Επικαιρότητα Εκθέσεις

Αλέξανδρος Λιώκης: Lead Exterior Designer για την Alfa Romeo Tonale

Είναι από τους Έλληνες που μας κάνουν περήφανους με τη δράση τους στο εξωτερικό. Senior Exterior Designer στην Alfa Romeo και Lead Exterior Designer στο project... Tonale, που μας μάγεψε στην Έκθεση της Γενεύης.

Γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα και ασχολείται από πολύ μικρός με τα αυτοκίνητα: «Αρχικά χάζευα τις φωτογραφίες στους 4Τροχούς του πατέρα μου, και στη συνέχεια ασχολήθηκα με το μοντελισμό. Σε ηλικία δεκατριών ετών πήραμε με τον αδελφό μου μια Citroen DS και ξεκινήσαμε να την ανακατασκευάζουμε μόνοι μας», μας είχε πει πριν από έξι χρόνια, όταν τον συναντήσαμε στο περίπτερο της Maserati στην Έκθεση της Γενεύης. Περήφανος τότε για το πρωτότυπο Alfieri, όπου είχε βάλει τις δικές του πινελιές. Και ήταν μόνο η αρχή...

Alfa Romeo Tonale

Πλέον θαυμάζουμε τη δουλειά του στο Centro Stile της Alfa Romeo, ενώ αυτές τις ημέρες στη Γενεύη είχαμε ακόμα ένα λόγο για να είμαστε περήφανοι ως Έλληνες. Ο Αλέξανδρος θεωρείται ο Lead Exterior Designer στο project Alfa Romeo Tonale, γιατί ουσιαστικά το δικό του σχέδιο επιλέχθηκε και εξελίχθηκε στο πανέμορφο C-SUV που είδαμε στο 89ο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Alfa Romeo Tonale

Μιλώντας με τον Αλέξανδρο και παρακολουθώντας την καθημερινότητά του μέσα και από τα social media, στα οποία συνηθίζει να βάζει τις υπέροχες φωτογραφίες που ο ίδιος τραβάει, καταλαβαίνεις αμέσως την αγάπη που έχει από μικρό παιδί για το αυτοκίνητο. Είναι στην κυριολεξία η λατρεία του! «Προσπαθούσα να ζωγραφίσω αυτοκίνητα, αντιγράφοντάς τα από φωτογραφίες. Θυμάμαι πόσο με παίδεψε μια Alfa Romeo 156, έτσι που στο τέλος την ξεπατίκωσα... Στη συνέχεια προσπαθούσα να βελτιώσω την εικόνα κάποιων αυτοκινήτων, αλλάζοντας λίγο το ρύγχος τους, τα φώτα τους κτλ.»

Alfa Romeo Tonale

Ο Αλέξανδρος μετά το σχολείο πήγε στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού. Οι σπουδές δε βασίζονταν τόσο στο styling, όσο σε πιο πρακτικά θέματα, στη γνώση των υλικών κτλ., στοχεύοντας περισσότερο σε αντικείμενα που είναι ρεαλιστικό να παραχθούν στην Ελλάδα. Η πτυχιακή του ήταν μια σύγχρονη εκδοχή της DS.

Alfa Romeo Tonale

Έφτιαξε το portfolio του και το έστειλε στο IED (Istituto Europeo di Design) στην Ιταλία, όπου έγινε δεκτός. Από εκεί και μετά, τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά, με το πρωτότυπο Alfa Romeo Gloria, που είχε παρουσιαστεί και πάλι στη Γενεύη, το οποίο ήταν βασισμένο στα δικά του σχέδια.

Alfa Romeo Tonale

Μετά την Gloria, ξεκίνησε την πρακτική στην Alfa Romeo για έξι μήνες και, λίγο πριν από το τέλος της πρακτικής, τον μετέφεραν στη Maserati, ενώ αργότερα επέστρεψε και πάλι στην Alfa Romeo (πρακτικά τα σχεδιαστικά κέντρα και των δύο εταιρειών στεγάζονται στο ίδιο κτίριο στο Τορίνο), όπου του έκαναν κανονική πρόσληψη, και πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε και να καμαρώνουμε έργα στα οποία έχει βάλει και αυτός την προσωπική του υπογραφή. Καλή συνέχεια, Αλέξανδρε!_ Μ. Σαλ.

Στη φωτογραφία, από αριστερά προς τα δεξιά: Scott Kruger (Director του Centro Stile της Alfa Romeo), Klaus Busse (Head of Design του Centro Stile), Roberta Zerbi (Επικεφαλής του Alfa Romeo Brand - Europe, Middle East & Africa), Αλέξανδρος Λιώκης (Lead Exterior Designer της Alfa Romeo Tonale), Alessandro Maccolini (Chef Exterior Designer του Centro Stile της Alfa Romeo).

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου