top icon
Επικαιρότητα

Ασφάλιση αυτοκινήτου – Αλλαγές στο Επικουρικό Κεφάλαιο μέσω ΕΕ

Το αναθεωρημένο κείμενο της οδηγίας για την ασφάλιση αυτοκινήτου προβλέπει πλέον υποχρέωση των κρατών-μελών να διασφαλίσουν ότι τα θύματα ενός τροχαίου θα αποζημιώνονται ακόμη και όταν ο ασφαλιστής που παρέχει την κάλυψη είναι αφερέγγυος.

Το αναθεωρημένο κείμενο της οδηγίας για την ασφάλιση αυτοκινήτου (Motor Insurance Directive ή MID) προβλέπει πλέον υποχρέωση των κρατών-μελών να διασφαλίσουν ότι τα θύματα ενός τροχαίου ατυχήματος θα αποζημιώνονται ακόμη και όταν ο ασφαλιστής που παρέχει την κάλυψη είναι αφερέγγυος και τούτο τουλάχιστον μέχρι τα όρια της υποχρέωσης ασφάλισης.

Τα θύματα πρέπει να μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωση στο κράτος-μέλος της συνήθους διαμονής τους και να λάβουν απάντηση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Ο οργανισμός αποζημίωσης (Επικουρικό Κεφάλαιο) που παρέχει την αρχική αποζημίωση στη συνέχεια θα έχει το δικαίωμα να ανακτήσει ό,τι κατέβαλε από τον αντίστοιχο οργανισμό του κράτους-μέλους καταγωγής του αφερέγγυου ασφαλιστή.

Ως τις 23 Δεκεμβρίου 2023 τα κράτη-μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν και να δημοσιεύσουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της νέας αυτής οδηγίας. Νωρίτερα και συγκεκριμένα ως τις 23 Ιουνίου 2023 τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις τροποποιήσεις που αναφέρονται στην νέα οδηγία και αφορούν στην προστασία των ζημιωθέντων έναντι ζημιών που προκαλούνται από ατυχήματα που συμβαίνουν στο κράτος μέλος διαμονής τους ή και σε κράτος μέλος εκτός του κράτους μέλους διαμονής τους, στην περίπτωση της αφερεγγυότητας ασφαλιστικής επιχείρησης.

Η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της νέας οδηγίας για την ασφάλιση αυτοκινήτου αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διάστημα τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, καθώς θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ιδίως σε ό,τι αφορά τον ορισμό του οχήματος και τις διαδικασίες προστασίας των ζημιωθέντων σε περίπτωση αφερεγγυότητας ασφαλιστικής επιχείρησης. Πηγή: Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (EAEE)

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ