top icon
Επικαιρότητα

«Αυτοκίνητο και περιβάλλον»

Η ειδική έκδοση των 4Τροχών που συνοδεύει το τεύχος Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε επίσημα σε εκδήλωση που έγινε στην «Στοά του βιβλίου»

Η έκδοση «Αυτοκίνητο και Περιβάλλον» υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του περιοδικού με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την χορηγία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Σε αυτήν αναλύονται «χωρίς φαντασιώσεις και αγκυλώσεις», όπως τόνισαν οι ομιλητές της εκδήλωσης οι προβληματισμοί της σύγχρονης πραγματικότητας σχετικά με την οικολογία, το περιβάλλον και την ατμοσφαρική ρύπανση, καθώς και οι τεχνολογικές λύσεις που προτείνονται για την «καθαρότερη» ενέργεια κίνησης των αυτοκινήτων του 21ου αιώνα. Σύμβουλος αυτής της έκδοσης –την οποία προλόγισε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου- είναι ο «αντιλογιστής» καθηγητής κ. Νίκος Μάργαρης, ενώ στην ολοκλήρωσή της συντέλεσαν επίσης ο συγγραφέας κ. Νίκος Δήμου και ο σχεδιαστής κ. Γιώργος Μιχαήλ.

Στην εκδήλωση μίλησαν η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, ο ιδρυτής και διευθυντής των «4Τροχών» κ. Κώστας Καββαθάς, ο καθηγητής κ. Μάργαρης, ο συγγραφέας κ. Δήμου και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γραμματικάκης. Η υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πρόβλημα στάθμευσης στην Αθήνα και τους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπιστεί χάρις στα νέα υπόγεια γκαράζ που δημιουργούνται κι εξήρε την υπερ–τριαντάχρονη προσφορά του περιοδικού στην αυτοκινητιστική και πολιτιστική ζωή του τόπου. O κ. Καββαθάς μίλησε για την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και τους λόγους που η χώρα δεν απέκτησε ποτέ δική της βιομηχανία αυτοκινήτου, ενώ εξέφρασε και τις ελπίδες του για τις νέες τεχνολογίες εναλλακτικών καυσίμων που αναπτύσσονται εις τα ανά τον κόσμο εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων. Ο κ. Δήμου ανέλυσε στους παριστάμενους την σημειολογία και την ιστορική καταγωγή της 50ετούς, περίπου, έννοιας «περιβάλλον» και της ιδιαίτερης ερμηνείας που αποδίδουμε σήμερα σε αυτό που περιγράφουμε ως «φύση». Οι κ.κ. Γραμματικάκης και Μάργαρης, με το εκλεπτυσμένο χιούμορ και τις εμπνεύσεις τους, κατέθεσαν εκτός από την εμπεριστατωμένη τους άποψη και την προσωπική τους εμπειρία από την πολύχρονη διαδρομή τους στον επιστημονικό και ευρύτερο κοινωνικό χώρο.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ