Μέρα εκπαίδευσης στην τέχνη του Drift για τους 3 νικητές του διαγωνισμού που διοργάνωσαν οι 4ΤΡΟΧΟΙ σε συνεργασία με την Driving Academy.

Μια ηλιόλουστη –σχεδόν καλοκαιρινή- μέρα υποδέχθηκε τους 3 αναγνώστες μας, εδώ στο χώρο εκπαίδευσης της Driving Academy στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Πιο συγκεκριμένα οι Αριστείδης Γιαννόπουλος, Νίκος Καλαντζής και Μαριάνθη Παλένη ήταν οι 3 νικητές που κληρώθηκαν ανάμεσα στους εκατοντάδες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό μας “Μάθε την τέχνη του Drift”, προκειμένου να παρακολουθήσουν το σεμινάριο Drift Techniques.

Δεν μας ξάφνιασε το μέγεθος των συμμετοχών, καθώς η πλαγιολίσθηση αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο της τεχνικής της οδήγησης για όλους τους οδηγούς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι θεατές στους αγώνες ράλλυ ξεροστάλιαζαν στις ειδικές προκειμένου να παρακολουθήσουν τους αγαπημένους τους οδηγούς που έκαναν θεαματικές “μπάντες”, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια, για τους ίδιους ακριβώς λόγους οι αγώνες Drift απέκτησαν μεγάλο κοινό.

Που απευθύνονται τα σεμινάρια “Drift”

Η υπερστροφή, το γλίστρημα της ουράς του αυτοκινήτου, είναι μια ισορροπία που απαιτεί κινήσεις ακριβείας στο σωστό χρόνο, στη σωστή ποσότητα και αντίθετες από τα φυσιολογικά ένστικτα και αντανακλαστικά του οδηγού.” γράφαμε στο σχετικό αφιέρωμα, στο τεύχος Ιανουαρίου. Το παραμικρό λάθος θα τιμωρήσει τον οδηγό με τετ-α-κε ή έξοδο από το δρόμο, για αυτό θα πρέπει να γίνεται από πρόθεση μόνο σε πίστες, όπου υπάρχει το περιθώριο ασφαλείας”.

Όμως τα σεμινάρια αυτά δεν απευθύνονται μόνο σε αυτούς που θέλουν σκόπιμα να προκαλέσουν την... αποσκίρτηση της ουράς του αυτοκινήτου, αλλά και σε εκείνους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τα σωστά αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις στο δρόμο οι οποίες μπορεί να προκληθούν από ολισθηρό οδόστρωμα, ή κάποιο λάθος χειρισμό.

Με αυτό το σκεπτικό σαν αφετηρία ο Θωμάς Παπαπάσχος με τους συνεργάτες του προχώρησαν το 2006 στην ίδρυση του Drift Academy, που στην πορεία μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε μια ολοκληρωμένη σχολή ασφαλούς οδήγησης, με διαφορετικά σεμινάρια, ανάλογα με τις επιθυμίες των «σπουδαστών».

Για τις ανάγκες των σεμιναρίων η σχολή διαθέτει ένα στόλο από Nissan 350Ζ, Mazda MX-5 NC, αλλά και ένα VW Polo που χρησιμοποιείται στη μικρή αράχνη. Το διάρκειας πέντε ωρών σεμινάριο στοχεύει να εκπαιδεύσει κάθε οδηγό τα βασικά της υπερστροφής ώστε να είναι σε θέση να αποκτήσει control στο τιμόνι και στο γκάζι.

Ο Θωμάς Παπαπάσχος, αρχιεκπαιδευτής της Driving Academy, σχολιάζει σχετικά: «Ακόμα και σήμερα, το ντριφτ είναι το σεμινάριο με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Οι περισσότεροι που το ακολουθούν είναι οδηγοί με προσθιοκίνητα μοντέλα, οι οποίοι έχουν μεγάλη θέληση να μάθουν, αλλά και να ζήσουν την εμπειρία της πλαγιολίσθησης. Παρακολουθούν κάποια βίντεο στο Διαδίκτυο και θεωρούν ότι είναι εύκολο. Όμως, έρχονται και διαπιστώνουν ότι, ακόμα και σε ελεγχόμενο χώρο, με κορύνες και ελαστικά, αλλά και χωρίς το άγχος του λάθους, οι περισσότερες από τις μισές προσπάθειές τους είναι αποτυχημένες. Και αυτό μετράει στην ψυχολογία τους, αφού καταλαβαίνουν ότι, αν δοκίμαζαν κάτι αντίστοιχο στο δρόμο, τότε θα κινδύνευαν πραγματικά οι ίδιοι και οι γύρω τους. Και πλέον το γνωρίζουν πολύ καλά. Για αυτό και η προτροπή μας είναι να πηγαίνουν όσοι θέλουν στις πίστες και στους χώρους ντριφτ, να δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους, και όχι στο δρόμο».

Η τάξη

Οι καθηγητές αρχικά υποδέχθηκαν τους εκπαιδευόμενους στο χώρο της θεωρητικής εκπαίδευσης, όπου αναλύθηκαν θέματα όπως είναι η σωστή θέση οδήγησης, οι ιδανικές γραμμές, η φυσική που διέπει την κίνηση του οχήματος σε μία στροφή κλπ. και βέβαια η υποστροφή και η υπερστροφή και ποιες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι οι σωστές αντιδράσεις του οδηγού.

Έπειτα από τη θεωρητική προσέγγιση της γρήγορης οδήγησης, αναλύθηκαν οι βασικές αρχές της πλαγιολίσθησης, μια διαδικασία πολύ απαιτητική καθώς ο οδηγός καλείται να χρησιμοποιεί τις σωστές δόσεις "τιμονιού" και πίεσης στο δεξί πεντάλ, με το σωστό timing, αλλά και να γνωρίζει πως θα επαναφέρει το αυτοκίνητο στην κανονική πορεία μετά την έξοδο της στροφής. Όμως, όπως σε κάθε περίπτωση εκμάθησης η θεωρία ελάχιστα βοηθάει αν ο εκπαιδευόμενος δεν εφαρμόσει στην πράξη όσα διδάχθηκε.

 

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα για να καθίσουν οι 3 αναγνώστες μας στα πηδάλια των αυτοκινήτων της σχολής. Το πρώτο στάδιο εκπαίδευσης αφορούσε το λεγόμενο “powerslide”, όπου η υπερστροφή προκαλείται από το πάτημα του γκαζιού. Οι εκπαιδευόμενοι κλήθηκαν να κινηθούν με το πλάι γύρω από ένα κύκλο οριοθετημένο με κορύνες. Τα τετ-α-κέ δεν έλειψαν μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή στον τρόπο που συνδυάζεται το τιμόνι με το πεντάλ του γκαζιού.

Παράλληλα η εκπαίδευση περιελάμβανε διάφορες ασκήσεις στη μικρή αράχνη προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν την αίσθηση του control με το αυτοκίνητο αποσταθεροποιημένο.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία ώστε οι οδηγοί να πάρουν πιο σοβαρά την οδήγηση και παράλληλα να αποκτήσουν μια πρώτη αίσθηση για τη σωστή αντιμετώπιση των απρόπτων συνθηκών που ίσως κληθουν να αντιμετωπίσουν πίσω από το τιμόνι. Μένει στους ίδιους να αξιοποιήσουν και να καλλιεργήσουν τις γνώσεις που απέκτησαν.

Κλου της ημέρας ήταν η επιβράβευση του αναγνώστη μας με τις περισσότερες γνώσεις γύρω από το περιοδικό, με συνοδήγηση στην πίστα της σχολής στο αγωνιστικό του Θωμά Παπάσχου!

Τα σεμινάρια της Driving Academy

Πέρα από το Drift Techniques η Driving Academy προσφέρει 4 τύπους σεμιναρίων:

Safe - Eco Driving Απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν τα μυστικά της οικονομικής αλλά και της ασφαλούς οδήγησης.

Car Control Ο οδηγός εκπαιδεύεται στις σωστές αντιδράσεις ώστε να μη χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

High Perfomance Απευθύνεται στους οδηγούς που θέλουν το κάτι παραπάνω αναφορικά με την ταχύτητα, και ουσιαστικά θέλουν να μάθουν τα όρια του αυτοκινήτου και να διδαχθούν γρήγορη οδήγηση, ακολουθώντας τη φιλοσοφία των αρχών της πίστας.

Racing Techniques, μέσα από το οποίο έμπειροι οδηγοί αγώνων μοιράζονται με το κοινό μερικά από τα μυστικά της αγωνιστικής οδήγησης, τόσο σε άσφαλτο όσο και χώμα!

Για περισσότερες πληροφορίες: www.drivingacademy.gr

 

Πιστεύετε πως μετά την πανδημία...

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά