Δοκιμές Test

Οδηγούμε το ηλεκτρικό Kia e-Soul 64 kWh 204 PS

Η Kia παίρνει τη γενναία απόφαση να προσφέρει στην Ευρώπη την τρίτη γενιά του αστικού crossover μοντέλου της αποκλειστικά σε ηλεκτροκίνητες εκδόσεις. Και το αποτέλεσμα τη δικαιώνει.

Το νέο e-Soul αποδεικνύει περίτρανα ότι οι Κορεάτες έχουν τον τρόπο τους. Παίρνοντας το ρίσκο να δημιουργήσουν εν έτει 2009 ένα εκκεντρικό (και για πολλούς αμφιλεγόμενο) αστικό crossover μοντέλο, οι ιθύνοντες της Kia έρχονται έντεκα χρόνια αργότερα να πραγματοποιήσουν ένα ακόμα άλμα, διόλου μετέωρο, βάζοντας κυριολεκτικά στην πρίζα την τρίτη κατά σειρά γενιά του. Επί της ουσίας, λοιπόν, αυτό το Soul, με το πρόθεμα «e» στην ονομασία του, την κλειστή εμπρός μάσκα και τα πληθωρικά φωτιστικά σώματα στο πίσω μέρος, που μοιάζουν να αγκαλιάζουν την κάθετη ουρά και την ιδιαίτερη σε σχεδίαση πίσω κολόνα, δεν είναι η ηλεκτρική παραλλαγή του μοντέλου, αλλά η αποκλειστική του έκδοση στη γηραιά ήπειρο. Που μάλιστα προσφέρεται σε δύο διαφορετικές, αμιγώς ηλεκτροκίνητες εκδοχές: τη Standard Range, με τη μικρή μπαταρία των 39,2 kWh και τον ηλεκτροκινητήρα των 136 ίππων, και τη Long Range, όπως αυτή της δοκιμής μας, που αποδίδει 204 ίππους, αντλώντας διαρκώς ενέργεια από έναν συσσωρευτή με ωφέλιμη χωρητικότητα 64 kWh.

Kia e-Soul

Η τεχνολογική μαγιά

Παρά το γνώριμο παρουσιαστικό του, το όλο εγχείρημα δεν αποτελεί μια απλή προσαρμογή σε σχέση με το μοντέλο της προηγούμενης γενιάς, αλλά μια εκ βάθρων ανανέωση, που έρχεται να καταδείξει τα υψηλά επιτεύγματα των Κορεατών στον τομέα της εφαρμοσμένης τεχνολογίας. Εξού η εντελώς νέα και πιο άκαμπτη κατά 24,7% πλατφόρμα, που τώρα συνδυάζεται με ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων πίσω αντί για ημιάκαμπτο άξονα, το σοφιστικέ σύστημα ανάκτησης της πέδησης, τα τέσσερα προγράμματα λειτουργίας (Eco, Eco+, Normal και Sport) που μεταβάλλουν την απόκριση στο γκάζι, το «βάρος» του τιμονιού και την αποδιδόμενη ισχύ, η νέα μπαταρία ιόντων λιθίου με τη βελτιωμένη θερμοδυναμική απόδοση και ενεργειακή πυκνότητα, αλλά και ο πιο «ζωντανός» και ροπάτος ηλεκτροκινητήρας μόνιμου μαγνήτη.

Kia e-Soul

Με την μπαταρία να βρίσκεται εγκατεστημένη πλέον κατά μήκος του δαπέδου, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η ενεργειακή της πυκνότητα εμφανίζεται τώρα βελτιωμένη κατά 25% σε σχέση με το παρελθόν, και από 200 Wh/κιλό φτάνει σήμερα στα 250 Wh/κιλό. Η σημαντική αυτή κατάκτηση προσέφερε στους Κορεάτες δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: τη διατήρηση του μεγέθους του συσσωρευτή σε επίπεδο ανάλογο με εκείνο του παρελθόντος, και φυσικά την ικανότητά του να αποθηκεύει περισσότερη ενέργεια στον ίδιο διαθέσιμο όγκο κυψελών. Σύμφωνα με τα πιστοποιημένα στοιχεία μετρήσεων στο πρωτόκολλο WLTP, η μέγιστη αυτονομία κίνησης με μια πλήρη φόρτιση που εξασφαλίζει η 64άρα μπαταρία των 457 κιλών στο μικτό κύκλο φτάνει τα 452 χλμ. Η τιμή αυτή βρίσκεται πολύ κοντά σε εκείνη των 420 χλμ., που είδαμε εμείς σε πραγματικές συνθήκες κίνησης και σε διαδρομές εντός και εκτός της πόλης κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας.

Kia e-Soul

Πέραν της μπαταρίας αυτής καθαυτήν και του χρόνου που απαιτείται για την αναζωογόνησή της (βλ. 29 ώρες σε κοινή οικιακή πρίζα, 9,5 ώρες σε wallbox με ισχύ 7,2 kW και μόλις 42 λεπτά για την αναπλήρωση από 20% στο 80% της μέγιστης χωρητικότητας σε ταχυφορτιστή DC των 100 kW), αξίζει να σταθεί κανείς και στο σύστημα αναγεννητικής πέδησης με το οποίο εξοπλίζεται το νέο e-Soul. Εδώ ο οδηγός έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 4+1 προγράμματα, τα οποία ελέγχονται μέσω των paddles που βρίσκονται πίσω από τα οριζόντια μπράτσα του χορταστικού ως προς το πάχος του τιμονιού. Εκτός από το πρόγραμμα «Off», ο οδηγός καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές βαθμίδες ανάκτησης της ενέργειας (πατώντας το αριστερό paddle, ο βαθμός ανάκτησης μεγαλώνει, ενώ κρατώντας το πατημένο συνεχώς, το όχημα μπορεί να επιβραδύνει έως και την πλήρη ακινητοποίησή του). Επίσης, διαθέσιμη είναι η λειτουργία Auto, στην οποία το όχημα συνεργάζεται με τα ραντάρ και το έξυπνο cruise control επιλέγοντας αυτοβούλως το βαθμό επιβράδυνσης, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Σε μια κατηφόρα, για παράδειγμα, το σύστημα επιλέγει αυτόματα, για προφανείς λόγους, τη μέγιστη ανάκτηση, ενώ στον αυτοκινητόδρομο φρενάρει το αυτοκίνητο όταν αυτό πλησιάζει το προπορευόμενο όχημα, αφήνοντας τον οδηγό να αποφασίσει για τη συνέχεια. Φαντάζει περίπλοκο στη θεωρία, αλλά, πιστέψτε μας, πρόκειται για μια «συνταγή» που σε αστικό τουλάχιστον περιβάλλον κυριολεκτικά σου λύνει τα χέρια, πέραν του ότι συμβάλλει στη βέλτιστη ανάκτηση της χαμένης κινητικής ενέργειας και τη μετατροπή της σε ηλεκτρική κατά τη διαδικασία της επιβράδυνσης.

Kia e-Soul

Τα μέτρα εξοικονόμησης της ενέργειας που ενσωματώνει το e-Soul δε σταματούν εδώ, καθώς επεκτείνονται σε έξυπνους τομείς και επιμέρους λειτουργίες. Για παράδειγμα στον κλιματισμό, που ενεργοποιείται αποκλειστικά για τον οδηγό στην περίπτωση που στο αυτοκίνητο βρίσκεται μόνο ο χειριστής του, καθώς και στη συνολική θέρμανση της καμπίνας μέσω της συλλογής και αξιοποίησης της θερμότητας που απάγεται από την μπαταρία.

Kia e-Soul

«Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Ο ηλεκτροκινητήρας της «μεγάλης» έκδοσης με τους 204 ίππους και τα 395 Nm αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από... χορταστικός. Όπως σε κάθε EV με ικανά αποθέματα ισχύος, έτσι και εδώ αυτό που κλέβει την παράσταση, πέρα από την απόλυτη ηρεμία που επικρατεί στην καμπίνα, είναι η απόκριση και η ακατάπαυστη αίσθηση επιτάχυνσης. Πολλώ δε μάλλον έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα, για την... κατάκτηση των οποίων αρκούν μόλις 7,9 δλ., παρά τα 1.757 κιλά του αμαξώματος. Στο πρόγραμμα Sport δε, η αμεσότητα στην πίεση του πεντάλ είναι εντυπωσιακή και χωρίς δισταγμούς, εικόνα που διατηρείται αναλλοίωτη έως και τα 120-130 χλμ./ώρα, όταν και ο ρυθμός με τον οποίο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα στη σχετική ψηφιακή ένδειξη «λυγίζει» μέχρι τη στιγμή που το αυτοκίνητο θα πιάσει την τελική των 167 χλμ./ώρα. Σε πιο ήρεμους και αγχολυτικούς ρυθμούς, και με το πρόγραμμα ECO ή Normal σε λειτουργία (στο Eco+ ο κλιματισμός απενεργοποιείται, ενώ η τελική περιορίζεται για εξοικονόμηση ενέργειας στα 90 χλμ./ώρα), η ησυχία και η απόλυτη... τάξη στο ευρύχωρο και ευχάριστο στην όψη εσωτερικό του νέου e-Soul είναι αυτές που έχουν τον πρώτο λόγο.

Kia e-Soul

Αξιόλογη είναι και η οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, με το «συγκροτημένο» πλαίσιο και τη σφιχτή, όχι όμως και κουραστική ανάρτηση να παίζουν το ρόλο τους. Το τιμόνι, παρά την ισχύ του κινητήρα, δεν εμφανίζει ανεπιθύμητα τραβήγματα κατά την επιτάχυνση με τέρμα γκάζι, ενώ διατηρεί τη «μεταδοτικότητά» του με τους εμπρός τροχούς υπό γωνία. Εδώ, η σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης περιορίζει τις κλίσεις, συμβάλλοντας στη φιλική, προβλέψιμη και ασφαλή οδική συμπεριφορά του e-Soul. Μπορεί να μη διαθέτει τη σπορτίφ «χροιά» που ενδεχομένως να συναντά κανείς σήμερα σε άλλα συμβατικά B-SUV, εντούτοις το e-Soul ουδέποτε θα ξαφνιάσει με απότομες αντιδράσεις, που ούτως ή άλλως «καταπνίγονται» εν τη γενέσει τους από τον σωστά ρυθμισμένο και διόλου παρεμβατικό ηλεκτρονικό φύλακα-άγγελο.

Kia e-Soul

Σύγχρονο πνεύμα

Κατά τα άλλα, το e-Soul είναι ένα χρηστικό, ποιοτικό και αρκούντως ευρύχωρο B-SUV, προικισμένο με όλα τα σύγχρονα καλούδια και αξεσουάρ άνεσης και ασφάλειας. Η σχεδίαση του ταμπλό, αλλά και τα περισσότερα τμήματα του εσωτερικού είναι τελείως καινούργια, συνδυάζοντας το νεανικό ντιζάιν με την πολυτέλεια. Παράλληλα, η απτή ποιότητα κατασκευής είναι υψηλού επιπέδου, με πολύ καλά υλικά και αντίστοιχη συναρμογή, ενώ ολόκληρο το πάνω μέρος του ταμπλό καλύπτεται από μαλακά πλαστικά. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 7 ιντσών είναι πλήρης και ευανάγνωστος και η κεντρική οθόνη αφής των 10,25 ιντσών με τη «μακρόστενη» διάταξη και το λειτουργικό interface της κλέβουν τις εντυπώσεις. Συνολικά, το e-Soul είναι απολύτως «σύννομο» με τις προσταγές της εποχής, διαθέτοντας μεταξύ άλλων όλα τα απαραίτητα στοιχεία συνδεσιμότητας και επικοινωνίας, όπως Apple Car Play, Android Auto, αλλά και Live Connected Services σε συνεργασία με την TomTom. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για όλα τα απαραίτητα συστήματα ασφαλείας που συναντάμε και στα περισσότερα μοντέλα της Κia. Μάλιστα, για πρώτη φορά στο Soul είδαμε το νέο σύστημα ενημέρωσης και διασκέδασης UVO Connect, το οποίο προσφέρει μία σειρά από υπηρεσίες σχετικές με το αυτοκίνητο, μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό.

Kia e-Soul

Σε ό,τι αφορά τους χώρους, το e-Soul δε θα απογοητεύσει, πέραν ίσως της περιορισμένης δυναμικής του χώρου αποσκευών, που φτάνει σε χωρητικότητα τα 315 λίτρα. Από εκεί και πέρα, οι χώροι για τους εμπρός επιβάτες είναι «βασιλικοί», με τους πίσω να έχουν στη διάθεσή τους για τα πόδια επαρκή αέρα, ακόμα κι αν το ύψος τους φτάνει τα 1,9 μ.

Full Charge

Μετά το e-Niro, η Kia πραγματοποιεί ένα ακόμα καίριο «χτύπημα» στην ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία. Και μάλιστα με ένα μοντέλο με κορυφαία τεχνολογία, υψηλή απόδοση και... άπιαστη από την πλειονότητα του ανταγωνισμού αυτονομία, που δε στερείται των «τυπικών» πλεονεκτημάτων που συνοδεύουν σήμερα τις αντίστοιχες, συμβατικού τύπου προτάσεις στην κατηγορία των Β-SUV. Κι αυτό από μόνο του είναι σίγουρα η μεγαλύτερη επιτυχία για το νέο e-Soul.    

Kia e-SOUL 64 kWh 204 PS  

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΟΤΕΡ: Εμπρός > ΙΣΧΥΣ: 204 ίπποι > ΡΟΠΗ: 395 Nm > KΙΒΩΤΙΟ: Μονής σχέσης > ΜΠΑΤΑΡΙΑ: 64 kWh > ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ: Γόνατα ΜακΦέρσον > AΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΣΩ: Πολλαπλών συνδέσμων άξονας > MHK.xΠΛ.xYΨ.: 4.195x1.800x1.605 χλστ. > METAΞONIΟ: 2.600 χλστ. > ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ: 315-1.339 λτ. > BAPOΣ: 1.757 κιλά > ΕΛΑΣΤΙΚΑ: 215/55 R17 > 0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ*: 7,9 δλ. > ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ*: 167 χλμ./ώρα > ΜΕΣΗ ΚΑΤ. ΔΟΚΙΜΗΣ: 15,2 kWh/100 χλμ. > ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ* (WLTP): 452 χλμ. > ΕΚΠΟΜΠΗ CO2*: 0 γρ./χλμ. > ΤΙΜΗ: 38.669 ευρώ

*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤH

Kia e-Soul

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Η έκδοση Long Range με την μπαταρία των 64 kWh διατίθεται με το πλούσιο πακέτο εξοπλισμού Plantinum στην τιμή των 38.669 ευρώ, μετά και την επιδότηση 15% επί της ΛΤΦΠ που προβλέπει το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» (αρχική τιμή: 43.990). Ο εξοπλισμός του αυτοκινήτου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στοιχείων άνεσης και ασφάλειας έξι αερόσακους, σύστημα αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης και αποφυγής πεζών και ποδηλάτων, Lane Following Assist, Lane Keeping Assist, Full LED φώτα, σύστημα πλοήγησης σε συνδυασμό με οθόνη 10,25 ιντσών, ψηφιακό πίνακα οργάνων, κάμερα οπισθοπορείας με αισθητήρες παρκαρίσματος, Smart Cruise Control, ηλεκτρονικό χειρόφρενο με λειτουργία Auto Hold, αυτόματο κλιματισμό και τροχούς με διάμετρο 17 ιντσών.  

ΥΠΕΡ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ-ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ - ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ - ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΦΡΕΝΩΝ

ΚΑΤΑ ΤΙΜΗ - ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

Φωτογραφίες: Γιάννης Αλμπανέλλης

Ποιος από τους 7 φιναλίστ για το COTY 2021 κερδίζει τη δική σας ψήφο σαν Αυτοκίνητο της Χρονιάς;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου