top icon
Επικαιρότητα

Διόδια – πρόταση για το νέο σύστημα πληρωμής τους

Την εισαγωγή της βινιέτας στο δίκτυο των ελληνικών αυτοκινητόδρομων (κατά πάσα πιθανότητα με τη μορφή ενός αυτοκόλλητου στο παρμπρίζ) προωθεί το υπουργείο Μεταφορών με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η βινιέτα, ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ευρώπη, θεωρείται κατάλληλο μέσο για την αρχή της αναλογικότητας στην πληρωμή διοδίων στους μεγάλους άξονες της χώρας. Το αυτοκόλλητο στο παρμπρίζ, που θυμίζει το αντίστοιχο των τελών κυκλοφορίας της δεκαετίας του ’90, πιστεύεται πως θα είναι η πιο πρακτική λύση. Η βινιέτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή για την εφάπαξ πληρωμή ανά χρονικό διάστημα ή για χιλιομετρική χρέωση, η οποία θα μπορεί να συνδέεται με κάποιο λογαριασμό που θα διατηρεί ο χρήστης. Η προπληρωμένη κάρτα διόδου είναι το πρώτο βήμα της εφαρμογής των αναλογικών διοδίων, που αποτελεί το επόμενο στάδιο για το υπουργείο Υποδομών.

Επόμενο στάδιο για το υπουργείο όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, είναι η διεξαγωγή διαγωνισμού για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων, αφού ο παλαιότερος που επιχειρήθηκε πριν δύο χρόνια ακυρώθηκε. Επίσης, στην αναμονή βρίσκεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα ορίζει τις κυρώσεις για τις παραβάσεις της μη καταβολής τελών διοδίων αναλογικής χρέωσης και της μη έκδοσης προπληρωμένης κάρτας διόδου. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται και ενιαία κάρτα διέλευσης των αυτοκινητόδρομων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ). Το κόστος διέλευσης (δωρεάν ή με μικρότερο αντίτιμο) θα καθορίζεται από τον κάθε παραχωρησιούχο.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ