top icon
Επικαιρότητα

4o Επιχειρηματικό Forum Ελλάδας-Σουηδίας: H κλιματική αλλαγή ως μοχλός ανάπτυξης

Μετά από τα τρία επιτυχημένα επιχειρηματικά fora που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα χρόνια, με επίσης μεγάλη εσυμμετοχή ολοκληρώθηκε και το 4ο Επιχειρηματικό Forum Ελλάδας-Σουηδίας του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου την Τρίτη 13 Μαρτίου στο King George στην Αθήνα.

 

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο του 4ου Επιχειρηματικού Forum βρέθηκε η κλιματική αλλαγή που συντελείται παγκοσμίως και πως αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης. Ομιλητές στο Forum ήταν επιφανείς πολιτικοί από όλους τους χώρους, ενώ στις συζήτηση συζητήσεις που ακολούθησαν οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματικοί φορείς αλλά και μαθητές πανεπιστημίων επιχείρησαν να αναλύσουν το πώς η κλιματική αλλαγή, μπορεί να επιδράσει θετικά στην εξέλιξη του οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.

Καλωσορίζοντας τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες, ο Ιωάννης Δ. Σαρακάκης, Πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, έκανε μνεία στην επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, αναγνωρίζοντας, ωστόσο τις καινούργιες επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορούν να παρουσιαστούν μέσα από αυτή. Μιλώντας συγκεκριμένα για την Ελλάδα τόνισε ότι με συντεταγμένη στρατηγική η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό μέσω της εγχώριας παραγωγής καινοτομίας και νέας τεχνολογίας και να ωφεληθεί διπλά: Να προστατεύσει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της και να δημιουργήσει προϋποθέσεις οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά της, η πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Charlotte Sammelin αναφέρθηκε στο παράδειγμα της χώρας της, όπου οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες συνεργάζονται αγαστά με την πολιτεία για την μείωση του βλαβερού αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής, φέρνοντας εις πέρας καινοτόμα προγράμματα. Σημείωσε, επίσης, ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σημαντική σύμπραξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σουηδία για την εφαρμογή λύσεων που θα σέβονται το περιβάλλον.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, έκανε λόγο για δύο πυλώνες που θα στηρίξουν την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα: Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τις οποίες ο στόχος είναι μέχρι το 2030 να βρίσκονται στο 50% της παραγωγής ενέργειας στη χώρα, αλλά και για την εξοικονόμηση ενέργειας, τομέας στον οποίο γίνονται μεγάλες προσπάθειες στην κατοικία, τις μεταφορές και τη βιομηχανία. Ακολούθως, ο Κώστας Σκρέκας, βουλευτής της ΝΔ, τομεάρχης Περιβάλλοντος και πρώην υπουργός ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας έδειξε δύο κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας: Τόσο τη λήψη μέτρων για τη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, όσο και μέτρων για την προετοιμασία μιας οικονομίας χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα, τονίζοντας οι επιχειρήσεις που θα αυξήσουν την αξία τους θα είναι αυτές που θα προετοιμαστούν για την κλιματική αλλαγή και τις επιδράσεις της. Ως πρώτιστη προτεραιότητα των κυβερνήσεων έθεσε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχουν επτά μεγάλοι τομείς επενδύσεων όπου η ελληνοσουηδική συνεργασία μπορεί να είναι εξαιρετικά γόνιμη, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου, η έξυπνη ενέργεια και οι υδρογονάνθρακες της χώρας.

Επίσης, ως πρώτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε τις δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ο ίδιος, μάλιστα, επισήμανε ότι μέσω του Ευρωπαϊκού ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων η Κομισιόν βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή των επενδύσεων, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το σχέδιο Γιουνκέρ συνέβαλε στην δημιουργία τριών αιολικών πάρκων στη Βοιωτία. Την ίδια στιγμή, ο Ηλίας Μαυροειδής, Υπεύθυνος θεμάτων Περιβαλλοντικής Διακυβέρνησης του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης – Γραμματεία Σύμβασης της Βαρκελώνης του Προγράμματος Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον περιέγραψε ένα ζοφερό τοπίο σε σχέση με την κλιματική αλλαγή τα επόμενα χρόνια, με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3-5 βαθμούς, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επηρεαστούν άμεσα και τα θαλάσσια οικοσυστήματα, γεγονός που θα συμβάλλει στην μεταστροφή διαχείρισης της αλιείας. Εξάλλου, για τον Δημήτρη Μαυράκη, Καθηγητή ΕΚΠΑ, επικεφαλής του Κέντρου για την Ενέργεια και την Ανάπτυξη, η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα έγκειται στην ταχύτητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες και τη δυνατότητα κατανόησης των επιχειρηματικών ευκαιριών που αναδύονται, ενώ πρόσθεσε ότι παρότι τα χρονικά όρια αντίδρασης στενεύουν, υπάρχουν ακόμα επιλογές.

Το 4ο Επιχειρηματικό Forum Ελλάδας–Σουηδίας ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την ομιλία του Chief Sustainability Officer της VOLVO Νiklas Gustafsson, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει τη βιωσιμότητα ως ένα ‘’διαμάντι με πολλές πλευρές’’, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ο κ. Gustaffson αναφέρθηκε, επιπρόσθετα στους τέσσερις στόχους, στους οποίους επικεντρώνεται η εταιρεία τα επόμενα χρόνια και δεν είναι άλλοι από την οδική ασφάλεια, την καινοτομία στις υποδομές, την κλιματική αλλαγή, καθώς και την εξερεύνηση και υιοθέτηση νέων μορφών ενέργειας. Μεγάλοι Χορηγοί του Forum ήταν οι εταιρείες ABB και Volvo Car Hellas. Χορηγοί ήταν οι εταιρείες Combitrans, Ericsson, Oriflame, Petros Petropoulos AEBE, SKF και Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ