέον ολοκληρωμένη πρόταση. 

ΑΝ ισχύουν οι εκτιμήσεις που θέλουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης να γίνονται δειλά δειλά ορατά, τότε για την αγορά αυτοκινήτου αυτό σημαίνει μια ελαφρά μεταστροφή στη φορά κίνησης των αγοραστών. Με το ξέσπασμα της κρίσης, οι τελευταίοι άρχισαν να κατεβαίνουν τα σκαλοπάτια των κατηγοριών, κάνοντας και αυτοί το δικό τους downsizing. Πρώτα συνεθλίβησαν τα μεσαία, και κατόπιν άρχισαν να υποφέρουν τα μικρομεσαία, προς όφελος των μοντέλων από τις κατηγορίες Α και Β. Αν, λοιπόν, δεχτούμε ότι υπάρχει μία μικρή βελτίωση, και με δεδομένη τη δυσκολία των μεσαίων να ορθοποδήσουν εμπρός στην επέλαση των crossover, τότε τα μικρομεσαία αναμένεται να γνωρίσουν καλύτερες ημέρες. Προσθέστε τη στροφή στα ντίζελ της ελληνικής αγοράς, που συμπεριφέρεται σαν τους εγχώριους πολιτικούς, των οποίων η αγαπημένη κίνηση είναι η… κυβίστηση (τούμπα με τα οπίσθια, επί το λαϊκότερον), και η συγκεκριμένη αντιπαράθεση αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Το σκηνικό

Το VW Golf παραμένει η σταθερή αξία και ο μεγάλος πρωταγωνιστής, αν και αυτήν τη χρονιά το crossover της Nissan, το Qashqai, το οποίο κατά συνθήκη κατατάσσεται σε αυτήν την κατηγορία, βρίσκεται μέχρι στιγμής στην 1η θέση. Σταθερά πίσω από το Golf και με αρκετή απόσταση ακολουθεί το Opel Astra, αφού, παραδοσιακά, η εμπορικότητα της γερμανικής φίρμας στην εγχώρια αγορά είναι μεγάλη. Αντίθετα, ενώ το Focus είχε κυριαρχήσει τις δύο προηγούμενες χρονιές σε παγκόσμιο επίπεδο, εντούτοις στα μέρη μας το παγκοσμιοποιημένο μικρομεσαίο Ford δε βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων. Αυτό, πάντως, που γνωρίζουν όλοι οι κατασκευαστές είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμούς, μιας και σε αυτήν την αδυσώπητη κούρσα κάθε μοντέλο πρέπει να διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο και φρέσκο, αν θέλει να διατηρείται στις top βαθμίδες της ανταγωνιστικότητας. Πάρτε, για παράδειγμα, το Focus. Άνετα θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα επιδερμικό facelift, αλλά αντ’ αυτού η εταιρεία προχώρησε σε τόσο πολλές αλλαγές στους κινητήρες, στα ηλεκτρονικά και στη σχεδίαση, που ισχυρίζεται ότι πρόκειται για νέο μοντέλο όπου μόνο η πλατφόρμα έχει παραμείνει η ίδια. Από την άλλη, η Opel το έχει καταλάβει πια για τα καλά αυτό το θέμα, και για αυτό προχώρησε στη δημιουργία ολόκληρης οικογένειας κινητήρων, βενζίνης και πετρελαίου (το πλάνο περιλαμβάνει δεκατρείς προσθήκες μέσα στην επόμενη διετία), καθώς και νέων συστημάτων μετάδοσης.

Οι συστάσεις

Αν το 2011, τότε που η τρίτη γενιά του Focus παγκοσμιοποιήθηκε, έπρεπε κανείς να προβλέψει ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα άλλαζε σε ένα μελλοντικό facelift, τότε σίγουρα θα υποδείκνυε το ρύγχος. Εκείνη η μεγάλη εισαγωγή με τα τρίγωνα στις άκρες ήταν από τα ελάχιστα μελανά σημεία στη σχεδιαστική ιστορία του Focus. Τώρα, όμως, η αλά Aston Μartin μάσκα, με τα στενόμακρα (και πάλι) φώτα, δημιουργεί μια δυναμική εικόνα που τονίζει το πλάτος του αυτοκινήτου. Στο πίσω μέρος τα φώτα με τις έντονες προεξοχές δέχτηκαν επίσης αρκετές επικρίσεις, για αυτό και μειώθηκε ελαφρώς το μέγεθός τους. Αντίθετα, στο Astra οι αλλαγές είναι πολύ πιο διακριτικές, και περιορίζονται σε επιμέρους λεπτομέρειες. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το εσωτερικό του Focus, με τις αλλαγές να εστιάζονται κυρίως γύρω από την κεντρική κονσόλα. Κοινό γνώρισμα των δύο είναι οι κάθετοι αεραγωγοί, που περικλείουν μία μεγάλη οθόνη στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας.

Από εκεί και κάτω, όμως, οι διαφορές με γνώμονα την εργονομία είναι τεράστιες. Πίσω από τη μεγάλη οθόνη αφής του Focus κρύβεται το σύστημα SYNC2 (στάνταρντ από τη μεσαία έκδοση Business και πάνω), το οποίο ομαδοποιεί όλες τις βασικές λειτουργίες (ηχοσύστημα, κλιματισμός, πλοήγηση, πολυμέσα και συνδεσιμότητα). Επέτρεψε την κατάργηση καμιάς σαρανταριάς κουμπιών, νούμερο που θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, αν έλειπαν ακόμα και αυτά τα λίγα που έχουν μείνει, αφού ο χειρισμός της οθόνης είναι εξαιρετικός (το μέγεθός της πάντως είναι τέτοιο, που θα επέτρεπε να είναι λίγο μεγαλύτερες οι σχηματικές αναπαραστάσεις των πλήκτρων λειτουργίας).

Η φιλοσοφία του Astra είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, καθώς σε μία τετραγωνική παλάμη έχει στριμώξει περισσότερα κουμπιά και διακόπτες από όσα μπορεί να ψηλαφήσει ο οδηγός (κάτι που είδαμε να αλλάζει στο πρόσφατα ανανεωμένο Insignia). Ισοδυναμία υπάρχει στις θήκες για μικροαντικείμενα (αν και αυτή που βρίσκεται δίπλα από το χειρόφρενο του Focus είναι πιο πρακτική), κάτι που ισχύει και σε χωροταξικό επίπεδο.

Οι νέοι, εις διπλούν

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την αντιπαράθεση έχουν οι ολοκαίνουργιοι κινητήρες, που αμφότεροι διατίθενται σε δύο εκδόσεις ιπποδύναμης, με αυτόν της Opel να έχει το πάνω χέρι (παραλλαγές 136 και 110 ίππων για τον 1.600άρη της Opel, με τις μέχρι τώρα πωλήσεις του να είναι μοιρασμένες, έναντι 120 και 95 του 1.500άρη της Ford). Οι μικρότερες εκδοχές ιπποδύναμης και των δύο θα βρουν στο δρόμο τους τις αντίστοιχες εκδόσεις του ανταγωνισμού, την ίδια στιγμή που οι δυνατότερες εκδόσεις παίρνουν θέση στην αφρόκρεμα της κατηγορίας. Σε αυτήν ανήκουν τα δυνατά 1.600άρια ντίζελ, όπως το Kia cee’d, το Honda Civic και το «κάτι σαν GTI» της παρέας αυτής, το Renault Megane. Μόνο το τελευταίο μπορεί να κοντράρει στα ίσια το 136άρι Astra, τη στιγμή που οι υπόλοιποι μένουν πιο πίσω στον τομέα των ρεπρίζ. Εκεί, λοιπόν, που ο απερχόμενος 1.700άρης της Opel ήταν πολύ (έως και ενοχλητικά ορισμένες φορές) υποτονικός κάτω από τις 2.000 σ.α.λ., ετούτος εδώ δείχνει ρωμαλέος, επιταχύνοντας εντυπωσιακά με οποιαδήποτε σχέση στο κιβώτιο (μεγάλη είναι και η βελτίωση σε επίπεδο κραδασμών και θορύβου), επαληθεύοντας ουσιαστικά και όσα διαπιστώσαμε με τα όργανα των μετρήσεων.

Χωρίς κομπιάσματα και κενά, έχει πολύ καλή απόκριση από χαμηλά, ήδη ξυπνώντας από τις 1.600 σ.α.λ., ενώ αντίστοιχη διαγωγή επέδειξε και ο κινητήρας του Focus, αν και σε απόλυτους χρόνους ο CDTI της Opel προηγείται. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η κλιμάκωση των κιβωτίων είναι παραπλήσια, με το Astra να είναι σημαντικά βαρύτερο. Η δύναμη, όμως, δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο σε ένα μικρό πετρελαιοκινητήρα, καθώς εξίσου μεγάλη σημασία έχουν οι στροφές όπου αποδίδεται η δύναμη, ο θόρυβος, η πολιτισμένη λειτουργία και, φυσικά, η κατανάλωση και οι εκπομπές ρύπων. Σε αυτά τα θέματα είναι που ο κινητήρας της Ford τα καταφέρνει λίγο καλύτερα, μιας και είναι πιο οικονομικός (6,4 λίτρα/100 χλμ. έναντι 6,9 του Astra), με εκπομπή CO2 98 γρ./χλμ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κινητήρας του Focus χρησιμοποιεί παγίδα NOx, αλλά και παθητικό SCR στο σύστημα μετεπεξεργασίας των καυσαερίων.

Για να κατέβει κανείς κάτω από τα 100 γρ./χλμ. στο Astra, θα πρέπει να στραφεί στην έκδοση των 110 ίππων, όπου όμως το συγκεκριμένο Focus προηγείται ξεκάθαρα από πλευράς επιδόσεων. Το Astra των 110 ίππων (με την τόσο γραμμική απόδοση, σε σημείο που να νομίζεις ότι απουσιάζει η τουρμπίνα) δεν είναι ταχύτερο από μοντέλα του ανταγωνισμού, όπως είναι η Alfa Romeo Giulietta, το Peugeot 308 των 115 ίππων ή το Nissan Pulsar των 110 ίππων, επικρατώντας πάντως των 1.400άρηδων ανταγωνιστών, όπως των Hyundai i30 και Toyota Auris.

Τα κεκτημένα και οι βελτιώσεις

Μέχρι σήμερα, μόλις το θέμα της οδικής συμπεριφοράς ερχόταν στο προσκήνιο, η υπεροχή του Focus ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη. Αυτό δεν αλλάζει με την έλευση των ανανεωμένων μοντέλων, όμως υπάρχουν εκατέρωθεν αξιοσημείωτες βελτιώσεις.

Το Focus διατηρεί το ώριμο οδηγικό προφίλ που τόσο επισταμένως έχτισε στις δύο προηγούμενες γενιές, απόρροια της καλορυθμισμένης ανάρτησης και των πολύ καλών σε αίσθηση χειριστηρίων (ειδικά το τιμόνι είναι μεταξύ των κορυφαίων της κατηγορίας). Χάρη και στην πίσω διάταξη πολλαπλών συνδέσμων, η απόσβεση των ανωμαλιών γίνεται με ένα ραφιναρισμένο τρόπο, χωρίς να θυσιάζεται ο έλεγχος στην ακρίβεια των κινήσεων του αμαξώματος. Παρ’ όλα αυτά, οι μηχανικοί της Ford δε δίστασαν να επέμβουν σε σημεία όπως είναι η υποβοήθηση του τιμονιού, η ακαμψία του εμπρός τμήματος της ανάρτησης και οι επιμέρους ρυθμίσεις, τα silent block και τα αμορτισέρ. Το αποτέλεσμα είναι ότι νιώθεις τώρα πια την ανάρτηση του μικρομεσαίου Ford πιο ελαστική στην απόσβεσή της, απορροφώντας καλύτερα περισσότερες και πιο απότομες ανωμαλίες, χωρίς όμως αυτό να έχει επιτευχθεί εις βάρος της ακρίβειας και των κλίσεων στις στροφές. Το τιμόνι έχει γίνει λίγο πιο άμεσο γύρω από τη θέση της ευθείας (καλοδεχούμενο), απαιτώντας παράλληλα λιγότερη δύναμη σε πιο υψηλές ταχύτητες (θα προτιμούσαμε τη χαρτογράφηση του προηγούμενου μοντέλου, καθώς θα θέλαμε λίγο περισσότερο βάρος στις υψηλότερες ταχύτητες).

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στο ETS (Enhanced Transitional Stability), το οποίο πλαισιώνει το ESP. Στην ουσία προβλέπει πιθανή ολίσθηση των τροχών και επενεργεί ανάλογα στα φρένα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ ομαλότερες παρεμβάσεις από το ESP. Στα ηλεκτρονικά συστήματα, η ειδοποιός διαφορά υπέρ του Focus είναι ουσιαστικά το αυτόματο φρενάρισμα, το οποίο ενεργοποιείται μέχρι τα 50 χλμ./ώρα, και μάλιστα μπορεί να παραγγελθεί ανεξάρτητα (προτιμήστε το, ακόμα και αν χρειαστεί να κόψετε από κάπου αλλού), και όχι μέσα σε κάποιο πλούσιο και ακριβό πακέτο εξοπλισμού.

Μπορεί το σημερινό Astra να μην έχει γίνει πιο οδηγοκεντρικό, αλλά η σχέση σκληρότητας ελατηρίων και αμορτισέρ, μαζί με τους ελαστικούς συνδέσμους, ευθύνεται για την πολύ βελτιωμένη ποιότητα κύλισης (καθώς ο ημιάκαμπτος άξονας με σύνδεσμο Watt χάριζε αρκετή σταθερότητα, με θυσίες όμως στην ακρίβεια και την απόσβεση). Οι ανωμαλίες πλέον αποσβένονται αποτελεσματικότερα, χωρίς να έχουν αυξηθεί οι κλίσεις του αμαξώματος. Θα περιμένουμε, πάντως, να διαπιστώσουμε εάν ισχύουν τα ίδια και με το ηλεκτρονικό σύστημα απόσβεσης FlexRide. Λίγο καλύτερη αίσθηση σε σχέση με το παρελθόν έχουν το τιμόνι και το κιβώτιο, χωρίς ωστόσο να φτάνουν εκείνα του αντιπάλου του. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ηλεκτρονικά, θα πρέπει να σταθούμε στο ESP, το οποίο απενεργοποιείται σε δύο στάδια (σε αντίθεση με τον αντίπαλο, όπου μόνο το antispin μπορεί να βγει εκτός λειτουργίας).

Λεπτή ισορροπία

Εκεί που λες ότι το Astra, χάρη στο δυνατό του κινητήρα και στη βελτιωμένη ποιότητα κύλισης, πάει να κλείσει την απόσταση που το χώριζε από το Focus, το τελευταίο, με αυτήν την εκτεταμένη ανανέωση, κάνει τη δική του ρελάνς, που το επανατοποθετεί στο κάδρο των κορυφαίων προτάσεων της κατηγορίας. Προσφέρει μια φρεσκαρισμένη εμφάνιση και ένα ολοκληρωμένο πακέτο, στο οποίο ξεχωρίζουν ο πολύ καλός κινητήρας, τα οδηγικά χαρακτηριστικά και η προηγμένη τεχνολογία του.

Από τη μεριά του, το Astra εκτοξεύει το πυροτέχνημα του δυνατού κινητήρα του, αλλά μέχρις εκεί, καθώς δεν τον υποστηρίζει με κάποιο έντονο οδηγικό προφίλ. Για αυτό και κάποιος που έλκεται από την εμπορικότητα του ονόματός του θα μπορούσε να αρκεστεί στην οικονομικότερη έκδοση των 110 ίππων, συνεχίζοντας να απολαμβάνει την αρκετά καλή ποιότητα κύλισης._ 4Τ

FORD FOCUS 1.5 TDCi 120 PS

ΥΠΕΡ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ/ΤΙΜΗ

ΚΑΤΑ/ΜΗ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟ ESP

OPEL ASTRA 1.6 CDTI 136 PS

ΥΠΕΡ/ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ, ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ, ΑΝΕΣΗ, ESP ΠΟΥ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

ΚΑΤΑ/ΕΛΑΦΡΥ ΤΙΜΟΝΙ, ΒΑΡΟΣ ΑΜΑΞΩΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ