top icon
Επικαιρότητα

Aston Martin Valkyrie: 1.000 ίπποι στο δυναμόμετρο για τον V12 κινητήρα των 6,5 λίτρων της Cosworth [+video]

H Aston Martin ανακοίνωσε πως ο ατμοσφαιρικός V12 κινητήρας των 6,5 λίτρων που κατασκεύασε η Cosworth για λογαριασμό της νέας Valkyrie αποδίδει 1.000 ίππους.

Δεν έχουν περάσει περισσότεροι από τέσσερις μήνες από τότε που η Aston Martin ανακοίνωσε… άθελά της μέσω ενός tweet, που εν συνεχεία απεσύρθη εσπευσμένα, πως ο θερμικός κινητήρας της νέας Valkyrie αποδίδει σε αγαστή συνεργασία μ’ ένα υβριδικό σύστημα κίνησης, μέγιστη ισχύ 1.130 ίππων. Εντούτοις, άγνωστη παρέμενε μέχρι και σήμερα η «καθαρή» απόδοση του V12 κινητήρα της, τον οποίο εξέλιξε η βρετανική επίσης Cosworth για λογαριασμό της νέας Valkyrie. Σήμερα όμως το όλο… μυστήριο λύνεται, με του Βρετανούς ένθεν κακείθεν να αποκαλύπτουν πως ο κινητήρας τους αποδίδει στο δυναμόμετρο ισχύ 1.000 ίππων στις 10.500 σ.α.λ. έχοντας ως όριο περιστροφής του τις 11.100 σ.α.λ. Η δε ροπή του διαμορφώνεται στα 740 Nm, τα οποία αποδίδοντας στις 7.000 σ.α.λ.

Παράλληλα με τις αποκαλύψεις αυτές, η Aston Martin έδωσε στη δημοσιότητα και το παρακάτω βίντεο, στο οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει την ηχητική απόδοση του εν λόγω κινητήρα.

Αποτελώντας ένα βασικό δομικό τμήμα της όλης κατασκευής, ο βρετανικός V12 πληροί τα σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα ζυγίζοντας μόλις 206 κιλά. Και για να έχει κανείς ένα απτό μέτρο σύγκρισης στο συγκεκριμένο τομέα, αξίζει να αναφερθεί πως ο 3λιτρος V10 κινητήρας της Cosworth που χρησιμοποιούσαν στην F1 τα μονοθέσια της Minardi έως το 2005, ζύγισε 97 κιλά Minardi – με τη θεωρητική του αναγωγή στα 6,5 λίτρα, το βάρος του συγκεκριμένου συνόλου θα έφτανε στα 210 κιλά.

Η Aston Martin ανακοίνωσε επίσης πως οι μπιέλες του κινητήρα είναι κατασκευασμένες από τιτάνιο με τα πιστόνια να αντλούν την «έμπνευσή» τους από εκείνα που χρησιμοποιούνται στην F1. Ιδιαίτερη ασφαλώς είναι και η κατεργασία των εκκεντροφόρων, με κάθε έναν να έχει μήκος 775 χλστ. και διάμετρο 170 χλστ. Το δε βάρος τους είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με τους αντίστοιχους που χρησιμοποιεί ο V12 κινητήρας της Aston Martin One-77, τον οποίο είχε επίσης επιμεληθεί η Cosworth.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί στο πρόσφατο παρελθόν, ο βρετανικός κινητήρας θα συνεργάζεται μ’ ένα κιβώτιο ταχυτήτων 7 σχέσεων, το οποίο θα κατασκευάσει ειδικά για την περίσταση η γνωστή στο είδος εταιρεία, Ricardo. Με άλλα λόγια, η εταιρεία που κατασκευάζει τους κινητήρες της McLaren καθώς και το σύστημα μετάδοσης της Bugatti Chiron. Σε ότι αφορά στους υπόλοιπους προμηθευτές του όλου εγχειρήματος, στη σχετική λίστα περιλαμβάνεται και η Bosch, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του κινητήρα, το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης και τη μονάδα ελέγχου της δυναμικής συμπεριφοράς του αμαξώματος.

Στο… πλευρό του 12κύλινδρου διαμαντιού θα βρίσκονται μπαταρίες, σε συνδυασμό με σύστημα ανάκτησης της ενέργειας, το οποίο έχει επιμεληθεί η ανερχόμενη εταιρεία από την Κροατία, Rimac Automobili. Για το σύστημα πέδησης οι εταιρείες που επιλέχθηκαν είναι οι Alcon και SurfaceTransforms, ενώ την κατασκευή των LED φωτιστικών σωμάτων θα αναλάβει η βρετανική Wipac.

Η Aston Martin σχεδιάζει να κατασκευάσει την Valkyrie σε 150 αντίτυπα τα οποία θα διαθέτουν κανονικές πινακίδες κυκλοφορίας για χρήση σε ανοιχτό-δημόσιο δρόμο, συν 25 αμιγώς αγωνιστικά «κομμάτια». Υπεύθυνος για την εξέλιξη και πραγματοποίηση του όλου project, είναι ο γνώριμος από την F1, Adrian Newey, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον υπεύθυνο σχεδιασμού της Aston Martin, Marek Reichman.

Κύριο σχεδιαστικό γνώρισμα του αυτοκινήτου είναι οι άφθονοι αεροδυναμικοί διαχύτες, οι οποίοι δημιουργούν το τόσο απαραίτητο φαινόμενο του ground effect, αλλά και οι έντονες καμπύλες της «οροφής» και των τόξων που καλύπτουν τους τροχούς. Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, η κάθετα παραγόμενη δύναμη που θα αναπτύσσεται όταν το αυτοκίνητο θα κινείται κοντά στην τελική του ταχύτητα θα ανέρχεται στα 1.816 κιλά.

Από εκεί και πέρα, η θέση οδήγησης της Valkyrie είναι αμιγώς αγωνιστική, με τον… πιλότο να κάθεται «χωστά» και χαμηλά, με τα πόδια ψηλά, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους οδηγούς των μονοθεσίων της F1. Το τιμόνι είναι αποσπώμενο, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος του «χειριστή» στο κόκπιτ, ενώ οι πόρτες-φτερά γλάρου είναι ένα ακόμα σχεδιαστικό αριστούργημα της νέας Valkyrie.

Σε ότι αφορά στις διαστάσεις, η Aston Martin αναφέρει πως το πλάτος θα φτάνει τα 1,9 μ. και το μέγιστο ύψος μόλις το 1 μ. Η Valkyrie θα έχει αναλογία απόδοσης/βάρους της τάξης του 1:1, ενώ από το σύστημα μετάδοσης του αυτοκινήτου θα απουσιάζει η παραδοσιακή… όπισθεν, μιας και η κίνηση προς τα πίσω θα πραγματοποιείται με την αρωγή του ERS. Όσο για το βάρος της, ο Andrian Newey είναι αισιόδοξος πως τελική ένδειξη της ζυγαριάς για τα… μετρημένα αντίτυπα δρόμου που θα παραχθούν δεν θα ξεπερνά τα μόλις 1.030 κιλά._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ