top icon
Επικαιρότητα

Δίπλωμα οδήγησης στα 17

Μεταξύ όσων περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος οδήγησης από την ηλικία των 17 ετών.

Με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ένας νέος/νέα 17 ηλικίας ετών που θέλει να οδηγήσει αυτοκίνητο, πρέπει να λάβει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση από ειδικό εκπαιδευτή. Μετά το αίσιο τέλος των εξετάσεων, θα μπορεί να βρίσκεται στη θέση του οδηγού μόνο αν στο δεξί κάθισμα υπάρχει και ένας ενήλικος. Όχι όμως ένας οποιοσδήποτε ενήλικος, αλλά κάποιος που θα είναι 30 ετών και άνω, θα έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια δίπλωμα οδήγησης και δεν θα έχει χρεωθεί βαθμούς ποινής στο point system για ένα έτος.

Επίσης, ο ανήλικος οδηγός υποχρεούται σε ασφαλιστική κάλυψη µε ευθύνη έναντι τρίτων λόγω σωµατικής βλάβης ή ζηµιών, συμπεριλαµβανοµένης και της καταβολής χρηµατικής αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης. Με την ενηλικίωση (18) ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να έχει στην κατοχή του κανονική άδεια οδήγησης, αφού περάσει ξανά από πρακτική εξέταση και εφόσον δεν έχει παραβάσεις με τη μορφή βαθμών ποινής στο Σύστηµα Ελέγχου Συµπεριφοράς Οδηγών.

Το νέο νομοσχέδιο δρομολογεί αλλαγές και στο ζήτημα της εξέτασης των υποψηφίων οδηγών όπου η πρακτική εξέταση χωρίζεται σε δύο στάδια (πορεία-ειδικές δοκιμασίες) που θα λαμβάνουν χώρα την ίδια ημέρα. Αν ο υποψήφιος οδηγός δεν τα καταφέρει στο στο δεύτερο στάδιο, θα επανεξετάζεται και στο πρώτο. Στο αυτοκίνητο θα είναι μόνο ο υποψήφιος οδηγός και ένας εξεταστής, που θα κληρώνεται ηλεκτρονικά και θα είναι full-time, ) ενώ ο δάσκαλος μένει πλέον απέξω. Η πρακτική εξέταση και στα δύο στάδια θα μεταδίδεται ζωντανά και θα καταγράφεται, μέσω κάμερας με μικρόφωνο που θα δείχνει όλη την καμπίνα επιβατών.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ