top icon
Επικαιρότητα

Aπίστευτα προκλητικά τα κέρδη BP και Shell

H BP ανακοίνωσε αύξηση κερδών της τάξης του 148%, ενώ η Shell ανακοίνωσε καθαρά κέρδη με αύξηση 71% σε σχέση πέρυσι.

Εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η γενική αίσθηση είναι ότι τα πάντα καταρρέουν. Είναι αυτό αληθές; Φυσικά και όχι. Αρκεί να κοιτάξετε τις αναφορές για δύο από τις εταιρίες κολοσσούς στο χώρο των πετρελαιοειδών για το τρίτο τρίμηνο του 2008. Πιο συγκεκριμένα, η BP ανακοίνωσε αύξηση κερδών της τάξης του απίστευτου 148%, ενώ η ανταγωνίστριά της Shell ανακοίνωσε καθαρά κέρδη με αύξηση 71% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Αυτό σε χρήματα μεταφράζεται σε 10,5 και 10,9 δισ. δολάρια για την κάθε μία και αν θέλετε να παίξουμε λίγο ακόμα με τους αριθμούς, τότε σε ημερήσια βάση τα κέρδη τους ανέρχονται σε 115,3 και 119,7 εκ. δολάρια αντίστοιχα!
 
Όπως φαίνεται, το ίδιο εξοργιστικό συναίσθημα που προκαλούν στην κοινή γνώμη οι ανακοινώσεις αυτές, δημιουργήθηκε και στον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Gordon Brown, ο οποίος έκανε δηλώσεις ασκώντας έμμεσα πιέσεις προς την BP και τους υπόλοιπους ενεργειακούς γίγαντες με στόχο τη μείωση των τιμολογίων τους. Στις δηλώσεις του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Έχω παρατηρήσει πως ορισμένες εταιρίες έχουν ήδη μειώσει τις τιμές τους και καλό θα ήταν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και οι υπόλοιπες. Το ζητούμενο είναι να αποτυπώνεται στην αγορά η μείωση της τιμής του βαρελιού, που τώρα βρίσκεται κάτω από τα 60 δολάρια ενώ λίγο διάστημα πριν βρισκόταν κοντά στα 150 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές έχουν πέσει κάτω από το μισό και όπως ακριβώς βλέπουμε τις αυξήσεις των τιμών να αποτυπώνονται άμεσα στις αντλίες των καυσίμων, θέλουμε να βλέπουμε και τις μειώσεις να αποτυπώνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο».
 
Παρόλα αυτά, η μόνη αντίδραση της BP ήταν να απαντήσει ότι κατά την προηγούμενη τριετία έχει καταβάλει την υψηλότερη φορολογία στη Βρετανία.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ