top icon
Επικαιρότητα

Ανασφάλιστα: Έρχονται πρόστιμα

Είναι η τρίτη φορά που ανακοινώνεται σαφάρι προστίμων για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες που κυκλοφορούν ανασφάλιστα επί μακρόν, ωστόσο φαίνεται πως πλέον η επικαιροποίηση των στοιχείων τους ολοκληρώθηκε και αυτό σημαίνει πως το θέμα θα προχωρήσει.

Η επικαιροποίηση των στοιχείων των ανασφάλιστων οχημάτων ολοκληρώθηκε, με αρκετή καθυστέρηση, η οποία είχε ως συνέπεια να μετατεθεί χρονικά το νέο κύμα διασταυρώσεων, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη τα οποία διαπιστώθηκαν κατά την προηγούμενη διαδικασία. Υπενθυμίζουμε πως οι παραβάτες που θα εντοπιστούν με όχημα σε κυκλοφορία χωρίς να το έχουν ασφαλίσει, θα πληρώσουν τα εξής πρόστιμα: 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα ως 250 κ.εκ., 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ.εκ. και 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κ.εκ. και πάνω.

Οι παραβάτες θα λάβουν σχετική ειδοποίηση από την Εφορία και εντός οκτώ ημερών πρέπει να προχωρήσουν στην πληρωμή της. Αν δεν το κάνουν και εντοπιστούν να κυκλοφορούν με το ανασφάλιστο όχημα τότε θα υποστούν τις κάτωθι κυρώσεις: Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής. Σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα, αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και σε υποτροπή για τρία χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης. Επίσης, προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημοσίας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατικά αυτοκίνητα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Τέλος, προβλέπεται ποινή φυλάκισης από δύο μήνες έως ένα χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ, σε περίπτωση εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ