top icon
Επικαιρότητα

107 εκατ. ευρώ για τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση και επέκταση του Προαστιακού Δυτικής Αττικής, έργο το οποίο θα εξυπηρετήσει τις επιβατικές μεταφορές στις περιοχές της Δυτικής Αττικής και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αφορά την αναβάθμιση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής του προαστιακού σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής στο τμήμα: Ανω Λιόσια – νέος σιδηροδρομικός σταθμός Μεγάρων έως τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Μεγάρων (τμήμα του έργου με δικαίωμα προαίρεσης). Το έργο αφορά την ανακαίνιση της επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής με νέα υλικά και πιστοποίησή της στις αρχές διαλειτουργικότητας, ενώ περιλαμβάνει: εγκατάσταση συστήματος εναέριας γραμμής επαφής τύπου τρόλεϊ 25kV/50 Hz, εγκατάσταση συστήματος σηματοδότησης με ETCS L1 με τηλεδιοίκηση και πληροφοριακά συστήματα σταθμών, συστήματα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις στους σταθμούς και στάσεις του έργου [ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, ΕΛΠΕ Ελευσίνας, Λουτρόπυργος, Νέα Πέραμος, Μέγαρα (ΣΓΥΤ) και παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός Μεγάρων].

Επίσης, στο έργο περιλαμβάνονται εργασίες αντικατάστασης μικρών και μεγάλων τεχνικών γραμμής, υδραυλικά έργα σε όλο το μήκος, αποκαταστάσεις και ενισχύσεις τεχνικών γραμμής καθώς και εργασίες κατασκευής αποβαθρών. Ουσιαστικά οι σταθμοί της νέας επέκτασης θα εξυπηρετούν τις κατοικημένες περιοχές του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας, του Λουτρόπυργου, καθώς και της Νέας Περάμου και των Μεγάρων, ενώ θα εξυπηρετούν και τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Ελευσίνας.

Η αναβάθμιση και επέκταση του προαστιακού Δυτικής Αττικής θα διευκολύνει τη διασύνδεση μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων με τον σιδηρόδρομο, καθώς και ευρύτερα τη μετάβαση των εργαζομένων σε εταιρείες διανομής και αποθήκευσης προϊόντων logistics που δραστηριοποιούνται σε εκείνες τις περιοχές.

Το έργο, προϋπολογισμού 106,9 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ενώ, όπως αναφέρει η προκήρυξη, στις 24 Ιανουαρίου 2023 είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών από τους υποψηφίους αναδόχους. Δύο ημέρες μετά, δηλαδή στις 26 Ιανουαρίου 2023, αναμένεται να γίνει η αποσφράγιση των προσφορών.

Οπως αναφέρει η απόφαση ένταξης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, η αναβάθμιση του προαστιακού σιδηροδρόμου στη Δυτική Αττική αποτελεί έργο υποδομής που εξυπηρετεί τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής και τις κοινωνικές ανάγκες μετακίνησης του πληθυσμού της Δυτικής Αττικής, ενώ παράλληλα συμβάλλει στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις αυξημένες μετακινήσεις.

Για το έργο αυτό έχουν εκδοθεί περιβαλλοντικοί όροι (ΑΕΠΟ) και δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις καθότι κινείται εντός του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου, ενώ προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ