top icon
Επικαιρότητα

Νέα Κia Rio & Picanto

Δύο παγκόσμιες πρεμιέρες για την κορεατική εταιρεία, που ήρθε πάνοπλη στη Γενεύη με τις καινούργιες προτάσεις της, τα νέα Rio και Picanto.

Νέο Kia Picanto
Συνολικά (σε παγκόσμιο δηλαδή επίπεδο) το νέο Picanto κινείται από δύο μηχανικά σύνολα της γενιάς Kappa: το πρώτο είναι 3κύλινδρο με χωρητικότητα 1,0 λίτρου (βενζίνης, flex fuel ή bi-fuel), ενώ το δεύτερο 4κύλινδρο, με κυλινδρισμό 1,2 λίτρων και καταναλώνει αποκλειστικά βενζίνη. Η ισχύς των εν λόγω συνόλων ξεκινά από τους 69 και καταλήγει στους 85 ίππους, ενώ η μέγιστη ροπή τους κυμαίνεται από 94 έως και 121 Nm. Αξιοσημείωτες ωστόσο δεν είναι μόνο οι τιμές της απόδοσής τους, αλλά και οι χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς, σύμφωνα με την Kia, οι βενζινοκίνητες εκδόσεις του μοντέλου, είτε με το χειροκίνητο «5άρι» κιβώτιο είτε με το αυτόματο «4άρι», κυμαίνονται μεταξύ 95 και 105 γραμμαρίων για κάθε χιλιόμετρο. Μάλιστα, στην περίπτωση που τα αυτοκίνητα είναι εφοδιασμένα με το σύστημα ISG της Kia (βλ. Start & Stop), τότε το εύρος των σωματιδίων διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα για κάθε χιλιόμετρο θα είναι 90 έως 100 γραμμάρια.

 
Θυμίζουμε ότι το νέο Kia Picanto προσφέρεται για πρώτη φορά τόσο σε 5θυρο όσο και σε 3θυρο αμάξωμα, το οποίο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, θα διαθέτει επιπλέον σπορτίφ χαρακτηριστικά. Από εκεί και πέρα, το νέο «μικρό» της Kia, το οποίο σημειωτέον είναι μεγαλύτερο σε μήκος (διευρυμένο είναι και το μεταξόνιο του) και με μεγαλύτερο κατά 27% χώρο αποσκευών, θα είναι μπορεί να εφοδιάζεται με «αξεσουάρ», όπως είναι τα φώτα ημέρας τεχνολογίας LED και το σύστημα εισόδου στο εσωτερικό χωρίς κλειδί. Ανάλογα με την έκδοση, το νέο Picanto θα είναι εφοδιασμένο με 6 ή 7 αερόσακους.

 
Νέο Kia Rio
 
Πρόκειται για ένα εντελώς νέο μοντέλο, με εξευρωπαϊσμένα σχεδιαστικά γνωρίσματα που ταυτίζονται πλέον με το γνώριμο αισθητικό DNA της κορεάτικης εταιρείας που γνωρίσαμε στο νέο cee’d, αλλά και στο μικρότερο Picanto, που επίσης πραγματοποιεί την πρεμιέρα του στη Διεθνή Έκθεση της Γενεύης. Εν προκειμένω, σήμα κατατεθέν του νέου Rio, που πλέον εισέρχεται στην καρδιά της super mini κατηγορίας, είναι η χαρακτηριστική μάσκα και τα μακρόστενα φωτιστικά σώματα, που σε συνδυασμό με τις κυρτές επιφάνειες εμπρός και πίσω, δημιουργούν ένα αρκούντως αρμονικό και –τηρουμένων των αναλογιών- δυναμικό σύνολο. Η σημαντική ωστόσο είδηση όσον αφορά το αμάξωμα έρχεται από το γεγονός ότι από το 2012 και εξής, το 5θυρο Rio θα διατίθεται και σε 3θυρη έκδοση, η οποία θα διαθέτει πιο σπορτίφ χαρακτήρα.

 
Το νέο Rio έχει μεγαλύτερο μεταξόνιο κατά 70 χλστ. σε σχέση με τον προκάτοχό του (2.570 χλστ.), ενώ επίσης διευρυμένο είναι τόσο το μήκος (+55 χλστ.) όσο και το πλάτος (+25 χλστ.). Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και ο χώρος φόρτωσης, που πλέον αγγίζει σε χωρητικότητα τα 292 λίτρα. Στα μηχανικά μέρη του νέου Rio, η αντίστοιχη γκάμα κινητήρων απαρτίζεται από ένα διευρυμένο αριθμό συνόλων -βενζίνης και πετρελαίου- ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται ένας ντίζελ στα 1,1 λίτρα με ισχύ 70 ίππων και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της τάξης των μόλις 85 gr για κάθε χιλιόμετρο. Η πλέον σημαντική είδηση για την πλειοψηφία των Ελλήνων αγοραστών είναι εκείνη που αφορά στην προσθήκη –από το 2012 όμως- ενός ολοκαίνουργιου υπερτροφοδοτούμενου συνόλου, με άμεσο ψεκασμό και χωρητικότητα 1,2 λίτρων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ