Δοκιμές Test

Ταξιδεύοντας με Opel Corsa 1.5D

Με αφορμή την κάλυψη της Ανάβασης Αχλαδόκαμπου, βρεθήκαμε αυθημερόν στην καρδιά της Πελοποννήσου οδηγώντας το Opel Corsa 1.5D, το οποίο “απαίτησε” λιγότερο από... μισό ρεζερβουάρ για τη διαδρομή Αθήνα-Αχλαδόκαμπος-Αθήνα.

Ταξιδέψαμε στον Αχλαδόκαμπο “οπλισμένοι” με την πετρελαιοκίνητη εκδοχή του Opel Corsa -που διαθέτει κινητήρα 1.5 λίτρων και αποδίδει 102 ίππους- στην σπορτίφ έκδοση εξοπλισμού GS-Line.

Χάρη στην “προκλητική” διχρωμία σε μαύρο και λευκό, το νέο Opel Corsa τραβούσε τα βλέμματα, τόσο στην Εθνική Οδό, όσο και κατά την πιο... χαμηλού ρυθμού μετακίνηση στην περιοχή του αγώνα. Εκτός από τον χρωματισμό, ρόλο στην εικόνα του αυτοκινήτου έχει παίξει και ο σχεδιασμός του εν γένει, καθώς το βασισμένο στην πλατφόρμα CMP του Groupe PSA, Corsa, είναι σαφέστατα πιο αθλητικό από τον προκάτοχό του. Η θετική προδιάθεση συνεχίζει να υφίσταται και στο εσωτερικό, όπου οι κόκκινου χρώματος επεμβάσεις που χαρακτηρίζουν το Corsa F (6ης γενιάς γαρ) σε ταμπλό και καθίσματα, σε συνδυασμό με την καλή συναρμογή και ποιότητα υλικών, δίνουν τον τόνο.

Οδηγικά, οι δυνατότητες του υπερτροφοδοτούμενου πετρελαιοκινητήρα 1.5 λίτρων, που πέραν της ισχύος των 102 ίππων αποδίδει ροπή 250 Nm από τις 1750 στροφές, βοηθούν ώστε η οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου να είναι αρκετά ευχάριστη. Η θέση οδήγησης είναι ιδιαίτερα βολική και προσφέρει σωστή ορατότητα και στήριξη, ανεξάρτητα αν ο οδηγός επιδιώξει χαλαρό ταξίδι, ή λίγο πιο σβέλτη κίνηση σε επαρχιακό δρόμο. Καθώς η διαδρομή Αθήνα-Αχλαδόκαμπος-Αθήνα περιλαμβάνει κίνηση σε Εθνική Οδό, περιφερειακό δρόμο και προφανώς, εντός πόλης, η συνύπαρξη με το αυτοκίνητο μας προσέφερε σφαιρική εικόνα. Στην Εθνική Οδό, η ροπή του πετρελαιοκινητήρα συνεισφέρει στην άνετη κίνηση με “μία σχέση πάνω” και κατά συνέπεια, στην επίτευξη της ελάχιστης δυνατής κατανάλωσης. Στον επαρχιακό δρόμο, μετά την έξοδο της Νεμέας και μέχρι τον Αχλαδόκαμπο, το Corsa είχε την απαιτούμενο ζωντάνια, χωρίς φυσικά να ξεφεύγει από την “συνταγή” όλων των αυτοκινήτων αυτού του.. ύφους. Βέβαια, οι ρυθμίσεις της έκδοσης GS-Line, που διαθέτει πιο σφιχτά αμορτισέρ, μειώνουν τις κλίσεις και μαζί με την απόδοση των φρένων, εμπνέουν εμπιστοσύνη στον οδηγό να εξερευνήσει κάπως περισσότερα τα όρια. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση εκείνος δεν πρέπει να ξεχνά πως η κωδική ονομασία “GS-Line” δεν είναι ταυτόσημη με την GSi, οπότε το Opel Corsa 1.5D που διαθέτει τροχούς διαστάσεων 205/45R17, έχει ως κύρια επιδίωξη τις άνετες μετακινήσεις με την καλύτερη δυνατή απόδοση από πλευράς κατανάλωσης και εκπομπής ρύπων. Σε αυτό, συνηγορούν τόσο η κλιμάκωση του χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων, που είναι σχετικά μακρύ, όσο και το ελαφρύ -για όσους ορέγονται επιδόσεις κοντά στο όριο- τιμόνι.

Opel Corsa 1.5D

Στο ταξίδι μας και έχοντας διανύσει περισσότερα από 300 χιλιόμετρα σε μία ημέρα (η απόσταση Αθήνας-Αχλαδόκαμπου είναι περίπου 150 χιλιόμετρα), στοιχεία όπως άνεση και φιλική οδική συμπεριφορά, ήταν χαρακτηριστικά που αναζητούσαμε. Πράγματι, το Corsa στάθηκε αρωγός, αφού σε κανένα σημείο δε μας κούρασε. Αυτό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς πέραν της έτσι και αλλιώς αρκετά κοπιαστικής διαδρομής, κατά την επιστροφή βρεθήκαμε από το ύψος των Αγίων Θεοδώρων ... μποτιλιαρισμένοι μαζί με πολλούς ακόμη Αθηναίους που επέστρεφαν από την κοντινή τους απόδραση. Το Start&Stop, και το ελαφρύ “πακέτο” τιμονιού-συμπλέκτη, έκαναν τη ζωή μας πιο εύκολη. Σε επίπεδο αριθμών, η κατανάλωση της ημέρας ήταν 5,7 λίτρα/100 χλμ., που ειδικά αν σκεφτούμε το μποτιλιάρισμα, αλλά και την εναλλαγή του οδικού δικτύου, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα γραφής. Μάλιστα, εφόσον ο οδηγός κινηθεί αποκλειστικά με γνώμονα τη βέλτιστη κατανάλωση, αυτή η “επίδοση” μπορεί εύκολα να πέσει από τα 5,5 λίτρα/100 χλμ.

Συμπερασματικά, το Opel Corsa 1.5D έκανε ακριβώς τη “δουλειά”, αφού στόχος ήταν η αναχώρηση και επιστροφή προς έναν όχι απρόσιτο, για ημερήσιο ταξίδι, προορισμό, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος. Κάτι που στη δική μας περίπτωση επιβεβαιώθηκε, καθώς επιστρέψαμε έχοντας καταναλώσει λιγότερο από μισό ρεζερβουάρ, με διαθέσιμη αυτονομία περί τα 500 χιλιόμετρα και έχοντας διαθέσιμο αρκετό καύσιμο για τις μετακινήσεις της εβδομάδας.

Η τιμή του πετρελαιοκίνητου Opel Corsa ξεκινά από 16.150 ευρώ, ενώ η πλουσιότερη και σπορτίφ έκδοση GS-Line, διαμορφώνεται στα 17.350 ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κινητήρας > 1.5D Κυβισμός >1.499 κ.εκ. Κύλινδροι > 4 Μεγ. ισχύς > 102 ίπποι/3.500 σ.α.λ. Μεγ. ροπή > 250 Nm/1.750 σ.α.λ. Κιβώτιο > Χειροκίνητο 6 σχέσεων 0-100 χλμ./ώρα > 10,2 δλ. Τελική ταχύτητα > 188 χλμ./ώρα Εκπομπή CO2 > 88-85 gr/χλμ. Μήκος > 4.060 χλστ. Πλάτος > 1.765 χλστ. Ύψος > 1.435 χλστ. Μεταξόνιο > 2.538 χλστ. Χώρος αποσκευών > 309 λίτρα

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική Ειδική Διαδρομή σε άσφαλτο;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου