top icon
Επικαιρότητα

Απλουστεύεται η διαδικασία για την εξαγωγή αυτοκινήτων σε άλλη χώρα

Περισσότερο απλή και λιγότερο αγχώδης γίνεται η διαδικασία για εξαγωγές και αποστολές αυτοκινήτων στο εξωτερικό, μετά από τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που υπέγραψε και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

 

Πιο απλή και λιγότερο επίπονη γίνεται η διαδικασία για εξαγωγές και αποστολές αυτοκινήτων στο εξωτερικό, μετά από τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που υπέγραψε και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννης. Πιο συγκεκριμένα, με τη νέα τροποποιημένη Κοινή Υπουργική Απόφαση (οικ. Α35666/1841/03-07-2020) ισχύουν πλέον τα κάτωθι:


Εξαγωγή-αποστολή οχήματος από τη χώρα μας σε κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ε.Ο.Χ.


Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαγραφής αρκεί πια η υποβολή από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών του υπογεγραμμένου από τον αποστολέα αντίγραφου δελτίου παράδοσης διεθνούς οδικής μεταφοράς εμπορευμάτων (φορτωτική CMR), στην περίπτωση που το αυτοκίνητο όχημα αποστέλλεται ως φορτίο. Ζητείται επίσης βεβαίωση από την αρμόδια τελωνειακή αρχή περί χορήγησης άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας προσωρινού τύπου, αν το αυτοκίνητο όχημα δεν αποστέλλεται ως φορτίο.


Εξαγωγή-αποστολή οχήματος από τη χώρα μας σε κράτος εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ε.Ο.Χ.


Για τη διαδικασία της διαγραφής αρκεί πια η υποβολή από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών του αντίγραφου εκτύπωσης, μέσω του πληροφοριακού συστήματος τελωνείων του μηνύματος ΙΕ599 «Γνωστοποίηση ολοκλήρωσης της εξαγωγής που χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό για την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών διατυπώσεων εξαγωγής». Η απόφαση αυτή πάρθηκε επειδή με την προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (οικ. Α 11574/638/18/22-05-2019) σημειώθηκαν προβλήματα στην ολοκλήρωση διαγραφής οχημάτων, καθώς για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, απαιτούνταν η επαναταξινόμηση των οχημάτων (έκδοση νέων στοιχείων κυκλοφορίας) σε άλλη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο, αρκετά οχήματα καθυστερούσαν να ταξινομηθούν στη χώρα που αποστέλλονταν ή κατέληγαν εκ νέου σε νέο προορισμό, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επαναταξινόμηση τους και οι ιδιοκτήτες του να χρεώνονται με τέλη κυκλοφορίας.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ