top icon
Επικαιρότητα

Αποκαλυπτήρια για τη νέα Mercedes GLC

Η Mercedes παρουσίασε και επίσημα όλες τις λεπτομέρειες για το νέο μεσαίο SUV της.

Η νέα GLC έρχεται να αντικαταστήσει την γνωστή μέχρι σήμερα GLK μπαίνοντας ανάμεσα στην GLA και την μεγαλύτερη GLE με την αλλαγή του τελικού γράμματος της ονομασίας να δηλώνει την σύνδεση με την σειρά C απ'όπου είναι δανεισμένη και η πλατφόρμα MRA στην οποία βασίζεται το νέο μοντέλο.

Η αποκάλυψη της GLC στην τελική της μορφή κάνει παραπάνω από σαφή τη στροφή από το τετραγωνισμένο σχήμα με τις έντονες ακμές της απερχόμενης GLK στις πιο ρευστές και συμπαγείς γραμμές που συνοδεύουν όλα τα νέα μοντέλα της Mercedes. Την ίδια στιγμή οι σχεδιαστικές αλλαγές συνοδεύονται και από μια συνολική αύξηση των διαστάσεων με το νέο μοντέλο να είναι μακρύτερο από τον προκάτοχό κατά 120 χιλ. από τα οποία τα 118 χιλ. αφορούν την αύξηση του μεταξονίου. Κάτι που έχει επιφέρει μια σημαντική αύξηση του χώρου για επιβάτες και αποσκευές. Ωστόσο παρά τον μεγαλύτερο όγκο της η GLC είναι κατά 80 κιλά ελαφρύτερη από την αντίστοιχη GLK με την μεγαλύτερη μείωση (περίπου 50 κιλά) να προέρχεται από το πλαίσιο χάρη στην εκτεταμένη χρήση αλουμινίου και ελαφρών κραμάτων χάλυβα υψηλής αντοχής.

Η GLC θα συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερα πλούσιο ακόμα και στην βασική της έκδοση τεχνολογικό υπόβαθρο από το οποίο δεν θα λείπουν όλα τα γνωστά από τα υπόλοιπα μοντέλα της Mercedes συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας καθώς και υποβοήθησης στην οδήγηση. Ανάμεσά τους και το σύστημα DISTRONIC PLUS που μεταξύ άλλων προσφέρει και χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης χάρη στον αυτόματο έλεγχο του τιμονιού και την δυνατότητα εκκίνησης και φρεναρίσματος του αυτοκινήτου. Στον βασικό εξοπλισμό θα περιλαμβάνεται και η ανάρτηση AGILITY CONTROL με αμορτισέρ μεταβαλλόμενης απόσβεσης ενώ για πρώτη φορά στην κατηγορία θα υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης και της αερανάρτησης AIR BODY CONTROL η οποία θα προσφέρει και την επιπλέον επιλογή διαφοροποίησης του ύψους του αυτοκινήτου. Όλες οι εκδόσεις της GLC θα διαθέτουν το σύστημα διαμόρφωσης των χαρακτηριστικών οδήγησης DYNAMIC SELECT με πέντε διαφορετικά προγράμματα οδήγησης (Eco, Comfort, Sport, Sport+ και Individual) καθώς και το γνωστό σύστημα τετρακίνησης 4MATIC ενώ προαιρετικά θα μπορεί να προστεθεί και το πακέτο Off Road Engineering το οποίο θα αναβαθμίζει περεταίρω τις εκτός δρόμου δυνατότητες.

Δανεισμένα από τη C Class θα είναι και τα κινητήρια σύνολα που σε πρώτη φάση αφορούν τον 2λιτρο τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα των 211 ίππων για την GLC 250 και τον 2,1 λίτρων τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα σε δύο εκδόσεις απόδοσης 170 και 204 ίππων για τις GLC 220d και GLC 250d. Στην γκάμα θα προστεθεί εξ αρχής και η plug-in υβριδική GLC350e με δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης και αυτονομία 34 χιλιομέτρων η οποία θα χρησιμοποιεί ένα τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα ίππων και ηλεκτροκινητήρα με συνολική συνδυαστική ισχύ 327 ίππων και κίνηση σε όλους τους τροχούς. Όλες οι εκδόσεις με συμβατικούς κινητήρες θα συνδυάζονται αποκλειστικά με ένα νέο 9G-Tronic, αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων με το οποίο υπολογίζεται πως έχει επιτευχθεί μια βελτίωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων κατά 19%. Αντίστοιχα η υβριδική GLC 350e χρησιμοποιεί μια βελτιωμένη έκδοση του 7αριου αυτόματου κιβωτίου 7G-Tronic.

Σε ότι αφορά τις μελλοντικές κινήσεις θεωρείται δεδομένο πως δεν θα λείψουν οι εκδόσεις AMG που πλέον υπάρχουν σε κάθε μοντέλο της γκάμας της Mercedes ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η Coupe έκδοση από την οποία πήραμε μια πρώτη ιδέα από το πρωτότυπο Concept GLC Coupe στην πρόσφατη έκθεση της Σανγκάη.

Η νέα GLC βάζει και πάλι την Mercedes στο παιχνίδι των πολυτελών μεσαίων crossover με ουσιαστικούς αντιπάλους τα Audi Q5 και BMW X3. Η τιμή της στην Γερμανία θα ξεκινά από τα 44.500 ευρώ ενώ εκτιμάται πως δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση από την τιμολογιακή τοποθέτηση της απελθούσας GLK.

Δείτε το video της νέας Mercedes GLC

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ